Ούτε 24 ώρες δεν πρόλαβαν να περάσουν από την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ στην Συρία την Κυριακή (8/12) πριν η Ελλάδα αρχίσει να επεξεργάζεται την «ευθυγράμμισή» της με άλλες Ευρωπαικές χώρες ως προς την αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου Σύρων προσφύγων που διαμένουν στις δομές της χώρας – ήτοι 9.450 Σύροι, που αποτελούν το 35% του συνολικού πληθυσμού των προσφύγων που αιτούνται άσυλο.
Η τελική απόφαση της Ελλάδας αναμένεται να γνωστοποιηθεί μετά την σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ την ερχόμενη Παρασκευή (13/12).
Η Ελλάδα ήταν η τρίτη σε σειρά χώρα που έκανε το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μετά την Γερμανία και την Αυστρία, πριν ακολουθήσει η Γαλλία αλλά και η Βρετανία.
- Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό / Γερμανία και Αυστρία «παγώνουν» αιτήσεις ασύλου από Σύρους υπηκόους
Στο πλαίσιο αυστηροποίησης των νόμων και των κριτηρίων περί μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές χώρες, και ειδικά όπως διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα μετά την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων και συνασπισμών στην ηγεσία χωρών – αλλά και στην ψυχοσύνθεση του μέσου Ευρωπαίου που ριζοσπαστικοποιείται προς την ακροδεξιά – δεν αποτελεί έκπληξη ότι η αλλαγή του καθεστώτος στην Συρία αποτελεί πλέον και επίσημη δικαιολογία απέλασης, όπως δήλωσε και η Αυστρία.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αυστρίας σταμάτησε όλες τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους και δηλώνει ότι κάνει σχέδια για τον επαναπατρισμό ή την απέλαση των ανθρώπων πίσω στην πατρίδα τους, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα [στην Συρία] έχει αλλάξει ριζικά – δηλαδή είναι πλέον «ασφαλής χώρα;»
- Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό / Αν νομίζατε ότι οι πολιτικές του Τραμπ είναι ακραίες, δείτε τις πολιτικές της ΕΕ
Η τύχη χιλιάδων Σύρων προσφύγων είναι πλέον αβέβαιη
Οι κινήσεις αυτές ενδεχομένως να αφήσουν χιλιάδες Σύρους σε εκκρεμότητα, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ μετά από 50 χρόνια βάναυσης διακυβέρνησης.
Από το 2011, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε αναζήτηση ασφάλειας.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, συντηρητικός και σκληροπυρηνικός στο μεταναστευτικό, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι η κυβέρνηση θα «υποστηρίξει όλους τους Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Αυστρία και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει επίσης να επανεκτιμηθεί η κατάσταση ασφαλείας στη Συρία, προκειμένου να γίνουν και πάλι εφικτές οι απελάσεις στο μέλλον».
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανέφερε ότι «η πολιτική κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει ριζικά και, κυρίως, ραγδαία τις τελευταίες ημέρες».
Στην Αυστρία ζουν περίπου 95.000 Σύροι, πολλοί από τους οποίους έφτασαν κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και του 2016. Η αντίδραση εναντίον τους έχει τροφοδοτήσει την υποστήριξη προς την ακροδεξιά και τους συντηρητικούς στην Αυστρία.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας ανέστειλε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις των Σύρων αιτούντων άσυλο.
Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πολιτική κατάσταση είναι τόσο αβέβαιη στη Συρία, ώστε δεν είναι δυνατόν να ληφθεί μια σωστή απόφαση για το αν η χώρα είναι ασφαλής ή όχι.
Αυτή τη στιγμή 47.270 Σύροι στη Γερμανία περιμένουν απάντηση στις αιτήσεις ασύλου τους. Όσοι έχουν ήδη λάβει άσυλο δεν επηρεάζονται, έγραψε το BBC.
Οι περισσότεροι Σύροι μετανάστες στην Ευρώπη ζουν στην Γερμανία
Η Γερμανία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό της συριακής διασποράς εκτός της Μέσης Ανατολής, με περίπου ένα εκατομμύριο Σύρους να ζουν στη Γερμανία. Περίπου 700.000 κατατάσσονται στην κατηγορία των προσφύγων.
- Διαβάστε επίσης: Γερμανία – AfD / Ένα προαναγγελθέν «σοκ» – Πώς η ακροδεξιά ρελάνς στη Θουριγγία προκαλεί «μετασεισμούς» στο Βερολίνο
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Ιβέτ Κούπερ επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ανέστειλε τις αποφάσεις ασύλου για υποθέσεις από τη Συρία, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει και παρακολουθεί την τρέχουσα κατάσταση».
Η Κούπερ δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα «κινείται εξαιρετικά γρήγορα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ» και πρόσθεσε ότι ορισμένοι άνθρωποι επιστρέφουν ήδη στη Συρία.
Μεταξύ 2011 και 2021 χορηγήθηκε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερους από 30.000 Σύρους.
Οι περισσότεροι από αυτούς επανεγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο ανθρωπιστικών προγραμμάτων και ήρθαν απευθείας από άλλες χώρες στις οποίες είχαν καταφύγει, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος.
Το 2019, υπολογίστηκε ότι περίπου 47.000 Σύροι ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο αριθμός αυτός θεωρείται ότι έκτοτε έχει μειωθεί σε περίπου 30.000.
Η Γαλλία επεξεργάζεται μια πολιτική παρόμοια με αυτή που πρότεινε η Γερμανία, ενώ η απόφαση αναμένεται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Υπάρχουν και οι Σύροι που επιστρέφουν οικειοθελώς στην Συρία των τζιχαντιστών
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Σύροι που έχουν εξοριστεί στον Λίβανο και την Ιορδανία επιστρέφουν στα σπίτια τους, παρότι στα λιβανικά σύνορα η ροή ήταν και προς τις δύο κατευθύνσεις, όπως παρατηρεί το BBC.
Ένας ανταποκριτής του BBC εκεί δήλωσε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Σύρων προσπαθούσε να εισέλθει στο Λίβανο, προκαλώντας την σύνταξη στρατιωτικών ενισχύσεων του Λιβάνου. Λέει επίσης ότι ορισμένοι φοβούνται την ενδεχόμενη αύξηση του χάους ή της εγκληματικότητας στην πατρίδα τους, αν και λένε επίσης ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, αλλά έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες για την είσοδό τους στη χώρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >