«Τσουχτερό» πρόστιμο επιβλήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης του Δήμου Μυτιλήνης στη δομή υγείας που είχε δημιουργήσει η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» πλησίον του καταυλισμού προσφύγων στη Λέσβο. Όπως δημοσίευσε η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα, stonisi.gr, η δομή που στήθηκε σε παλιές αποθήκες για την απομόνωση και λήψη δειγμάτων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κρίθηκε ακατάλληλη διότι οι κατασκευές είναι αυθαίρετες.

Ads

Δεδομένου ότι υπάρχει έξαρση του κορονοϊού και αν η οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα» προχωρήσει στο κλείσιμο της δομής, θα επιβαρύνει σοβαρά τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και τις υπηρεσίες υγείας προς τον πληθυσμό του νησιού, το tvxs μίλησε με την Κυριακή Μαργαρίτη, υπεύθυνη Τύπου των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», η οποία επιβεβαίωσε ότι «η οργάνωση αντιμετωπίζει διοικητικές δυσκολίες με τη δομή υγείας που δημιούργησε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και είμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες αρχές ώστε να λυθεί το θέμα με κριτήριο την υγεία των ασθενών. Υπάρχει κάποιο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ωστόσο είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Για εμάς προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία και ευελπιστούμε στη συνεργασία με τις αρχές».

Σημειώνεται ότι ανάλογο πρόστιμο έχει επιβληθεί και στη δομή παροχής υπηρεσιών υγείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που μάλιστα είχε εγκαινιάσει προ μηνών ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και συζητείται σοβαρά το κλείσιμο της από την οργάνωση που έχει νοικιάσει το χώρο από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του. Μια δομή που στους τρεις μήνες λειτουργίας πραγματοποίησε περίπου 9.000 εξετάσεις και όπως  λέει υγειονομικό στέλεχος που δραστηριοποιείται στη Μόρια, «απεφεύχθησαν 9.000 μετακινήσεις στο Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης με ότι αυτό θα σήμαινε για το δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας».