Με συγκεντρώσεις κατά της αστυνομικής βίας αλλά και των κυβερνητικών σχεδιασμών για την κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά απαντούν οι κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου στην απόβαση των ΜΑΤ που έγινε το πρωί της Τρίτης. 

Ads

Πάνω από 5.000 Χιώτες και Χιώτισσες πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στην πλατεία Βουνακίου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο δήμος και η Περιφέρεια με κλείσιμο των υπηρεσιών. Οι επαγγελματίες της Χίου έκλεισαν τα καταστήματά τους για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Μάλιστα αναμένεται να μην ανοίξουν ούτε το απόγευμα. Το ίδιο έγινε και με τα σχολεία του νησιού. 

Διαβάστε επισης:

Ζητούν παραίτηση Μηταράκη 

Ads

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία στο γραφείο του Νότη Μηταράκη, με συνθήματα εναντίον του και ζητώντας την παραίτησή του. Ο Δημήτρης Παπαλιός από την συντονιστική επιτροπή χαρακτήρισε persona non grata τον βουλευτή Χίου και υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και κάλεσε σε συμμετοχή μαζί με όλα τα μέλη της επιτροπής στην παράκληση του μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο στον Άγιο Γιώργη στο Φλώρι του Αίπους, με εκκίνηση από το κτίριο του ΦΟΒ στις 2.30 το μεσημέρι της Τρίτης.

Συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη

Γενική απεργία κήρυξε το παλλεσβιακό εργατοϋπαλληλικό κέντρο. «Κανένα μαγαζί ανοιχτό, κανένας μαθητής στο σχολειό. Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού μας, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης». Στο κέντρο της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στην πλατεία Σαπφούς πραγματοποιήθηκε μια πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας από εκατοντάδες κατοίκους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Στις κινητοποιήσεις μετέχουν οι τοπικοί Δήμοι, η Περιφέρεια, ΕΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ. Νέα συγκέντρωση θα γίνει σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην Πλατεία Σαπφούς. Θα ακολουθήσει πορεία προς την Καράβα. 

Γενική απεργία αύριο στα δυο νησιά

Για αύριο κηρύχθηκε γενική απεργία τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Χίο. 

«Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι της Περιφέρειας καταδικάζουν τη βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν  τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών. Καταγγέλλουν τις επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των οδών», αναφέρει η απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι της Περιφέρειας καλούν σε γενική απεργία αύριο Τετάρτη 26/2/2020, ενώ παράλληλα δημιουργείται συντονιστικό όργανο από τους παρισταμένους  των περιφερειακών παρατάξεων και τους δημάρχους.

Κινητοποίηση και στη Βουλή 

Στο μεταξύ, νέα κινητοποίηση διοργανώνει η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, μπροστά στη Βουλή. Η ΟΛΣΑ απευθύνει κάλεσμα στους Λέσβιους που διαμένουν στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντιο στον αυταρχισμό και την επιβολή. Η συνάντηση έχει οριστεί μπροστά από την είσοδο της Βουλής, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα η Λέσβος, αλλά επίσης η Χίος, η Σάμος και τα άλλα νησιά.