Ο Σεπ Μπλάτερ, που πριν από λίγες ημέρες επανεξελέγη για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), ανακοίνωσε την Τρίτη την παραίτησή του και συγκάλεσε έκτακτη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

Ads

Η παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ έρχεται στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στη FIFA αλλά στις σημερινές αποκαλύψεις και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας και δεξί χέρι του προέδρου της FIFA, Ζερόμ Βαλκε φέρεται να μεταβίβασε 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζακ Γουόρνερ.

Η FIFA έσπευσε να διαψεύσει πως ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ωστόσο σύμφωνα με τους New York Times τα 10 αυτά εκατομμύρια δολάρια που μεταβιβάστηκαν συνιστούν ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στις συλλήψεις και στην απαγγελία κατηγοριών σε 14 στελέχη της FIFA. Η ίδια πηγή, που επικαλείται πολλούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η μεταβίβαση έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA και φέρεται ότι αποτελεί «ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» και τα ηγετικά του στελέχη.

Ο Σεπ Μπλάτερ την Τρίτη κάλεσε εκτάκτως συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας πως «συγκαλεί έκτακτο συνέδριο προκειμένου να γίνει η εκλογή του αντικαταστάτη μου». «Έχω σκεφθεί όλα τα χρόνια για την προεδρία μου και τα 40 χρόνια που η FIFA έχει εμπλακεί στη ζωή μου. Αγαπώ τη FIFA περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και θέλω πάντα να κάνω το καλύτερο. Αποφάσισα να κατέβω σε νέες εκλογές για το καλό του ποδοσφαίρου», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η θητεία μου δε φαίνεται ότι στηρίζεται από όλους. Θα διεξάγω έκτακτο συνέδριο για την αντικατάστασή μου ως πρόεδρος. Δεν θα μείνω. Είμαι τώρα ελεύθερος από εκλογικούς περιορισμούς. Θα είμαι σε θέση να επικεντρωθώ σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Για πολλά χρόνια έχουμε ζητήσει μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτές δεν είναι επαρκείς […] Χρειαζόμαστε περιορισμούς σε θητείες και θέματα γραφειοκρατίας. Πάλεψα γι’ αυτές τις αλλαγές, αλλά οι προσπάθειές μου συνάντησαν αντίσταση. Ενδιαφέρομαι για το συμφέρον της FIFA. Γι’ αυτό πήρα αυτή την απόφαση. Αυτό που μετρά περισσότερο για μένα είναι ο θεσμός της FIFA και το ποδόσφαιρο στον κόσμο».

Ads

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στον Δεκέμβριο 2015 και στον Μάρτιο 2016, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή. «Επιθυμούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που βλέπει την FIFA ο κόσμος”», ανέφερε ο Ντομένικο Σκάλα, επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου της FIFA, ενώ η Επιτροπή Ανεξάρτητης Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τόνισε πως οι έρευνες εις βάρος της FIFA θα συνεχιστούν κανονικά και δεν σταματούν επειδή παραιτήθηκε ο Μπλάτερ.