Παραιτήσεις για την καταστροφή και τις τραγικές εξελίξεις στη Μόρια ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. 

Ads

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, καταλόγισε «εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τραγικές εξελίξεις στη Μόρια», ζητώντας την «άμεση παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μηταράκη». 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 98.9 FM, επισήμανε ότι «η ΝΔ πολύ γρήγορα έκανε πίσω στην ανάγκη και την υπόσχεσή της να απεγκλωβιστεί ο κόσμος από τα νησιά, για να μην “τσακωθεί” με τα πελατειακά δίκτυα που τη στηρίζουν στην ηπειρωτική χώρα», και τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει η εν λόγω κρίσιμη κατάσταση να γίνει ευκαιρία για να προωθήσει ο κ. Μηταράκης και η ΝΔ τα κλειστά κέντρα -ζήτημα στο οποίο τίθεται και θέμα διαφάνειας», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «παταγώδη αποτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού από την κυβέρνηση». 

ΚΙΝΑΛ: Να παραιτηθούν Μηταράκης – Χρυσοχοΐδης

Ads

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ καλεί σε παραίτηση τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού όπως τονίζει οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. 

«Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των ”δομών”. Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες ”ζούγκλας”. Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει: 

«Εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η δικαιοσύνη» όμως σημειώνει πως «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες» και τους καλεί να παραιτηθούν ρωτώντας: «Aν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα;» και απαντώντας: «Αυτοί».

Το ΚΙΝΑΛ εκτιμά πως η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και τονίζει πως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής μαζί με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης. «Να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο. Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα», τονίζει.

Τέλος καταλήγει αναφέροντας: «Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της».