«Κλείδωσε» σήμερα το πρωί το προσχέδιο συμφωνίας που θα προτείνουν οι πιστωτές προς την Αθήνα , σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal.

Ads

Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδίδει και το Reuters, ενώ η WSJ επικαλούμενη δύο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρει ότι ο τελικός συμβιβασμός μεταξύ των πιστωτών κλείνει με υπαναχωρήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως το ΔΝΤ υπαναχωρεί από την απαίτηση «να εγγυηθούν ρητά οι ευρωπαίοι την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως το προσχέδιο της συμφωνίας, που οι πιστωτές σκοπεύουν να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση ως «τελευταία προσφορά», ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δόθηκαν κατά τη νυχτερινή πενταμερή σύνοδο κορυφής του Βερολίνου.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, των Financial Times, το προσχέδιο θα έχει κλείσει έως απόψε το βράδυ και η πλευρά των πιστωτών αισιοδοξεί για επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής» έως την Παρασκευή – ημέρα αποπληρωμής της δόσης των 300 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ. Οι FT επικαλούνται πηγές από τις Βρυξέλλες, που εκτιμούν ότι είναι δυνατό να κλείσει η τελική, πια, συμφωνία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ads

Το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση

Η πρόταση των πιστωτών αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα ενεδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες. Μέχρι νωρίς το μεσημέρι, ωστόσο, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών».

Το μήνυμα, δε, που στέλνει το Μαξίμου είναι πως βάση της συζήτησης αποτελεί η «ολοκηρωμένη πρόταση», όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός που έχει στείλει στους πιστωτές η ελληνική πλευρά.

Η εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα κείμενο 47 σελίδων που εστάλη χθες, πριν αρχίσει η πενταμερής του Βερολίνου και η οποία κινείται, όπως επεσήμαναν κύκλοι του Μαξίμου, κινείται «στη γραμμή του άρθρου του πρωθυπουργού που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde».

Οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο vima.gr και φέρουν την ελληνική πρόταση να περιλαμβάνει αποδοχή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ επιβεβαίωσε την αποστολή της ελληνικής πρότασης, επιχείρησε ωστόσο να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι «πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών». «Το γεγονός ότι ανταλλάσσονται έγγραφα είναι καλό σημάδι», είπε χαρακτηριστικ, προσθέτοντας πάντως ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη.

Στην τελική ευθεία προς τη συμφωνία, πάντως, τα μηνύματα παραμένουν αντιφατικά, με ενδεικτικό και έτερο τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως «οι προτάσεις που έστειλε η Ελλάδα χθες το βράδυ δεν περιέχουν αρκετές υπαναχωρήσεις, κυρίως στα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών».

Το ασφαλιστικό και η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ Αθήνας και πιστωτών παραμένει το ασφαλιστικό, με το ΔΝΤ να μην αρκείται στις μετταρρυθμίσεις που αφορούν αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά να επιμένει και σε μείωση συντάξεων.

Ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde αναφέρει ότι έτερο σημείο διαφωνίας παραμένει και το δημοσιονομικό κενό για το 2015 το οποίο και θα καθορίσει και την έκταση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Οι δανειστές επιμένουν ότι η “τρύπα” φθάνει στα 3 δισ. και απαιτούν από την Αθήνα να πάρει νέα μέτρα που θα επιφέρουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, και με δεδομένη την άρνηση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε άμεσες εκταμιεύσεις, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι να μετατοπιστεί το βάρος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) και να χρησιμοποιηθούν τα 10,7 δις του ΤΧΣ. Οπως μετέδωσε το ισπανικό ραδιόφωνο SER, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,7 δις του ΤΧΣ εάν αποδεχθεί το 70% των μεταρρυθμισεων του προηγούμενου προγράμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εάν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα 9 δισ. ευρώ για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της Αθήνας και να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για τρίτο πακέτο μέσα στο καλοκαίρι.