Στην ανεργία οδηγούνται σε λίγα 24ωρα οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 12 Μαϊου, με την κυβέρνηση να δίνει τη «χαριστική βολή» σε ό,τι έχει απομείνει από βαριά βιομηχανία στην χώρα και οδηγώντας σε οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές και χιλιάδες νοικοκυριά.

Ads

Το πρωί της Παρασκευής, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μαζί με σωματεία της Αττικής πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με βασικό σύνθημα «δεν βγαίνουμε έξω από τις δουλειές μας και τα σπίτια μας».

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τόνισε ότι κάτω από την πίεση που άσκησε η κινητοποίηση κατάφεραν να οριστεί συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί στις 7 μμ στο Σύνταγμα.

Ο Δ. Παπαϊωάννου ευχαρίστησε τα Σωματεία εργαζομένων της Αττικής για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, διαμηνύοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστεί.

Ads

Ενημέρωσε επίσης ότι η κατάληψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα συνεχίζεται.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης κρέμασαν πανό των σωματείων της ΛΑΡΚΟ στην πρόσοψη του υπουργείου που έγραφε: «Όχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, όχι στις απολύσεις, στον μαρασμό του τόπου. Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».

Ακολούθως τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κρέμασαν ένα ακόμα πανό στην είσοδο του υπουργείου οικονομικών, επί της οδού Νίκης που έγραφε: «Κλείνουν την ΛΑΡΚΟ, δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα.  Δεσμεύτηκαν για επενδυτή και βρήκαν παλιατζή».

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το 902.gr, κατά την διάρκεια της κινητοποίησης φώναξαν συνθήματα όπως: «Η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή, κόντρα στης κυβέρνησης την πολιτική», «Το έγκλημα στην ΛΑΡΚΟ να μην συνεχιστεί, αυτοί είναι με τα κέρδη και εμείς με την ζωή», «Αλληλεγγύη στην εργατιά της ΛΑΡΚΟ, αντίσταση κι’ αγώνας να’ ρθούν τα πάνω κάτω» και «Απ’ τη ΛΑΡΚΟ δεν θα βγούμε, αγώνας μέχρι τέλους για να δικαιωθούμε».

Σε δηλώσεις τους ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γγ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ Αττικής και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), κατήγγειλαν ως «έγκλημα» στην ΛΑΡΚΟ, την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει στον δρόμο 850 οικογένειες.

Ευχαρίστησαν τα σωματεία των άλλων κλάδων για την στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα τους και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους με όλες τις μορφές.

Νωρίτερα κατήγγειλαν επίσης ότι, οι εργαζόμενοι, που από χθες που διάβασαν στα ΜΜΕ ότι απολύονται, προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατόν καθώς κανείς από την πλευρά του υπουργείου δεν απαντούσε στα τηλέφωνα.

Τελικά κάτω από την πίεση της σημερινής κινητοποίησης ορίστηκε συνάντηση.

Προγράμματα «εξόδου» προτείνει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν δύο προγράμματα απασχόλησης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η ΛΑΡΚΟ, η οποία τελεί υπό ειδική διαχείριση από τον Φεβρουάριο του 2020, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη, έχει παύσει να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση λέει ότι στο διάστημα αυτό (από το 2020) η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο με δαπάνη, που έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω ΚΥΑ, προβλέπει «ειδικά προγράμματα απασχόλησης» για τους άνω των 55 ετών και τους έως 54 ετών.