Στην παραδοχή πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στην εκτίμηση για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη προχώρησε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Συγκεκριμένα, κλείνοντας την συζήτηση στην Ολομέλεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Φώφης Γεννηματά ανέφερε ότι «αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση, αλλά νομίζω και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε -έτσι έστω όπως εορτάστηκε τελικά- τον Άγιο Δημήτριο. Στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων, μας δείχνει ότι πέσαμε έξω όλοι, και οι ειδικοί. Αλλα επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, θέλω να διαβεβαιώσω ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Υπενθυμίζεται πως στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, αφού είχε ρίξει την βασική ευθύνη της διασποράς στους νέους, είχε πει επίσης πως στη διαχείριση της πανδημίας έγιναν ορισμένα λάθη από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να είχαμε επιβάλει μάσκες παντού νωρίτερα», «να περιορίσουμε τη νυχτερινή διασκέδαση νωρίτερα» και «να πάρουμε μέτρα στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα».

Επιπλέον, κατά την τριτολογία του, ύστερα από την ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως κάποιες από τις προτάσεις των πολιτικών αρχηγών είναι σωστές και προχώρησε σε μια σειρά υποσχέσεων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει αναστολή των πλειστηριασμών, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή ή «πάγωμα» του νέου πτωχευτικού κώδικα, τον οποίο ψήφισε πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση.

Ads

Αναφερόμενος στην πρόταση Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας, πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και χορήγηση ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, είπε ότι «θα υπάρξει μια ενίσχυση για τα Χριστούγεννα». Σημείωσε πάντως πως η ενίσχυση αυτή θα αφορά μόνο εκείνους «που το έχουν περισσότερο ανάγκη». «Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι ζήτημα που θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο» είπε πρωθυπουργός. Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεξαγωγή τεστ στα σχολεία, δήλωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο σε γενική βάση, προσθέτοντας όμως ότι θα γίνουν στοχευμένα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να ανοίξουν τα σχολεία. «Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επιβεβαίωσε εμμέσως και τα σενάρια για lockdown – «ακορντεόν», αναφέροντας ότι «τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα κι αμείλικτα, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μία λύση». «Το εμβόλιο θα έρθει. Και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την περιπέτεια. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να αντεξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε όσους μας κατηγορούν για το μοντέλο του ακορντεόν σχετικά με το lockdown, θα τους ζητήσω να μας καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.