Σε μια παραδοχή που εκθέτει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, και σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως δεν υπήρξαν εισηγήσεις νωρίτερα για αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη ούτε από επιστήμονες αλλά ούτε και από τοπικούς παράγοντες και πως «υπήρξε αιφνιδιασμός» από την έξαρση, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως τουλάχιστον ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε εισηγηθεί λήψη επιπλέον μέτρων πριν από το τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου προς την κυβέρνηση.

Ads

Υπενθυμίζεται πως σε δημόσιες τοποθετήσεις τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και άλλοι γαλάζιοι «αυτοδιοικητικοί», όπως ο Ιγ. Καϊτετζίδης και ο Λάζαρος Κυρίζογλου, έχουν καταγγείλει ότι είχαν προειδοποιήσει και ενημερώσει εγκαίρως την κυβέρνηση πως η κατάσταση ξεφεύγει στη Θεσσαλονίκη, μήνυμα που είχε σταλεί και από επιστήμονες μέσω της παρατήρησης των λυμάτων. 

Ερωτηθείς από την εφημερίδα Μακεδονία για το εάν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ίδιου, του κ. Τζιτζικώστα και αυτοδιοικητικών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 22 Οκτωβρίου υπήρξαν εισηγήσεις και ανησυχίες, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Με λυπεί, ξέρετε, η εύκολη εκ των υστέρων κριτική διάθεση. Και αυτό γιατί παραγνωρίζει μία βασική παράμετρο στην τόσο δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να επιλύσουμε -ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία που να τα επιβάλλουν. Και τα μέτρα τα εισηγούνται και τα δεδομένα αξιολογούνται από τους έγκριτους επιδημιολόγους μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μία ακόμη πραγματικότητα είναι πως ό,τι μέτρα και αν πάρουμε, αν δεν έχουμε τη συνεργασία που χρειαζόμαστε από όλους, τα μέτρα αυτά θα είναι ανεπαρκή. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις και προφανώς ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές. Το σίγουρο είναι ότι η μάχη είναι κοινή και τη δίνουμε καθημερινά δίπλα-δίπλα με τους αιρετούς μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς, μαζί με όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν μία δύσκολη μάχη που σταδιακά φαίνεται ότι κερδίζεται. Ας συνεχίσουμε έτσι και την περίοδο των εορτών, ας ξεπεράσουμε ακόμα μια φορά το σκόπελο, γιατί η ακτή είναι πια κοντά».

Η αλήθεια πάντως είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία του συνέντευξη, ισχυρίστηκε πως «δεν υπήρξε καμία εισήγηση» για lockdown στη Θεσσαλονίκη και όχι, όπως λέει ο Νίκος Χαρδαλιάς, πως «υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις». «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό. Προφανώς υπήρχε μία διασπορά την οποία δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Την είδαμε όταν αυξήθηκαν εκθετικά τα κρούσματα στις εντατικές και τότε πήραμε δραστικά μέτρα…», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. 

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ένας μετά τον άλλο παραδέχονται τα εγκληματικά λάθη και την ολιγωρία τους»

Σχολιάζοντας την παραδοχή του Νίκου Χαρδαλιά, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μιλώντας για την παντελή απώλεια ελέγχου στη Θεσσαλονίκη που στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές καθημερινά, είχε πει: “Δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό”. Σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς διαψεύδει τον πρωθυπουργό και παραδέχεται πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας είχε εισηγηθεί καθολικό lockdown και ακύρωση των εκδηλώσεων του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου έγκαιρα, κάτι που η κυβέρνηση αγνόησε.

Ο πρωθυπουργός προκειμένου να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία του να ελέγξει την κατάσταση, όχι μόνο ψεύδεται δημόσια, αλλά και δεν διστάζει να εκθέσει αυτοδιοικητικούς παράγοντες, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται οι ίδιοι οι κυβερνητικοί θα αναγκάζονται να ξεσκεπάζουν ο ένας τον άλλον παραδεχόμενοι τα εγκληματικά λάθη και την ολιγωρία τους. »