Νέο γαλλογερμανικό μυστικό σχέδιο για τις δομές της ευρωζώνης προβλέπει στενότερο συντονισμό και αλλαγές στην ευρωβουλή. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit – η οποία υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το σχέδιο αυτό – αρχιτέκτονες είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 

Ads

Το σχέδιο περιλαμβάνει τακτικότερες συνόδους κορυφής της ευρωζώνης, ισχυροποίηση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Eurogroup και του προέδρου του αλλά και αυξημένη χρήση των πόρων που έχει στη διάθεσή του. Στο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για νέες δομές στην ευρωβουλή ώστε να υπάρξει δημοκρατικότερος έλεγχος στις νέες αρμοδιότητες. 

Επίσης θα προβλέπει αυστηρότερη ενοποίηση μέσω κοινού νομικού πλαισίου, το οποίο θα φέρει τη γαλλογερμανική υπογραφή και δε θα απαιτεί νέες δεσμεύσεις λιτότητας. Η Κομισιόν θα είναι αυτή που θα χαράσσει τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες θα εγκρίνονται ετησίως από τους αρχηγούς των κρατών – μελών σε σύνοδο κορυφής.

Το νέο πρόγραμμα για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι δεσμευτικό και οι χώρες που ετοιμάζονται για είσοδο στο κοινό νόμισμα, θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό. Αντίστροφα αυτό σημαίνει, ότι όσοι είναι εκτός ευρωζώνης, όπως η Μεγάλη Βρετανία, επιτρέπεται να συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός του μπλοκ και να χαλαρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν μαζί του.

Ads

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αυτές οι προτάσεις θυμίζουν παλαιότερα αιτήματα για μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με τη μία να είναι η Ευρώπη του σκληρού πυρήνα, η οποία θα δεσμεύεται από ένα ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα διατηρούν χαλαρότερους δεσμούς μεταξύ τους και με τον πυρήνα.

Το έγγραφο της Zeit είναι μέρος της εισήγησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στο τέλος του Ιουνίου με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.