Την ώρα που τα γερμανικά κόμματα συζητούν την μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από τη Λέσβο στη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση, υπόλογη εντός και εκτός Ελλάδας για τις εγκληματικές πολιτικές της στο προσφυγικό και κατηγορούμενη επισήμως σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου για ακροδεξιές αντιλήψεις, μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται την εικόνα που εκπέμπει στο εξωτερικό. Άλλωστε, ο τρόπος που αντιδρά μετά την καταστροφή στη Μόρια, με το βλέμμα πάντα στην επικοινωνία, δείχνει μηδενική μεταμέλεια, αλλά και μια μεθόδευση, στα αποκαΐδια της φαβέλας, για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης. Ως προς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, όσο επιτυχημένα ήταν αυτά που οδήγησαν στην καταστροφή, άλλο τόσο θα είναι αυτά που ανακοινώθηκαν μετά την πυρκαγιά

Ads

Η Μόρια ήταν μια κόλαση ούτως ή άλλως, όχι απλώς λόγω ανικανότητας αλλά και λόγω έντονης ιδεολογικής εργαλειοποίησης.  Η κυβέρνηση φρόντισε να γίνει κόλαση για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και αδιαφόρησε για τις επιπτώσεις όταν επέλεξε να «αποθηκεύει» τους ανθρώπους και το πρόβλημα εκεί.  Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ ειδυλλιακή αλλά επιδεινώθηκε δραματικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ και εκτός από την απίστευτη διόγκωση των αριθμών (σημ: από 5.000 ο αριθμός των προσφύγων εκτοξεύτηκε σε 25.000), η υγειονομική διαχείριση υπήρξε αποτρόπαια.

Παράλληλα με τις ιδεοληπτικές πολιτικές για την διακοπή της δωρεάν περίθαλψης και την αναστολή της παροχής ΑΜΚΑ, η κατάσταση επιβαρύνθηκε συστηματικά στις υποδομές για την υγιεινή, την ασφάλεια, την περίθαλψη, με αδιαφορία για τη σωματική και την ψυχική υγεία όσων διέμεναν. Ειδικά των παιδιών και, ιδιαίτερα, των ασυνόδευτων. Αυτοκτονίες, απόπειρες, νεκροί από ατυχήματα ήταν μια καθημερινότητα στην “κόλαση” της  Μόριας.

Αλλά και φωτιές, μικρότερες από αυτή που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης και υπενθύμιζαν το μέγεθος των κινδύνων για μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία. Προφητικά ίσως, μιλώντας στο tvxs.gr τον Οκτώβριο μετά από μια μικρή πυρκαγιά, ο Απόστολος Βεϊζης των Γιατρών χωρίς Σύνορα, είχε επισημάνει στο tvxs.gr ότι «αν ζούσαν Έλληνες στις συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες, θα είχαν βάλει φωτιά τον καταυλισμό»

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ήταν η προαναγγελία μιας αναμενόμενης καταστροφής, αφού προηγήθηκε η εγκληματική διαχείριση στο ΚΥΤ Μόρια. Όχι μόνο με τις αδιανόητες παρεμβάσεις για να διακοπεί η λειτουργία του Ιατρείου για τον κοροναϊό που λειτουργούσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και του αντίστοιχου της Ύπατης Αρμοστείας. Αλλά με τη συστηματική αδιαφορία για τους κινδύνους που δημιουργούσαν οι συνθήκες πρωτοφανούς συνωστισμού σε 24ωρη βάση.  Ενώ υπήρχαν σοβαρά περιστατικά που το ανέδειξαν, όπως στο Κρανίδι, η κυβέρνηση επέμενε ήδη από την άνοιξη, πεισματικά, να μην πραγματοποιεί μαζικά τεστ για τον κοροναϊό, να μην ακούει τις προειδοποιήσεις των ειδικών, να μην λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας στις δομές.

Σε άρθρο του τον Απρίλιο στο tvxs.gr ο Σπύρος Γεωργάτος αναφερόταν στις πρωτοφανείς πρακτικές δημόσιας υγείας και προστασίας από τον κοροναίό εφάρμοζε η Ελλάδα στις δομές προσφύγων. Το Μάιο στο tvxs.gr ο Παναγιώτης Τζανετής προειδοποιούσε με λεπτομέρειες για τον τρόπο που ο κοροναϊός θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτη μόλυνση στις δομές και τις θα συμβεί στους τοπικούς πληθυσμούς. Ο εφιάλτης αυτός, με τα 35 επίσημα και τα εκατοντάδες ανεπίσημα κρούσματα χωρίς καμία υποδομή απομόνωσης αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και τους κινδύνους για μια διασπορά μεγαλύτερης κλίμακας. 

Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν θα εξακριβωθούν ποτέ, ήταν η φυσική εξέλιξη μιας καταστροφικής διαχείρισης, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικό αλλά και σε επίπεδο υγειονομικό, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι θεμελιώδεις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της χώρας υποτάχθηκαν στη στυγνή και ιδεοληπτική πολιτική διαχείριση της κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα ορατά.