Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με δήλωσή του, προχώρησε σε μια αποκαλυπτική παραδοχή για την απώλεια ελέγχου της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, «αδειάζοντας» ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυριζόταν πως δεν υπήρξαν εισηγήσεις νωρίτερα για λήψη αυστηρότερων μέτρων στην πόλη. 

Ads

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση για τη μη λειτουργία των εκκλησιών στα Θεοφάνεια, δήλωσε και στον Σκάι αλλά και στον Real Fm πως η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός στους ναούς και τελικά έξαρση των κρουσμάτων, που οδήγησε στην κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος και σε πλήθος θυμάτων. Μάλιστα ανεφερε πως τότε λοιμωξιολογοι είχαν εισηγηθεί να γίνει καραντίνα στην πόλη πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου ωστόσο δεν εισακούσθηκαν γιατί «σεβαστήκαμε την παράδοση και την Ορθοδοξία», ακυρώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει επανειλημένα υποστηρίξει ότι δεν υπήρξαν εισηγήσεις επιστημόνων για μέτρα, επιρρίπτοντάς τους μάλιστα έμμεσα ευθύνες γιατί «και αυτοί έπεσαν έξω» στις εκτιμήσεις τους

«Θέλω να είμαι ειλικρινής», είπε μιλώντας στο Mega και συνέχισε: «ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή». Πρόσθεσε δε ότι «κατά την ημέρα αυτή συνέρρευσαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε αυτή η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο lockdown».

Την ίδια δήλωση επανέλαβε και σε συνέντευξή του στον Real Fm λέγοντας: «Όταν οι λοιμωξιολόγοι μας είχαν εισηγηθεί μια παρόμοια στρατηγική (σημ: κλείσιμο ναών) στη Θεσσαλονίκη πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, εμείς από σεβασμό στην παράδοση της πόλεως και την ορθοδοξία, αποφασίσαμε να κλείσουμε μετά τον Άγιο Δημήτριο. Σήμερα ξέρουμε πως αυτό που κάναμε ήταν μεγάλο λάθος. Ο κόσμος προσήλθε μαζικά στις εκκλησίες, και μέσα και έξω, με αποτέλεσμα η διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις». 

Ads

Η δήλωση Γεωργιάδη στον Σκάι 

Η δήλωση Γεωργιάδη στον Real (ακούστε στο 2:38) 

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγο καιρό, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αποποιούμενος τις κυβερνητικές ευθύνες για την καταστροφή στη Θεσσαλονίκη, είχε «ενοχοποιήσει» τον χαρακτήρα των Θεσσαλονικέων. «Δεν τήρησαν τα μέτρα και για αυτό φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση… είναι και θέμα χαρακτήρα του κόσμου καμιά φορα», είχε πει. Παράλληλα πλήθος αυτοδιοικητικών της Θεσσαλονίκης είχαν επισημάνει πως και οι ίδιοι είχαν εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα πολύ νωρίτερα, όμως η κυβέρνηση τους αγνόησε. Από την πλευρά της η κυβέρνηση είχε διαψεύσει πως υπήρξαν τέτοιες εισηγήσεις, αν και ο Νίκος Χαρδαλιάς, λίγο καιρό αργότερα, είχε αποκαλύψει πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε ζητήσει μέτρα από τις 22 Οκτωβρίου. 

Ενδεικτικά υπενθυμίζεται μια από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που ισχυριζόταν πως δεν υπήρξαν αιτήματα για λήψη μέτρων νωρίτερα, ούτε από επιστήμονες, ούτε από αυτοδιοικητικούς. Στις 7 Δεκεμβρίου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ: «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό. Προφανώς υπήρχε μία διασπορά την οποία δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Την είδαμε όταν αυξήθηκαν εκθετικά τα κρούσματα στις εντατικές και τότε πήραμε δραστικά μέτρα. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα. Ενοχλούμαι από όλη αυτή τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία. Είναι λάθος να αμφισβητούμε την αξιοπιστία των δεδομένων. Κανείς ειδικός δεν το έχει κάνει και δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί υπονομεύουμε επί της ουσίας τους ίδιους τους επιστήμονες οι οποίοι μας συμβουλεύουν. Κατά συνέπεια, εκ των υστέρων, όπως έχω πει και στη Βουλή, θα έπρεπε ίσως τη Θεσσαλονίκη να την είχαμε κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα.»

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαίωση των χυδαίων ψεμάτων αλλά και των εγκληματικών ευθυνών 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για «απίστευτη ομολογία Γεωργιάδη ότι θρηνούμε θύματα στη Θεσσαλονίκη γιατί αγνόησαν λοιμωξιολόγους για lockdown πριν του Αγίου Δημητρίου». «Η κυνική ομολογία του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα η πόλη να θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας, επιβεβαιώνει τα χυδαία ψέματα του κ. Μητσοτάκη που έλεγε σε συνέντευξή του στον Alpha πως «κανένας ειδικός δεν μας το είχε υποδείξει», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Επιβεβαιώνει όμως και κάτι χειρότερο: Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της Επιτροπής και των ειδικών, βάζοντας το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, όταν μας έλεγε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα. Αλλά απολύτως συνειδητά έβαλε για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. «Πλέον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιο λόγο τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων» υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του, κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστική ομολογία» Γεωργιάδη.

ΚΙΝΑΛ: «Χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους επειδή η κυβέρνηση σεβάστηκε την Ορθοδοξία»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ. «Σε σημερινή του τηλεοπτική εμφάνιση, ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται κυνικά ότι χάσαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας, επειδή η ΝΔ ταύτισε τον “σεβασμό στην Ορθοδοξία” με την απουσία μέτρων προστασίας στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου», ανέφερε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος και πρόσθεσε: «Ας το πει στις οικογένειες που θρηνούν. Πότε επιτέλους το Μέγαρο Μαξίμου θα παραδεχτεί τα λάθη του;». 

ΚΚΕ: «Εγκληματικές ευθύνες και απόδειξη πως τα κυβερνητικά κριτήρια δεν είναι επιστημονικά»

Για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης κάνει λόγο και το ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα πως οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη είναι παράλληλα η επιβεβαίωση πως «τα κριτήρια των κυβερνητικών αποφάσεων και παλινωδιών δεν είναι επιστημονικά αλλά πολιτικά». «Η ομολογία Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για επιβολή καραντίνας πριν τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει τόσο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όσο και το γεγονός ότι τα κριτήρια των κυβερνητικών αποφάσεων και παλινωδιών δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά, φρόντισε να δείξει όλη της την πυγμή, απαγορεύοντας τις συμβολικές κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και παρά το γεγονός ότι ως προς αυτό δεν υπήρξε καμία σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Τέτοιες παραδοχές και πρακτικές αποτελούν τον καλύτερο χορηγό των ανορθολογικών απόψεων και συμπεριφορών».

MέΡΑ25: Ευτυχώς που δεν πανηγύρισε κιόλας ο κ. Γεωργιάδης για τους εγκληματικούς τους χειρισμούς στη Θεσσαλονίκη

Για «τρομακτική» δήλωση» κάνει λόγο το ΜέΡΑ25. «Η κυνική ομολογία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για να μην τα «σπάσει» με την Εκκλησία ενόψει της γιορτής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, είναι τρομαχτική» σημειώνει η ανακοίνωση. Και προσθέτει: «Να εξηγήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στους συγγενείς των νεκρών στη Θεσσαλονίκη γιατί ανέβαλε τότε τις αποφάσεις της με αποτέλεσμα να ξεφύγει τελείως η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα. Οι ευθύνες τους είναι πραγματικά εγκληματικές. Ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ντρέπονται για τα αποτελέσματα των πολιτικών τους επιλογών και τον τρόπο με τον οποίο για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους παρακάμπτουν τις εισηγήσεις των ειδικών ή ακόμα και τους εργαλειοποιούν και έχουμε φτάσει στο σημείο να θρηνούμε πλέον πάνω από 5.000 νεκρούς». «Ευτυχώς που δεν πανηγύρισε κιόλας ο κ. Γεωργιάδης για τα τραγικά καμώματα τους» καταλήγει το σχόλιο του MέΡΑ25.

«Διαστρέβλωση» λέει ο Γεωργιάδης – Τί είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αν και σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση για την παραδοχή Γεωργιάδη, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης εστίασαν στις απαντήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως η δήλωσή του διαστρεβλώθηκε και πως ο ίδιος, στη συνέντευξή του στον Σκάι, δεν αναφέρθηκε σε εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αλλά σε «κάποιους λοιμωξιολόγους». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στον Real Fm, ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για εισήγηση λοιμωξιολόγων, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε σε αναφέρθηκε σε «εισήγηση της Επιτροπής  των Λοιμωξιολόγων» αλλά σε εισηγήσεις «ειδικών». «Είναι αυτονόητο», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη διευκρινιστική του δήλωση μετά το σάλο που ξέσπασε, «ότι εισήγηση της Επιτροπής για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου ουδέποτε έχει υπάρξει και αυτονοήτως εάν είχε υπάρξει, θα είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μόνο που έχω να πω στον κ. Τσίπρα είναι εάν μπορεί ας γίνει για μία φορά χρήσιμος στην πατρίδα του βάζοντας πλάτες στην κυβέρνηση σε μία δύσκολη απόφαση για να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές». Από την πλευρά του ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να μας πει ποια είναι η απόφαση που επικαλείται για την λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν ακολούθησε η Κυβέρνηση. Πότε ελήφθη κι από ποιους;». 

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικός εκπρόσωπος και Γεωργιάδης προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο κ. Γεωργιάδης προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπους και του Άδωνι Γεωργιάδη. «Λίγη ώρα μετά το ΣΚΑΙ, σε συνέντευξή του στον Real fm ο κ. Γεωργιάδης επαναλάμβανε τα ίδια και χειρότερα, λέγοντας πως “ένα από τα λάθη που κάναμε, ήταν ότι όταν οι λοιμωξιολόγοι μας είχαν εισηγηθεί μία παρόμοια στρατηγική στη Θεσσαλονίκη, πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, εμείς από σεβασμό στην παράδοση της πόλεως και την Ορθοδοξία δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν τον Άγιο Δημήτριο. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό που κάναμε ήταν μεγάλο λάθος”», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος και προσθέτει: 

«Ο κ. Βατόπουλος, μέλος της Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV είχε δηλώσει πως από τα μέσα Οκτωβρίου η Επιτροπή είχε ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα και στη Θεσσαλονίκη “αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να πάει πιο χαλαρά”. Ο κ. Εξαδάκτυλος, επίσης μέλος της Επιτροπής, έχει καταγγείλει σε συνέντευξή του στο Kontra πως είχαν γίνει εισηγήσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν τις 22 Οκτωβρίου. Όσο και να προσπαθούν, η ανατριχιαστική ομολογία του κ. Γεωργιάδη, ότι η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις των ειδικών για τη Θεσσαλονίκη, δεν μαζεύεται. Αντί να ρωτάνε τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν τι πρέπει να κάνουν, ας κάνουν το αυτονόητο: Να ακολουθούν τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως καλεί από την πρώτη μέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, και να μην τους θυμούνται μόνο όποτε θέλουν να νομιμοποιήσουν τις πολιτικές τους αποφάσεις. Και φυσικά, να δώσουν τώρα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής, για να δουν όλοι οι πολίτες σε ποιες άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν έχει ακολουθήσει τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο και να κρύβει τα πρακτικά, οι εγκληματικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για την δραματική εξέλιξη της πανδημίας δεν κρύβονται».