Θα μπορούσε να είναι και πολιτική ειρωνεία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι απλώς η συνειδητή – και κυνική – επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη: Πήρε τις εκλογές στο όνομα της μεσαίας τάξης και κυβερνά στο όνομα των ελίτ. Και σχεδιάζει, με άλλοθι την πανδημία, βίαιη εισοδηματική αναδιανομή σε βάρος ακριβώς της μεσαίας τάξης και υπέρ των ολίγων ισχυρών και «ημετέρων». 

Ads

Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνει η Κουμουνδούρου στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης μετά την ολοκληρωτική ανατροπή που έφερε το lockdown του κορονοϊού. Kαι πάνω σ’ αυτήν χτίζεται ήδη και το αφήγημα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει και θα φέρει σε μετωπικό επίπεδο την πολιτική σύγκρουση το επόμενο διάστημα. Οι τόνοι ήδη ανέβηκαν το τελευταίο διήμερο και το σύνθημα της γενικής αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης έδωσαν χθες οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν – προβλέψεις, που προσδιορίζουν την φετινή ύφεση κοντά στο 10% και την ανεργία στο 20%, και σε επίπεδα μακράν υψηλότερο από το «ήπιο σενάριο» Σταϊκούρα που δίνει μείωση του ΑΕΠ μόνον κατά 4,7%.

Το στίγμα αυτής της αντεπίθεσης και της ευθείας στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην παραπλάνηση και εκμετάλλευση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση, το έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook: «Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης», έγραψε, «που δεν είναι σε θέση ούτε καν μια σοβαρή πρόβλεψη να κάνει για την ύφεση το τρέχον έτος, είναι προφανής. Ωστόσο το χειρότερο είναι πως η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δεν οφείλεται στην ανικανότητα των Υπουργών του κ. Μητσοτάκη αλλά στη προσωπική του επιλογή. Διότι αν και κυνική, είναι συνειδητή του επιλογή, να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Τα ζόμπι δεν πεθαίνουν

Ads

Για να σαρωθούν η αγορά εργασίας και οι μισθοί και να αναγκαστούν σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίοι που μέχρι χθες τους υμνούσε, αλλά σήμερα οι Υπουργοί του αποκαλούν «ζόμπι» και «μπαταχτσήδες». Και στο τέλος να επιβιώσουν, να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί, καταλαμβάνοντας το χώρο των μικρών και των μεσαίων που θα έχουν πια βγει εκτός αγοράς και δίνοντας μισθούς πείνας στους εργαζόμενους. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Αντί Μένουμε όρθιοι, Μένουμε με την ελίτ..»

Η κυβερνητική απάντηση στην κριτική Τσίπρα ήταν η επανάληψη, δια στόματος Στέλιου Πέτσα, των γνωστών αφορισμών περί «λαϊκίστικου» και «διχαστικού λόγου», μαζί με το επιχείρημα ότι η ύφεση οφείλεται στον κορονοϊό και πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θεωρούν ότι η ένταση και η έκταση της ύφεσης (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιον η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια της κρίσης) δεν είναι συνέπεια της πανδημίας – είναι το προϊόν του οικονομικού μίγματος που επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του lockdown. «Την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Γερμανία, αποζημιώνουν πλήρως τους εργαζόμενους και ρίχνουν, χωρίς όρια, ζεστό κρατικό χρήμα για να ενισχύσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων, η ελληνική κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και εξασφαλίζει ευνοϊκές πιστώσεις μόνον για την επιχειρηματική ελίτ», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με θητεία στα οικονομικά υπουργεία.

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, στέκονται ιδιαίτερα στην «επιλεκτική ευαισθησία» για την στήριξη των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι όλο το κυβερνητικό πακέτο για χορήγηση ευνοϊκών δανείων με κρατικές εγγυήσεις είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αφορά μόνον τους μεγάλους ομίλους και να αποκλείει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους – δηλαδή, την λεγόμενη μεσαία τάξη.

Εξ ου και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν και την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το τραπεζικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού, ο οποίος προειδοποίησε πως «δεν θα κατευθυνθεί ρευστότητα σε επιχειρήσεις-ζόμπι».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε επίμονα, χωρίς να πάρει απάντηση, τον κ. Ζαββό να πει εάν η κυβέρνηση θεωρεί «ζόμπι» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και χθες επανήλθε ρωτώντας από κοινού με τον Νίκο Παππά «με ποιο σκεπτικό η  χαρακτηρίζει «ζόμπι» τις μικρές επιχειρήσεις και τις αποκλείει επί της ουσίας από τα μέτρα ενίσχυσης».

Απάντηση και πάλι δεν δόθηκε, παρ’ ότι τα… «ζόμπι» ήταν εκείνα που πέρσι το καλοκαίρι έδωσαν την εκλογική νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.