Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL διοργανώνει «Ημερίδες Μελέτης» στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Intercontinental, από την Τρίτη 2 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Ads

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το χρέος των χωρών της Περιφέρειας, τα αίτια, οι συνέπειες και οι λύσεις, η πολιτική συνοχής ως απάντηση στην οικονομική κρίση, η καταπολέμηση της λιτότητας και των κοινωνικών ανισοτήτων και η αποτύπωση εναλλακτικών λύσεων για την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια εκδήλωση διαλόγου  και Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη μάχη του Ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση. Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε την κρίση, μόνο ενωμένοι μπορούμε να βρούμε λύσεις.

Στις εργασίες, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπρόεδρος και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ομιλίες θα πραγματοποιηθούν και από οικονομολόγους και αναλυτές από διάφορες χώρες της Ευρώπης και 33 ευρωβουλευτές από σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

Ads

Το Πρόγραμμα

 

Οι «Ημερίδες Μελέτης» άνοιξαν με τις ομιλίες της Γκάμπι Τσίμμερ,προέδρου της  GUE/NGL του Γιάννη Δραγασάκη, αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπεύθυνου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνέχισαν με τέσσερα θεματικά πάνελ συζητήσεων με κεντρικό τίτλο «Περιφερειακό Χρέος: Αιτίες, συνέπειες και λύσεις».

Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Πολιτική Οικονομία της συσσώρευσης περιφερειακού χρέους» και συντονιστή τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθ. Gabriel Colletis (καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, University of Toulouse 1 -Capitole/ France) και ο Αλέκος Καλύβης (υπεύθυνος Προγράμματος και Οικονομικής Πολιτικής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ).

Στην παρουσίαση του ο καθ. G. Colletis μίλησε για τη μελέτη που έκανε από κοινού με τους Jean-Philippe Robé και Robert Salais για τη λύση των προβλημάτων χρέους μέσω παραγωγικών επενδύσεων.  Ο Α. Καλύβης στην ομιλία του έκανε λόγο για το μήνυμα που έχει εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του για μια εκ θεμελίων αλλαγή της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, μακριά από την λιτότητα και την άνιση ανάπτυξη.