Οι ελεγκτές της ΑΔΑΕ που είχαν βασικό ρόλο στους ελέγχους που έγιναν για να διαπιστωθεί αν είχαν γίνει επισυνδέσεις με εντολή της ΕΥΠ καλούνται να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι για διαρροή κρατικών μυστικών.

Ads

Συγκεκριμένα, κλήθηκαν να καταθέσουν στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου μέλη της ΑΔΑΕ που είχαν βασικό ρόλο στους ελέγχους που έγιναν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν γίνει επισυνδέσεις με εντολή της ΕΥΠ.

Υπενθυμίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο διαπιστώθηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, και άλλων προσώπων και από την ΕΥΠ, πέρα από την παγίδευσή τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τα μέλη της ΑΔΑΕ που καλούνται στις 9 Νοεμβρίου ως ύποπτοι για τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας είναι η νομικός Κατερίνα Παπανικολάου, η θητεία της οποίας είχε λήξει και αντικαταστάθηκε και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανος Γκρίτζαλης. Και οι δύο στήριξαν τις αποφάσεις του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστου Ράμμου για τους ελέγχους που τον έφεραν σε δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Μαζί τους καλούνται και δύο ακόμα μέλη του κλιμακίου ελέγχων.

Ads

Εγκαλών είναι ο Ηλίας Θεοδωράτος, νομικός σύμβουλος της ΑΔΑΕ. Η παραγγελία για τη δικαστική έρευνα κατά των μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ δόθηκε από τον τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκ. Ο Ντογιάκος είχε εκδόσει γνωμοδότηση ότι η ΑΔΑΕ δεν είχε αρμοδιότητα να κάνει έλεγχο στην Cosmote και στο Φόρουμ των Δελφών δήλωσε ότι έμαθε για τον έλεγχο τη στιγμή που διεξαγόταν, διαφορετικά όπως είπε «θα είχα ετοιμάσει την παρεμπόδιση».