Με τις καταθέσεις των εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια.

Ads

Κόλλιας: Το πρόβλημα του χρέους ήταν γνωστό και πριν το 2009

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας, υποστήριξε ότι το πρόβλημα του χρέους ήταν γνωστό και πριν το 2009. Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι από το 1987 και μετά δεν ήταν βιώσιμο, εκτιμώντας ότι λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του, θα μπορούσε να αποτελέσει η μετατόπιση της έναρξης αποπληρωμής του, με την ταυτόχρονη μείωσή του.

Έκανε λόγο επίσης για «λάθος μείγμα των πολιτικών του πρώτου μνημονίου», καθώς, όπως είπε, δεν ελήφθη υπόψη η συνεχιζόμενη ύφεση ενώ τα φορολογικά βάρη ήταν ιδιαίτερα υψηλά σε μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε ότι «εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».

Ads

«Η αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιδράσουν στην επερχόμενη και προβλέψιμη δημοσιονομική κρίση αφενός και αφετέρου η στάση της ΕΕ και της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έξαρση της ύφεσης στην Ευρώπη και διεθνώς, είχαν ως αποτέλεσμα τον ουσιαστικό αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές δανεισμού. Ανάλογες τάσεις, αν και με διαφορετική ένταση, παρατηρούνται σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου» σημείωσε.

Ρομπόλης: Είχαμε προειδοποιήσει ότι η συνταγή της τρόικας ήταν λάθος

Νωρίτερα, στην Εξεταστική Επιτροπή στην κατάθεση του ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι το μνημόνιο επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας ενώ τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της Τρόικας σε ό,τι αφορά την ανεργία, έπεσαν κατά πολύ έξω, καθώς η πρόβλεψη των πιστωτών για το 2015 ήταν ότι θα κινηθεί στο 17%. Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι ο ίδιος διαφώνησε με τη λογική μνημόνιο ή πτώχευση και πρόσθεσε ότι η δική του εκτίμηση ήταν ότι έπρεπε να έχουν γίνει πιο ευέλικτοι χειρισμοί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, «η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει αθόρυβα και κατ ιδίαν διαπραγματεύσεις με τις δύο τράπεζες BNP Paribas και Deutsche Bank, που είχαν και το μεγαλύτερο αριθμό ομολόγων του δημοσίου, όταν ξέσπασε η κρίση στα τέλη του 2009».

«Είχαμε τέσσερις συναντήσεις με την Τρόϊκα, με τον κ.Τομσεν από το ΔΝΤ και τον Ντερούζ από την ΕΕ. Στην πρώτη συνάντηση, μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Το πήρε η ομάδα εργασίας της ΓΣΕΕ, κάναμε τις αξιολογήσεις μας και στην δεύτερη συνάντηση, που έγινε μετά από λίγους μήνες, παρουσιάσαμε τις επιπτώσεις που είχαν οι προτάσεις τους, ιδιαίτερα στο τομέα της ανεργίας και στις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Ρομπόλης και συνέχισε λέγοντας ότι από την αρχή η ΓΣΕΕ είχε επισημάνει ότι ήταν λάθος η συνταγή τους.

«Τους είχαμε πει ότι είναι λάθος οι εκτιμήσεις τους και ότι με αυτά που προτείνουν υπονομεύεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μας απαντούσαν ότι είναι λάθος οι δικές μας εκτιμήσεις. Μας έκανε εντύπωση ότι τις προτάσεις αυτές δεν τις πρότεινε το ΔΝΤ, αλλά οι εκπρόσωποι της ΕΕ. Όταν στη τελευταία συνάντηση μας και αφού είχε αρχίσει ήδη η αξιολόγηση του προγράμματος και είχαν εμφανιστεί ήδη οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την εφαρμογή του το 2011 και το 2012, διαπιστώσαμε την επιμονή τους να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η ίδια συνταγή, αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης. Έτσι, μετά την τέταρτη συνάντηση εγώ και ο κ. Ρωμανιάς που συμμετείχαμε ως εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, στείλαμε μια επιστολή και ζητούσαμε να μας αποσύρει», τόνισε ο κ. Ρομπόλης.

Κληθείς να εκτιμήσει αν υπάρχουν ευθύνες στην τότε κυβέρνηση, ο κ. Ρομπόλης απάντησε ως εξής: «Το 2009 εμείς βλέπαμε ότι οι στόχοι δεν έβγαιναν, ότι ερχόταν η κρίση. Δεν μπορώ να ξέρω αν η τότε κυβέρνηση μπορούσε να το έβλεπε αυτό, ούτε να βαθμολογήσω κάθε παράγοντα για το τι έπραξε».

«Δικαιούται έστω και ως ψευδαίσθηση η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει την άποψη ότι το ΔΝΤ μπορεί να παρέμβει προς όφελος του ελληνικού λαού;» ρωτήθηκε στη συνέχεια από τον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου. «Θα έπρεπε η ίδια η Ευρώπη να είχε αποφύγει αυτά τα προγράμματα. Δεν περιποιεί τιμή για τα ίδια τα όργανα της ΕΕ», ήταν η απάντηση του Σάββα Ρομπόλη.