Νέα εκτενή δημοσιεύματα για την κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών φιλοξενούν διεθνή ΜΜΕ, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων με επίκεντρο την κλήση νυν και πρώην μελών της Αρχής από τη δικαιοσύνη για διαρροή απόρρητων κρατικών πληροφοριών.

Ads

Το Politico σε δικό του ρεπορτάζ σημειώνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται κατηγορίες ότι ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει τις ρυθμιστικές αρχές που τη βάζουν στο στόχαστρο για τις ευθύνες της στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζει ότι η αποκάλυψη του εν λόγω σκανδάλου -γνωστό ως “Predatorgate”- ήρθε το καλοκαίρι του 2022 όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ς ανακάλυψε μια απόπειρα υποκλοπής του τηλεφώνου του με κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό, ενώ ακολούθησε η αποκάλυψη ότι και ο ίδιος βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης έκτοτε η υπόθεση έχει μετατραπεί σε ένα δαιδαλώδες κατασκοπευτικό θρίλερ που περιλαμβάνει την τοποθέτηση κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στα τηλέφωνα ενός συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση αρνείται τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού.

Ads

Το Politico σημειώνει ότι η πλέον πρόσφατη εξέλιξη αφορά την κλήση από την δικαιοσύνη νυν και πρώην μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου του Επικοινωνιών ως υπόπτους για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς διάφορων αξιωματούχων.

Το βράδυ της Τετάρτης αποκαλύφθηκε ότι ο δικαστής κάλεσε το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ Κατερίνα Παπανικολάου και το νυν μέλος Στέφανο Γκρίτζαλη, καθώς και δύο ακόμη υπαλλήλους, ως υπόπτους για διαρροή κρατικών μυστικών σε θύμα υποκλοπής, τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι η ΑΔΑΕ διεξάγει αυστηρή έρευνα για το σκάνδαλο και η κίνηση αυτή θεωρείται ως άλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού όσων την ελέγχουν.

Παράλληλα, υπενθυμίζει τις καταγγελίες του επικεφαλής της Αρχής, Χρήστου Ράμμου, ότι δέχεται απειλές από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους μόνο και μόνο επειδή έκανε τη δουλειά του.

“Δεν σχολιάζουμε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη δικαιοσύνη”, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

“Η αυταρχική δίωξη αναδεικνύει την εκδικητικότητα του κ. Μητσοτάκη και τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σε βάρος των υπαλλήλων που είχαν την εξουσία και τόλμησαν να ελέγξουν το σκάνδαλο”, ανέφερε σε δήλωσή της η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πρέπει να τεθεί υπόψη του επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ και κάλεσε την αντιπολίτευση σε κοινή δράση “κατά της υποχώρησης του κράτους δικαίου και για την προστασία των ανεξάρτητων αρχών”.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος κάλεσε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η αλλαγή στην σύνθεση της ΑΔΑΕ και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση

Το Politico υπογραμμίζει πως η κίνηση αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με το υπερεθνικιστικό κόμμα Ελληνική Λύση, άλλαξαν αιφνιδιαστικά τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ ακυρώνοντας τις προσπάθειες Ράμμου να ρίξει φως στην υπόθεση.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις αλλαγές στη σύνθεση της ΑΔΑΕ ως “πραξικόπημα”. Η Κατερίνα Παπανικολάου ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν.

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε επίσης τη μεταφορά της έρευνας από την εισαγγελία πρωτοδικών στον Άρειο Πάγο. Η εντολή δόθηκε μόλις οι ανακριτές επέμειναν να διασταυρώσουν αν οι λίστες των περίπου 90 στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος Predator και εκείνων που παρακολουθούνται από την κρατική υπηρεσία ήταν οι ίδιες.

Έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι τρεις από τους στόχους του Predator τέθηκαν επίσης υπό κρατική παρακολούθηση μέσω της ΕΥΠ. Εάν ταυτίζονταν περισσότερα ονόματα, θα ήταν αυτό θα υποδήλωνε ότι υπήρχε μία ενιαία “εντολή”.

“Μόλις οι εισαγγελείς ζήτησαν αυτή τη διασταύρωση, αποσύρθηκαν από την υπόθεση”, δήλωσε η Ολλανδή εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sophie in ‘t Veld,. Ήταν μια κίνηση που περιέγραψε ως “επιτομή της συγκάλυψης”.

“Αν απαριθμήσουμε όλες τις κινήσεις, προκύπτει ένα πολύ σαφές μοτίβο, το έργο της ΑΔΑΕ παρεμποδίστηκε σε κάθε βήμα” ανέφερε.