Όπως και στο πασίγνωστο έργο του Μαρκές, όλοι γνώριζαν τι θα συμβεί στη Θεσσαλονίκη, τα σημάδια ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή, ωστόσο, κανένας δεν έκανε τίποτα για να το σταματήσει.

Ads

Όσοι ζούμε στη Θεσσαλονίκη μόνο από τα σύννεφα δεν πέσαμε για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και δυστυχώς των θανάτων συμπολιτών μας. Για ενάμιση μήνα ήταν απολύτως φανερό ότι οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες  δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να προστατέψουν την πόλη, την άφησαν ανοχύρωτη και τους Θεσσαλονικείς έρμαια μπροστά στην πανδημία.

  • Οι κ. Χρυσοχοϊδης και Ζέρβας για διάστημα 2 σχεδόν μηνών «δεν αντιλήφθηκαν» τα εκατοντάδες πάρτι στη Θεσσαλονίκη και δεν έκαναν τίποτα για να περιορίσουν συναθροίσεις. Στις 26 Σεπτεμβρίου ανέβηκε βίντεο του GRtimes με τίτλο «Χαμός στη Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός και διασκέδαση χωρίς τέλος – GRTimes.gr 1 που την επόμενη μέρα κυκλοφόρησε σε ΟΛΑ τα ΜΜΕ. Οι μέρες περνούσαν, οι ίδιες σκηνές επαναλαμβανόταν μονότονα, το ίδιο και οι αναφορές των ΜΜΕ. Π.χ., 3 Οκτ. για λαϊκές2,  4 Οκτ. για Ρωμαϊκή αγορά3, 18 Οκτ. για πλατεία Αριστοτέλους4,  κλπ.  Όλοι στη Θεσσαλονίκη τα βλέπαμε, εκτός απ’ αυτούς που διοικούσαν αστυνομία και δημοτική αστυνομία.  Για την ακρίβεια τουλάχιστον ως τις 21 Οκτωβρίου που τα κρούσματα στην πόλη είχαν φτάσει τα 181, βλέπαμε ότι στις εκατοντάδες αυτές συγκεντρώσεις η αστυνομία δεν ήταν ποτέ πουθενά! (Η πιθανότητα να απουσίαζαν τόσες φορές τυχαία στα πλέον κεντρικά μέρη της πόλης: μικρότερη του 1%).
  • Το κράτος έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στα κοινωνικά δίκτυα προσκλήσεις για μαζικές συναντήσεις για πάρτι και για ανυπακοή στα μέτρα, όπως διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες με όσους καλούν σε συγκεντρώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Όμως για τις συγκεντρώσεις με σκοπό τη διασκέδαση στην πόλη μας, δεν έκανε τίποτα για να τις εντοπίσει ή για να τις προλάβει.  Και όπου έχει παρέμβει η αστυνομία είναι μόνο μετά από καταγγελίες πολιτών.
  • Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων, Περιφερειάρχης, Διευθυντές αστυνομίας της πόλης, προϊστάμενος ΕΟΔΥ, πολιτική προστασία, αδιαφορούσαν συστηματικά για τις εκατοντάδες αναφορές των ΜΜΕ για συνωστισμό στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, που επαναλαμβανόταν μονότονα όλο τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στις 17 Οκτ. το parallaxi 5 συνόψιζε: «Πως κατάφερε η Θεσσαλονίκη που στις 28/9 είχε 4 κρούσματα σήμερα να έχει 79; Πως φτάσαμε από τις δηλώσεις του δημάρχου την 1/10 ότι η πόλη πάει πολύ καλά και του πρύτανη ότι ο ιός δεν ανιχνεύεται καν στα λύμματα της πόλης την ίδια μέρα να έχουμε σήμερα αύξηση της ανίχνευσης του στα λύμματα κατά 290% … Τα αστικά της Θεσσαλονίκης μοιάζουν με θαλάμους συγκέντρωσης μικροβίων. Απίστευτοι αριθμοί ατόμων τις ώρες αιχμής  και τεράστιες συγκεντρώσεις πληθυσμού στις στάσεις του ΟΑΣΘ. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι συγκεντρώσεις πληθυσμού τις νύχτες πέριξ της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο δημαρχείο, στην αυλή της Αγίας Σοφίας, εκεί που οι συγκεντρώσεις νέων ανθρώπων μετά τις 12 είναι χιλιάδες. Χωρίς υπερβολή εδώ και ένα περίπου μήνα. Την ίδια ώρα στα πεζοδρόμια της Κορομηλά, της Καρόλου Ντιλ και άλλων δρόμων με δημοφιλή καφέ γίνεται το αδιαχώρητο από συνωστισμό ορθίων χωρίς μάσκες. Υπάρχουν καταγγελίες για κλαμπ που κλείνουν τις πόρτες τους τις νύχτες και κάνουν πάρτι. …Στις συγκεντρώσεις οπαδών ομάδων με διάφορες αφορμές γίνεται το έλα σώσε. Φυσικά η μάσκα θεωρείται εκεί περιττή. Στη λαϊκή αγορά της Μαρτίου και σε άλλες δημοφιλείς λαϊκές αγορές αντιστοιχούν ελάχιστα εκατοστά χώρου για κάθε έναν πελάτη, συνήθως χωρίς μάσκα…».
  • Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να επιβάλει το lockdown στη Θεσσαλονίκη. Μολονότι στις 10 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλλος έλεγε στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου «Η Θεσσαλονίκη που είχε ένα πολύ καλό ρεκόρ μέχρι στιγμής χθες διπλασίασε τα κρούσματα… υπάρχει και κάτι χειρότερο από το lockdown. Το καθυστερημένο  lockdown»6Στις 17 Οκτωβρίου ο κ. Πρωθυπουργός συσκεπτόταν με τους κ. Ζέρβα και Τζιτζικώστα γιατί τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είχαν εικοσαπλασιαστεί (από 4 σε 79) μέσα σε τρεις εβδομάδες, αλλά τους πήρε άλλες 17 ημέρες για ν’ ανακοινώσουν lockdown στην πόλη. Φαντασθείτε και να μην ήταν ο Εξαδάκτυλλος από την Θεσσαλονίκη, πόσο περισσότερο θα τον άκουγαν! 
  • Στις 16 Οκτωβρίου ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ανακοίνωνε «αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα περίπου τρεις φορές, μέσα σε δύο ημέρες»7.  Κι όμως ο ίδιος, οι πρυτάνεις των άλλων δύο ΑΕΙ της πόλης και η υπουργός παιδείας καθυστέρησαν άλλες δυο εβδομάδες να κλείσουν τα τρία ΑΕΙ της πόλης (31 Οκτωβρίου). Παρότι η αύξηση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο χρονικά συνέπιπτε με το ξεκίνημα των μαθημάτων στα ΑΕΙ στις αρχές Οκτωβρίου. Παρόλο που στις 18 Οκτωβρίου όλα τα ΜΜΕ μετέδιδαν βίντεο για «Κορωνοϊό-πάρτι στο ΑΠΘ με 1.500 άτομα!»8 .  Μολονότι στις 22 Οκτωβρίου φοιτητής κατήγγειλε σε εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου  «Πήγα σε πάρτι με 1000 άτομα στη Θεσσαλονίκη»9. Κι ενώ τα ΜΜΕ βούιζαν καθημερινά ότι από τότε που ξεκίνησαν τα μαθήματα  των ΑΕΙ η νεολαία ξεφαντώνει και ο κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη θερίζει, κι ενώ κατηγορούσαν τη νεολαία που διασκεδάζει, τι περίμεναν να κλείσουν τα ΑΕΙ ώστε να επιστρέψουν οι περισσότεροι φοιτητές στις πόλεις και χωριά των γονέων τους;
  •  Οι «υπεύθυνοι» κυβερνώντες δεν απαγόρευσαν συναθροίσεις στις εκκλησίες και ειδικά στον πολιούχο της πόλης, παρόλο που από τις 23 Οκτ. τα ΜΜΕ ανέφεραν 197 κρούσματα στην πόλη και επικείμενο lockdown. Τρεις μέρες αργότερα, του Αγ. Δημητρίου, όλα τα ΜΜΕ έγραφαν «Συνωστισμός, ουρές, μικροεντάσεις για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης».  ΜΜΕ όπως τα «Τα Νέα» έγραφαν «Το φάουλ του Χαρδαλιά με την εκκλησία»10 ψέγοντας τον υφυπουργό που επαίνεσε αντί να ψέξει  «μητροπολίτες και δεκάδες άλλους παππάδες που έκαναν λιτανεία χωρίς να φορούν μάσκες» και υπενθυμίζοντάς του ότι επαναλαμβάνει παλαιότερο λάθος όταν ξεχνούσε τη μάσκα φιλώντας το χέρι ιερέα μπροστά στα ΜΜΕ… ενώ πριν λίγες μέρες είχε κατσαδιάσει τον κ. Κουμουτσάκο γιατί τον βιντεοσκόπησαν χωρίς μάσκα και να λαμβάνει τη θεία κοινωνία!
  • Οι εικόνες από τα λεωφορεία της αστικής συγκοινωνίας της πόλης ήταν σοκαριστικές 11. Οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους, στην κυριολεξία, ο ένας πάνω στον άλλον σαν παστές σαρδέλες, παραβιάζοντας κάθε κανόνα αντιμετώπισης του κορονοϊού σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά οι τοπικοί άρχοντες αδιαφορούσαν παντελώς, με αποκορύφωμα την κυνική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι στα ΜΜΜ δεν κολλάει ο κορονοϊός. Αντί να φροντίσουν για την έγκαιρη προμήθεια κατάλληλων και αρκετών λεωφορείων, αφού είχαν τον χρόνο να το κάνουν, το μόνο που έκανε ο κύριος Ζέρβας ήταν η καθυστερημένη αμφιλεγόμενη αγορά τριτοκοσμικής σύλληψης ακατάλληλων λεωφορείων για συνθήκες πανδημίας όπως καταγγέλλεται, τα οποία είχαν αποσυρθεί λόγω υπερβολικής χρήσης και παλαιότητας από άλλη ευρωπαϊκή πόλη, για να φτάσουμε στον τραγέλαφο της αυτανάφλεξης ενός από αυτά και στην αιώνια αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ των ανευθυνουπευθύνων.
  • Πολύ έγκαιρα, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων από περιοχές, στις οποίες τα σχολεία ήταν ιδιαίτερα υπερφορτωμένα 12 και λειτουργούσαν με πολλαπλάσιο αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών από τις προδιαγραφές της κατασκευής τους, είχαν προειδοποιήσει και είχαν επισημάνει τον αυξημένο κίνδυνο για τη μετάδοση του κορονοϊού σε τέτοιες σχολικές συνθήκες, αλλά ούτε οι τοπικοί άρχοντες, ούτε το κράτος έκαναν κάτι για να βελτιώσουν την κατάσταση. Αντίθετα η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και τη λειτουργία των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, στέλνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς ανυπεράσπιστους στα σχολεία.
  • Δεν έλαβαν υπόψη ότι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα έπεφτε πιο γρήγορα από ότι στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα, δεν αναλογίστηκαν ούτε καν ότι η πόλη φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φοιτητών για να τα αξιοποιήσουν στο σχεδιασμό τους. Αλλά πώς να το κάνουν, αφού σχεδιασμός δεν υπήρχε, παρά μόνο επικοινωνιακή διαχείριση, όπως συνηθίζουν.
  • Ενώ γνώριζαν όλα αυτά πολύ καλά, ενώ ήξεραν ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα παρουσίαζε την έξαρση που τώρα βιώνουμε στην πόλη μας, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να ενισχύσουν και να βελτιώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ας φώναζαν ειδικοί και μη, ποια συγκεκριμένα μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να πάρουν για το σκοπό αυτό, για να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε για τη μετατροπή του Βελίδιου σε ΜΕΘ!  
  • Στις 1 Οκτωβρίου ο κ. Ζέρβας (αλλά και άλλοι «υπεύθυνοι» κυβερνώντες) επαίρονταν δημοσίως για το πώς «καθάρισαν τη Θεσσαλονίκη από τον κορωνοϊό»13. Αδιαφορώντας ότι αυτό θα αντηχούσε ως μήνυμα χαλάρωσης. Ισχυρίζονται ότι για την χαλάρωση φταίει μόνο η ατομική ευθύνη, λες και δεν ήταν γνωστό από το προηγούμενο lockdown και από σχετικές έρευνες ότι μεγιστοποιείται ο αριθμός ανθρώπων που φορούν μάσκα και διατηρούν αποστάσεις όταν τα μέτρα επιβάλλονται με νόμο και έλεγχο.
  • Δεν ζήτησαν ή δεν άκουσαν συμβουλές ειδικών στην κοινωνική ψυχολογία για το πώς διοχετεύονται, γίνονται αποδεκτά και εσωτερικεύονται από τους πολίτες τα μηνύματα, ώστε να μετατραπούν σε συμπεριφορές και στάσεις. Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;  Πιθανόν δεν ήθελαν να μάθουν, διότι κάποιες συστάσεις τους ίσως είχαν πολιτικό ή ανεπιθύμητο οικονομικό κόστος, ποιος ξέρει!  
  • Η πρώτη προτεραιότητα (δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι και η μοναδική) της κυβέρνησης και των τοπικών αρχόντων, ήταν και είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και η αποφυγή του πολιτικού κόστους που αυτή συνεπάγεται και όχι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ίδιας της κρίσης. Διότι όλα τα παραπάνω υποκρύπτουν κάτι κοινό: Πολιτικό κόστος …ή πολιτικούς υπολογισμούς για πολιτικές πελατείες. Όταν αυτά τα αντιλαμβάνονται εκατομμύρια πολίτες, μήπως έχουν κάποια ευθύνη και οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί που κάποιοι συμπολίτες μας δεν πιστεύουν τίποτε κι ας τους λένε «ψεκασμένους»;
  • Και βέβαια δεν έκαναν όλα αυτά που ακούστηκαν στη βουλή… δεν αγόρασαν λεωφορεία, δεν μείωσαν τους μαθητές στις τάξεις, δεν αύξησαν τις ΜΕΘ και το ιατρικό προσωπικό, δεν ανακαίνισαν παλιά νοσοκομεία όπως το Λοιμωδών για να δεχθούν ασθενείς με COVID, δεν, δεν, δεν…

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί το άγχος όλων μας είναι τεράστιο και οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί πρέπει να ακούσουν την αγωνία πολιτών για γνωστούς και συγγενείς τους που αρρώστησαν και άλλους που θ’ αρρωστήσουν. Γιατί οι νεκροί της πόλης μας δεν είναι νούμερα αλλά άνθρωποι που γνωρίζουμε. Γιατί το διαφαινόμενο πρόβλημα της διαλογής στον ποιον θα δοθούν περισσότερες πιθανότητες να ζήσει ή να πεθάνει πονάει πολύ και είναι ότι πιο ανήθικο και τρομακτικό έχουμε αντιληφθεί όσοι είμαστε κάτω των 80 ετών. Τρομακτικά βιώματα που δυστυχώς δεν αφορούν μόνο στο σήμερα, αλλά θα παραμείνουν στη συλλογική μνήμη ως αρνητικά βιώματα που έχουν περιθώριο να χειροτερεύσουν σε μελλοντικούς κινδύνους και κοινωνικές καταστροφές. Και ίσως γιατί κάποιοι πολίτες πρέπει να πουν προς κάθε κατεύθυνση «όχι ξανά πολιτικοί υπολογισμοί με ρίσκο ανθρώπινες ζωές».

1. Χαμός στη Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός και διασκέδαση χωρίς τέλος
2. Κορωνοϊός: Ο ένας πάνω στον άλλο σε λαϊκή στη Θεσσαλονίκη.
3. Θεσσαλονίκη: Κοσμοσυρροή μετά τα μεσάνυχτα στην Ρωμαϊκή Αγορά 
4. Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Το αδιαχώρητο στην πλατεία Αριστοτέλους το βράδυ – VIDEO
5. Σε πόσες μέρες θα κλείσουν τη Θεσσαλονίκη; 
6. Εξαδάκτυλος για κορονοϊό στον ΑΝΤ1: υπάρχει και χειρότερο σενάριο από το lockdown
7. Κοροναϊός : Εκρηκτική αύξηση 290% στη συγκέντρωση του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης.   
8. Θεσσαλονίκη: Κορωνοϊό-πάρτι στο ΑΠΘ με 1.500 άτομα!   
9. Κορoνοϊός: «Πήγα σε πάρτι με 1000 άτομα στη Θεσσαλονίκη» – Τι καταγγέλλει φοιτητής 
10. Το φάουλ του Χαρδαλιά με την Εκκλησία
11. Θεσσαλονίκη: Εικόνες συνωστισμού στα λεωφορεία της πόλης. 
12. Σύλλογος Γονέων 1ου ΓΕΛ Πεύκων. 
13. Ζέρβας – ΑΠΘ: Πως καθάρισε η Θεσσαλονίκη από τον κορωνοϊό

 

Ads