Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ασθενείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο και οι καταυλισμοί σκηνών για τους εκτοπισμένους στο Χαν Γιουνίς άδειασαν, καθώς ο ισραηλινός στρατός διέταξε την άμεση εκκένωση των ανατολικών περιοχών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας.

Ads

Η τελευταία εντολή μαζικής εκκένωσης έρχεται καθώς τα ισραηλινά τανκς και οι σφοδρές μάχες παγιδεύουν Παλαιστίνιους πολίτες στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και στη συνοικία Shujayea στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας.

Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα και πυροβολικό στοχεύουν τις βόρειες περιοχές του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατέστρεψαν εκεί δύο σπίτια, σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Ads

Στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, το ισραηλινό πυροβολικό συνεχίζει να βομβαρδίζει τις ανατολικές γειτονιές της πόλης. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ με στόχο πολλά σπίτια όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι στις περιοχές al-Fukhari, Qizan Abu Rashwan και Khuza’a.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) καταδίκασε την τελευταία ισραηλινή εντολή εκκένωσης, λέγοντας ότι περίπου 250.000 άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Χαν Γιουνίς «παρόλο που πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα».

«Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο κατεστραμμένο Χαν Γιουνίς, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν νέες εντολές εκκένωσης της περιοχής. Για άλλη μια φορά, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αναγκαστικό εκτοπισμό», ανέφερε η κύρια ανθρωπιστική υπηρεσία της Γάζας στο X.

«Η εντολή εκκένωσης δείχνει την αδυναμία του Ισραήλ»

Η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ από τα ανατολικά του Χαν Γιουνίς δείχνει την αδυναμία του να επιτύχει τον στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς και την πρόθεσή του να εξαντλήσει τον πληθυσμό, λέει ο Luciano Zaccara, καθηγητής πολιτικής του Κόλπου στο Κέντρο Σπουδών Κόλπου του Πανεπιστημίου του Κατάρ.

«Αυτό δείχνει ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο, επειδή ήθελαν να εξαλείψουν τη Χαμάς φυσικά και πολιτικά, αλλά μέχρι στιγμής η ομάδα είναι ακόμα εκεί, γι’ αυτό πρέπει να μετακινήσουν τον κόσμο, προκειμένου να τον κυνηγήσουν», δήλωσε ο Zaccara στο Al Jazeera.

«Αποδεικνύει επίσης ότι το Ισραήλ θέλει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εξαντλώντας τους ανθρώπους», είπε, αναφερόμενος σε αρκετές προηγούμενες εντολές εκκένωσης από διάφορες τοποθεσίες τους τελευταίους εννέα μήνες του πολέμου.

«Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα και ζημιά για τους Παλαιστίνιους που δεν μπορούν να μείνουν για περισσότερο από ένα μήνα ή 15 ημέρες σε ένα μέρος«, πρόσθεσε.

Η ιδέα ότι υπάρχουν ασφαλή μέρη για να μετακινηθούν οι άνθρωποι, είπε ο Zaccara, «δεν είναι αληθινή, διότι κάθε φορά που υπήρξε εκτόπιση υπήρξαν και επιθέσεις».

Η σφαγή της εκπαιδευτικής κοινότητας

Τουλάχιστον 8.572 Παλαιστίνιοι μαθητές έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και 100 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, αναφέρει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa επικαλούμενο το Υπουργείο Παιδείας.

Επίσης:

  • Τουλάχιστον 497 δάσκαλοι και διοικητικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν και 3.402 τραυματίστηκαν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη,
  • Περισσότερα από 350 κυβερνητικά σχολεία, πανεπιστήμια και 65 σχολικά κτίρια της UNRWA βομβαρδίστηκαν και βανδαλίστηκαν στη Γάζα,
  • Περίπου 620.000 μαθητές στη Γάζα δεν μπορούν να εγγραφούν σε σχολεία, ενώ οι περισσότεροι από τους μαθητές υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα.