Oι δημοσιογράφοι του Reporters United αποκαλύπτουν σε νέο τους ρεπορτάζ  πώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη αφαίρεσε την υπόθεση των υποκλοπών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ αυτή ερευνούσε το κοινό κέντρο ΕΥΠ – Predator.

Ads

Η έρευνα δείχνει ότι η άνωθεν παρέμβαση πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της έρευνας, αλλά σε μη διαλεύκανση του σκανδάλου.

Στις 23 Οκτωβρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε διαβίβαση της υπόθεσης του Predator Gate από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Η κ. Αδειλίνη ανέφερε στην παραγγελία της ότι «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων». Η εξέλιξη διαφημίστηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ ως αναβάθμιση της υπόθεσης.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά όπως εξηγεί ο Θ. Χονδρόγιαννος. Τον Ιούλιο του 2023, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) ολοκλήρωσε το πόρισμά της για τις υποκλοπές μέσω Predator, το οποίο και διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σημαντικό εύρημα της ΑΠΔ: Η στοχοποίηση τουλάχιστον 92 προσώπων μέσω Predator. Η ΑΠΔ έδωσε στη Δικαιοσύνη ένα σημαντικό όπλο για τη διερεύνηση του Predator Gate. Οι εισαγγελικές Αρχές μπορούσαν να ερευνήσουν ποιοι στόχοι του Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ, αποκαλύπτοντας έτσι το κοινό κέντρο ΕΥΠ – Predator και διώκοντας ποινικά τους υπεύθυνους, είτε ιδιώτες είτε (και) κρατικούς αξιωματούχους.

Ads

Γι’ αυτό τον λόγο, στα τέλη Σεπτεμβρίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών έστειλε στην ΑΔΑΕ παραγγελία, για να ελέγξει κατά πόσον οι 92 στόχοι του Predator είχαν παρακολουθηθεί και από την ΕΥΠ, υπό την πολιτική ευθύνη του Γ. Δημητριάδη και τον έλεγχο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χ. Ράμμος σκόπευε να εκτελέσει την εισαγγελική παραγγελία.

Όμως, στις 18 Οκτωβρίου, η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ τάχθηκε κατά της εκτέλεσης της εισαγγελικής παραγγελίας, με τον πρόεδρο Ράμμο και άλλα δύο μέλη να μειοψηφούν. Η νέα σύνθεση προέκυψε μετά από πρόταση της κυβέρνησης και ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, χωρίς την αναγκαία πλειοψηφία των 3/5, με στήριξη ΝΔ και Βελόπουλου .

Στις 20 Οκτωβρίου, η εισαγγελία Πρωτοδικών ουσιαστικά επέμεινε στην εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας της για τη διακρίβωση της παρακολούθησης των 92 στόχων του Predator και από την ΕΥΠ, ζητώντας από τη νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ να μη διαρρεύσει στοιχεία της δικογραφίας.

Ωστόσο, στις 23 Οκτωβρίου η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατόπιν ενημέρωσής της από το μέλος της ΑΔΑΕ Γιώργο Μπακάλη (ο οποίος εναντιώθηκε στην εισαγγελική παραγγελία), πήρε ξαφνικά την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ ερευνούσε την πιθανότητα ύπαρξης κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι  απευθύνθηκαν προς την κ. Αδειλίνη & τον κ. Μπακάλη, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. «Η κ. Αδειλίνη δεν απάντησε στα ερωτήματά μας. Ο κ. Μπακάλης δεν διέψευσε την ενημέρωση προς την κ. Αδειλίνη, η οποία προκύπτει από το ρεπορτάζ μας. Όμως, δεν εξήγησε για ποιους λόγους ενημέρωσε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία και την πρόθεση του κ. Ράμμου να προχωρήσει σε ελέγχους.» γράφει στο fb ο δημοσιογράφος Θ. Χονδρόγιαννος.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

https://www.reportersunited.gr/11835/ypoklopes-arios-pagos-predator/