«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ένταση σε Χίο και Λέσβο μετά την χθεσινή νύχτα αστυνομικής αγριότητας, που βίωσαν οι κάτοικοι των δύο νησιών. Υπενθυμίζεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεση τους στα κυβερνητικά σχέδια για δημιουργία νέων κλειστών κέντρων προσφύγων, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση για επίταξη  κτιρίων κι εκτάσεων για το σκοπό αυτό.

Ads

Από την άλλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προ του αδιεξόδου φαίνεται πως αποφάσισε να «επιβάλει» τις αποφάσεις με την -ιδιαίτερα προσφιλή στην ίδια- λογική της «σιδηράς πυγμής». Κάπως έτσι οι κάτοικοι σε Λέσβο και Χίο είδαν δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, συνοδευόμενες από αύρες αλλά και άλλα μηχανήματα να κάνουν «απόβαση» στο έδαφός τους, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης τόσο τα λιμάνια όσο τις περιοχές που προορίζονται για τη δημιουργία των  κλειστών κέντρων. Ο κυβερνητικός στόχος προφανής: να φέρει τους κατοίκους των νησιών προ τετελεσμένων, με τη δημιουργία των κέντρων εν μία νυκτί και υπό την προστασία των ΜΑΤ. 

Διαβάστε επίσης: 

Μόνο που με την συγκεκριμένη τακτική φαίνεται πως πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, αφού τοπικοί φορείς και κάτοικοι των νησιών δηλώνουν όχι μόνο εξοργισμένοι, καταγγέλλοντας τη στάση των «μεταφερόμενων» κατασταλτικών δυνάμεων αλλά  και αποφασισμένοι να ανατρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με δυναμικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Όπως φαίνεται η κυβέρνηση, αποφάσισε να «διαγράψει» από τον χάρτη τα νησιά, καθώς το εκλογικό κόστος σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο κρίνεται διαχειρίσιμο, σε αντίθεση με την μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. 

Ads

«Δεν περιγράφεται η χθεσινή νύχτα στη Λέσβο»

«Η χθεσινή νύχτα ήταν το κάτι άλλο» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Tvxs.gr η Άννα Γουδέλη, κάτοικος της Λέσβου και μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες «Ένα Χωριό Όλοι Μαζί», ενώ συνεχίζει: «Ξεκίνησε μια ειρηνικότατη μάζωξη πολιτών. Περίπου 500 είχαμε μαζευτεί στο λιμάνι όπου όπως είχαμε μάθει θα ερχόταν το πλοίο με τις διμοιρίες των ΜΑΤ, τις αύρες, τις μπουλντόζες. Αν δείτε τις φέρανε θα τρελαθείτε. Επίσης είχανε μαζευτεί περίπου 800 άτομα στην τοποθεσία πάνω στην Καράβα, από τα γύρω χωριά αλλά και από τη Μυτιλήνη».   

«Εντελώς ξαφνικά και απροκάλυπτα γύρω στις 2 τα ξημερώματα άρχισαν οι ντόπιοι Ματατζήδες, που βρίσκονταν στην εσωτερική πλευρά του λιμανιού, να μας πετάν χημικά δακρυγόνα, βολίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να απομακρυνθούμε από το λιμάνι. Υπήρξε ένα κυνηγητό ενώ έπεφταν βροχή τα δακρυγόνα. Πόσο να αντέξει ο κόσμος. Να φανταστείτε αυτό γινότανε μέχρι τις 4 στην προκυμαία της Μυτιλήνης» σημειώνει η κυρία Γουδέλη και προσθέτει: «Πολύ νωρίς το πρωί, γύρω στις 6.30, είχανε ανέβει τα ΜΑΤ με όλο τον εξοπλισμό τους πάνω στην Καραβά στο Μανταμάδο, όπου κι εκεί αρχίσαν τα ίδια. Μάλιστα ο κόσμος δεν έκανε τίποτα, απλά στεκότανε κάνοντας ανθρώπινη αλυσίδα. Αρχίσαν λοιπόν πάλι να κάνουνε αλόγιστη χρήση χημικών. Να φανταστείτε ότι από τις φωτοβολίδες κρότου λάμψης πήρε φωτιά το δάσος, καθώς μιλάμε για δασώδη περιοχή. Μάλιστα ζητήσαν από την αύρα να ρίξει νερό για να τη σβήσει, κάτι που τελικά έγινε».

«Για να καταλάβετε τι θέλανε να κάνουνε, στο σημείο που θέλουνε να φτιάξουν το κέντρο έχεις πρόσβαση από δυο μεριές, η μια από το Μανταμάδο και ή άλλη από το δρόμο προς Καλλονή. Τα ΜΑΤ λοιπόν έκλεισαν το δρόμο κι από τις δυο μεριές, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν τον κόσμο, πράγμα που τελικά έκαναν ρίχνοντας συνέχεια χημικά. Άλλοι φύγαν στα βράχια πάνω, άλλοι υποχώρησαν προς τα χωριά… υπήρχε ένας κλεφτοπόλεμος» επισημαίνει εξιστορώντας το χρονικό της αστυνομικής βαρβαρότητας στο νησί.

Αναφορικά δε με την εκτίμηση της για την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα η κυρία Γουδέλη λέει: «Από τους ασυρμάτους των αστυνομικών ακουγόταν – το άκουσε πολύς κόσμος με τα αυτιά του – “βαράτε στο ψαχνό”. Ε το “βαράτε στο ψαχνό” τι σημαίνει; Ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα υπάρξουν θύματα, εσείς απλά θα κάνετε το γιουρούσι. Είναι πολύ τεταμένη η κατάσταση. Ο κόσμος είναι πλέον “στα κάγκελα”, δεν πίστευε ότι θα χτυπήσουν. Και όταν είδαν και τον ματωμένο τον άνθρωπο, είπαν ότι είναι δολοφόνοι». Σε ό,τι έχει να κάνει με την «επόμενη μέρα», δηλώνει βέβαιη πως οι κάτοικοι δε θα κάνουν πίσω.  «Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα πλήξουμε» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Ψεκάσανε με ληγμένα χημικά φιλήσυχους πολίτες στη Χίο»

Εξίσου ζοφερή υπήρξε η κατάσταση χθες βράδυ και στη Χίο, όπως τη μεταφέρει στο Tvxs.gr ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην βουλευτής, Κώστας Τριαντάφυλλος, διευκρινίζοντας αρχικά ότι «η χθεσινοβραδινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν να διαδηλώσει ο κόσμος ειρηνικά απέναντι στην -ήδη επιχειρούμενη εκείνη την ώρα- μετάβαση των ΜΑΤ στο νησί μας».

«Θα σας πω κάτι που ίσως να μην ξέρετε. Το καράβι που μετέφερε τις διμοιρίες των ΜΑΤ και τα μηχανήματα, το Blue Star Naxos, είχε κλείσει τον πομπό μέσω του οποίου το παρακολουθεί το Marine Traffic, με αποτέλεσμα να μη δίνει στίγμα» συνεχίζει ο κύριος Τριαντάφυλλος και αναφέρει:

«Ο κόσμος λοιπόν συγκεντρώθηκε στα Mεστά. Εκεί -πριν καν φτάσει το καράβι- έγινε επίθεση στους συγκεντρωμένους από 3 διμοιρίες, που ήδη υπήρχαν στο νησί λόγω της λειτουργίας του κέντρου προσφύγων της ΒΙΑΛ. Xωρίς καν να προκληθούν. Έριξαν χημικά ακόμη και στον ιερέα, τραυμάτισαν το δήμαρχο, αλλά και πολύ ακόμη κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν να οπισθοχωρήσει ο κόσμος. Στη συνέχεια έφτασε το καράβι, αποβιβάστηκαν 300 και παραπάνω άνδρες των ΜΑΤ και με μια διαδικασία που κράτησε δυο ώρες – μέχρι τις 5 δηλαδή το πρωί – ξεφορτώσανε μηχανήματα του στρατού, οχήματα της πυροσβεστική, αύρες, καμιά δεκαπενταριά κλούβες και ανέβηκαν πάνω στο Αίπος. Εκεί έγιναν πάλι επεισόδια με έντονη χρήση χημικών. Περιττό να σας πω πως έριξαν χημικά σε κόσμο που απλά στεκόταν και παρακολουθούσε. Μπήκαν σε ένα καφέ-εστιατόριο όπου επιτέθηκαν στους ιδιοκτήτες, ανθρώπους φιλήσυχους (εδώ στη Χίο δεν είμαστε άλλωστε τίποτα ημιάγριοι), ρίχναν χημικά, ψεκάζανε. Μιλάμε για μια συμπεριφορά εκτός λογικής».

«Στο Αίπος επίσης ακολούθησαν επεισόδια, χτυπήσανε κόσμο, υπάρχει καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι του επιτέθηκαν όταν ζήτησε τον λόγο. Υπήρξε μια χρήση χημικών σε τέτοια έκταση που ήταν πραγματικά απαράδεκτη. Θα σας πω δε ότι τα χημικά ήτανε ληγμένα. Δηλαδή αυτό που είδαμε εμείς είναι ότι σε κουτάκια που συλλέξαμε στη συνέχεια, είδαμε ότι επρόκειτο για χημικά που είχαν λήξει από το 2017, ενώ υπήρχε επιγραφή, που προειδοποιούσε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν μετά τη λήξη τους» καταγγέλλει ο κύριος Τριαντάφυλλος. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, η απόβαση των ΜΑΤ είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. «Σε μια πρόσκληση που έγινε στις 9 το πρωί μαζεύτηκε 6 χιλιάδες κόσμος, κλείσανε όλα τα μαγαζιά, ανέστειλαν τη λειτουργία τους οι δημόσιες υπηρεσίες σχολεία. Το μεσημέρι υπήρξε συγκέντρωση στο Βροντάδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την «επόμενη μέρα» σημειώνει: «Έχουν μπει μπροστά οι μηχανές απ’ ότι έχουμε μάθει. Να σας πω ότι είναι δασική έκταση, είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ όλες οι εργασίες γίνονται χωρίς καμιά άδεια. Η περιοχή έχει αποκλειστεί με μια λογική να μην περάσουν ούτε αυτοί που πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο, οι εποπτικές αρχές, το ΙΚΑ, η Επιθεώρηση Εργασίας (για να ελέγξει σε τι καθεστώς εργάζονται όσοι βρίσκονται εκεί πέρα). Μιλάμε για μια κατάσταση πλήρους παραλογισμού».

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, κυριαρχεί μια λογική εκ του προχείρου. Ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο κινούνται με μια λογική υπερβολικής, αδικαιολόγητης βίας, η οποία δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Καμιά κυβέρνηση ιστορικά δεν πέρασε πράγματα με όλη την κοινωνία απέναντί της. Όλη η χιώτικη κοινωνία είναι αντίθετη. Είναι εντελώς αντιδημοκρατικό και αδιέξοδο αυτό που συμβαίνει» επισημαίνει ο κύριος Τριαντάφυλλος, ενώ αφήνει αιχμές κατά του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη (ο οποίος είναι βουλευτής Χίου) αναφέροντας: «Θεωρώ απαράδεκτο που συναινεί σε αυτό που συμβαίνει, που αποδέχεται να χτυπιούνται οι αιρετοί και οι κάτοικοι του νησιού».

Πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης: «Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει»

Για αδιέξοδη λογική κάνει λόγο μιλώντας στο Tvxs.gr ο πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός. «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει πείσει. Θεωρώ πως έπρεπε να γίνει διάλογος με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων αλλά και των τοπικών βουλευτών, για παράδειγμα ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ έχει εξαφανιστεί (σήμερα του έβγαλαν και Silver Alert). Έπρεπε να ζητηθούν συγκεκριμένες εξηγήσεις για να πειστεί και η κοινωνία, αλλά και οι ίδιοι οι κυβερνώντες ότι αυτά που λένε θα γίνουν. Εμένα πάντως αυτό που λέει η κυβέρνηση δε μου βγαίνει σε ό,τι αφορά του αριθμούς. Κι αν μπορεί τόσο εύκολα να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων γιατί δεν το κάνει από τώρα μήπως και πείσει και την τοπική κοινωνία για τις προθέσεις της;» αναφέρει και προσθέτει:

«Αφενός υπήρξε μια προϊστορία, που δημιούργησε προσδοκίες στον κόσμο, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Αφετέρου όλο αυτό το διάστημα των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων και των ανακοινώσεων των αποφάσεων έχουν γίνει κάποια λάθη. Και τα λάθη έχουν γίνει και από αυτούς που θα έπρεπε να έχουν συνεννοηθεί με την κυβέρνηση. Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα αυτοί ήταν που έδιναν τις πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβαιναν. Έχουν γίνει λοιπόν λάθη και από τους τοπικούς φορείς και από τους κυβερνώντες». Τέλος εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι «την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν πάρει οι ακραίοι, που εξελέγησαν με στήριξη και της ΝΔ και τώρα είναι δύσκολο να υπάρξει διάλογος» ενώ εκφράζει την ελπίδα «να επιδειχτεί η δέουσα σοβαρότητα και νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Τέτοια ζητήματα δε λύνονται ούτε με επίδειξη πυγμής, ούτε με αδιαλλαξία».