Ενώπιον της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου κατέθεσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος για το σκάνδαλο των υποκλοπών, στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου να αφαιρέσει τον φάκελο της υπόθεσης από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Ads

Ο ίδιος στην κατάθεσή του στηλίτευσε το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη το μόνο που έχει κάνει εδώ και 18 μήνες, είναι να διώκει μέλη της ΑΔΑΕ που απλώς έκαναν τη δουλειά τους.

«Είναι αξιοσημείωτο πως μετά από 18 μήνες η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει προβεί σε διώξεις για τις υποκλοπές αλλά προβαίνει σε διώξεις εναντίον ανθρώπων που έκαναν απλά το καθήκον τους. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτές οι αλλαγές θα έχουν επίπτωση ως προς τη στάση της ΑΔΑΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση Ράμμου / «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι κολοσσιαίες – Επιτέλους δώστε μια απάντηση κ. Μητσοτάκη»

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράμμος έκανε αναφορά στην πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο πταισματοδίκης καλεί σε απολογία την Κατερίνα Παπανικολάου, πρώην μέλος της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανο Γκρίτζαλη και ακόμα δύο στελέχη της ΑΔΑΕ ως υπόπτους για την τέλεση του αδικήματος της διαρροής ευαίσθητων κρατικών μυστικών προς το θύμα των υποκλοπών Θανάση Κουκάκη. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω παραγγελία διατάχθηκε από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, δύο μέρες πριν αυτός εγκαταλείψει τη θέση του.

 

 

«Ήταν μεγάλο σοκ για μένα η δίωξη δύο εξαιρετικών συνεργατών μου, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Έχω συνεργαστεί μαζί τους χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για τον επαγγελματισμό τους προς το καθήκον τους. Παρόλο που δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τους λόγους που έχουν διωχθεί, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η εισαγγελία θα διαψευστεί σύντομα. Λυπάμαι ότι κάποιοι από τους καλύτερους αξιωματούχους της Ελλάδας υφίσταται όλα αυτά» σημείωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

«Η ΑΔΑΕ έλαβε πολλές καταγγελίες και οι έλεγχοι συνεχίζονται μυστικά όπως ορίζει ο νόμος. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την εισαγγελία για την ποινική διάσταση της υπόθεσης. Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022 η διαδικασία για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών άλλαξε. Θεωρώ δικαστικά λανθασμένη τη γνωμοδότηση της εισαγγελίας και συνοδεύτηκε από απειλές, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ποινικές διώξεις εναντίον του ΔΣ της ΑΔΑΕ. Έχω πει δημόσια πως η παρέμβαση αυτή ήταν αντίθετη με τη συνταγματική ανεξαρτησία της αρχής μας και ζήτησα να εμφανιστώ ενώπιόν τους και να παρουσιάσω τα ευρήματα που είχαμε ήδη. Το αίτημα απορρίφθηκε και εν συνεχεία μέλη της κυβέρνησης προχώρησαν σε προσβολές δημοσίως κατά του προσώπου μου» πρόσθεσε.

Για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ με τη σύμπραξη ΝΔ-Βελόπουλου

 

Ο κ. Ράμμος τοποθετήθηκε αναφέρθηκε εκτενώς και την αντικατάσταση τριών μελών της ΑΔΑΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αναφέροντας:

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών εγείρουν ανησυχίες ως προς την παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Στις 25 Σεπτεμβρίου η Βουλή αντικατέστησε τρία από τα επτά μέλη της ΑΔΑΕ και η αντικατάσταση έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μετά από αδράνεια 18 μηνών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Η πλειοψηφία μάλιστα ήταν 16 από 27 ψήφους, κάτω από τα προβλεπόμενα 3/5. Το αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε με φοβερή βιασύνη κάτι που δείχνει πως η αντικατάσταση σχετίζεται ίσως με συγκεκριμένα γεγονότα. Η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν υποστεί πίεση και τα γεγονότα της 20ης Σεπτεμβρίου εγείρουν ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων».

Τέλος, απαντώντας αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για αφαίρεση της δικογραφίας από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών ο κ. Ράμμος είπε πως προτίθεται να εμπιστευτεί την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Το άρθρο 87 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη δικαστική ανεξαρτησία, το να πάρει κανείς τον φάκελο από τον Δικαστή και να τον διαβιβάσει αλλού είναι μια πολύ σοβαρή παρέμβαση, ελπίζω η κ. εισαγγελέας να γνωρίζει. Θα δούμε αν με αυτές τις διαδικασίες το θέμα αναβαθμίζεται τελικά ή υποβαθμίζεται» επεσήμανε.