Οι τελωνειακοί υπάλληλοι των ΗΠΑ άρχισαν να εισπράττουν το Σάββατο τον μονομερή δασμό 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από πολλές χώρες, ενώ υψηλότερα «χαράτσια» σε προϊόντα από 57 μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω έντονης «σεισμικής» δραστηριότητας στις διεθνείς αγορές, αναφέρει το Reuters.

Ads

Οι τιμές των μετοχών έκαναν βουτιά σε όλο τον κόσμο την Πέμπτη η οποία εντάθηκε την Παρασκευή, μετά την απάντηση της Κίνας με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων και ελέγχους στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη στην Wall Street, με τον δείκτη μετοχών S&P 500 να κατρακυλά περίπου 11% στο διήμερο και η κεφαλαιοποίησή του να μειώνεται κατά 5,4 τρις. δολάρια, ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 12%. Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 50 έκλεισε με απώλειες περίπου 8% στο διήμερο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αρχικός «βασικός» δασμός 10% που καταβάλλεται από τους εισαγωγείς των ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ στους αμερικανικούς θαλάσσιους λιμένες, τα αεροδρόμια και τις τελωνειακές αποθήκες στις 12:01 π.μ. ώρα Ελλάδας (0401 GMT), εγκαινιάζοντας την πλήρη απόρριψη από τον Τραμπ του μεταπολεμικού συστήματος αμοιβαία συμφωνημένων δασμολογικών συντελεστών.

Ads

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη εμπορική ενέργεια της ζωής μας», δήλωσε η Kelly Ann Shaw, δικηγόρος εμπορίου στην Hogan Lovells και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Η Shaw δήλωσε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings την Πέμπτη ότι αναμένει ότι οι δασμοί θα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι χώρες θα προσπαθούν να διαπραγματευτούν χαμηλότερους συντελεστές.

«Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εμπορευόμαστε με κάθε χώρα στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Τραμπ την Τετάρτη για τους δασμούς συγκλόνισε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, εξανεμίζοντας την αξία 5 τρισ. δολαρίων για τον δείκτη S&P 500 (.SPX). Ορμώμενες από τους φόβους ύφεσης, οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων έπεσαν κατακόρυφα, ενώ οι επενδυτές κατέφυγαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Μεταξύ των χωρών που χτυπήθηκαν πρώτες με τον δασμό 10% ήταν η Αυστραλία, η Βρετανία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι το περασμένο έτος είχαν ελλείμματα στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι πολλές χώρες θα είχαν μεγαλύτερα ελλείμματα με τις ΗΠΑ εάν οι πολιτικές τους ήταν πιο δίκαιες.

Ένα δελτίο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ προέβλεπε περίοδο χάριτος 51 ημερών για φορτία που φορτώθηκαν ή διακινούνται προς τις ΗΠΑ πριν από τις 12:01 π.μ. ET του Σαββάτου. Τα φορτία αυτά πρέπει να φθάσουν μέχρι τις 27 Μαΐου για να αποφύγουν τον δασμό 10%.

Οι υψηλότεροι «αμοιβαίοι» δασμολογικοί συντελεστές του Τραμπ από 11% έως 50% πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη στις 12:01 π.μ. ώρα Ελλάδας.

Οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν δασμό 20%, ενώ τα κινεζικά προϊόντα θα πληγούν με δασμό 34%, ανεβάζοντας το σύνολο των νέων εισφορών του Τραμπ στην Κίνα στο 54%.

Το Πεκίνο δήλωσε το Σάββατο: «Η αγορά μίλησε» απορρίπτοντας τους δασμούς του Τραμπ. Η Κίνα εφάρμοσε μια σειρά από αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων εισφορών 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα και περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων ορυκτών σπάνιων γαιών.

«Η Κίνα έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ, ούτε καν κοντά», δήλωσε ο Τραμπ το Σάββατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτή είναι μια οικονομική επανάσταση και θα νικήσουμε, δεν θα είναι εύκολο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό».

Λίγο μετά την ανάρτηση του σχολίου, ο Τραμπ εντοπίστηκε να φτάνει στο Trump National Golf Club του στο Τζούπιτερ της Φλόριντα, διαβάζοντας ένα άρθρο της New York Post που αφορούσε τα αντίποινα της Κίνας στους δασμούς των ΗΠΑ και την πτώση του χρηματιστηρίου.

Καταφύγιο στην καταιγίδα

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο X.

Κάποιοι  ηγέτες ήλπιζαν να επιτύχουν μια συμφωνία με τον Τραμπ και να αποτρέψουν τις οικονομικές επιπτώσεις, ενώ άλλοι ζύγιζαν τα αντίμετρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έγραψε στην εφημερίδα Telegraph ότι ήταν έτοιμος να «χρησιμοποιήσει τη βιομηχανική πολιτική για να βοηθήσει να προστατευθούν οι βρετανικές επιχειρήσεις από την καταιγίδα», σημειώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του ήταν να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει δασμολογικές απαλλαγές.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον την Κυριακή για συνάντηση με τον Τραμπ για να συζητήσει το νέο δασμό 17% για το Ισραήλ.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα, η οποία αντιμετωπίζει εισφορά 24%, επιδιώκει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το Βιετνάμ, το οποίο επωφελήθηκε από τη μετατόπιση των αμερικανικών αλυσίδων εφοδιασμού μακριά από την Κίνα μετά τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ με το Πεκίνο κατά την πρώτη θητεία του, συμφώνησε την Παρασκευή να συζητήσει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμό 46% στις βιετναμέζικες εισαγωγές.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες που αναμένεται να περιλαμβάνουν τους δασμούς, δήλωσε πηγή.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-Τε συναντήθηκε με στελέχη της τεχνολογίας το Σάββατο για να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στον δασμό 32% που επιβλήθηκε στα προϊόντα της.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι προειδοποίησε το Σάββατο κατά της επιβολής αντιποίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας σε επιχειρηματικό φόρουμ κοντά στο Μιλάνο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, στενός σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε σε πολιτική εκδήλωση στην Ιταλία μέσω βίντεο το Σάββατο ότι ελπίζει να υπάρξει πλήρης ελευθερία του εμπορίου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, την οποία περιέγραψε ως «κατάσταση μηδενικών δασμών».


Ο Καναδάς και το Μεξικό εξαιρέθηκαν από τους τελευταίους δασμούς του Τραμπ, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έναν δασμό 25% που επιβλήθηκε πρόσφατα σε αγαθά που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο μιας βορειοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας.

Ενώ το διάταγμα του Τραμπ εξαίρεσε 1.000 κατηγορίες προϊόντων από τους νέους δασμούς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το ουράνιο και οι ημιαγωγοί, η κυβέρνηση εξετάζει νέους δασμούς για ορισμένα από αυτά.