Το ολοκαύτωμα στην Μόρια δεν είναι τυχαία τραγωδία. Είναι η προδιαγεγραμμένη εκδίκηση μιας κόλασης που η κυβέρνηση άφηνε συστηματικά να γιγαντώνεται επί έναν και πλέον χρόνο και που την συντήρησε το ίδιο συστηματικά η ευρωπαϊκή υποκρισία.

Ads

Η Μόρια ήταν μια δομή με χωρητικότητα το πολύ 3.000 ανθρώπων. Τον Ιούλιο του 2019 είχε φθάσει να «στεγάζει» 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στην συνέχεια στις 23.000 και, κατόπιν, του ιδιότυπου προγράμματος «αποσυμφόρησης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Μόρια έγινε και παρέμενε έως χθες μια κόλαση – αποθήκη 13.000 ψυχών.

Η φωτιά και η τραγωδία ήταν η νομοτελειακή κατάληξη μιας απάνθρωπης πολιτικής γκετοποίησης, που πόνταρε στον κοινωνικό αυτοματισμό και πριμοδότησε τον ακροδεξιό ρατσισμό. Κι ακόμη και τώρα, την ώρα που εν μέσω πανδημίας, 13.000 άνθρωποι βρίσκονται ανέστιοι και απελπισμένοι στους δρόμους και τα χωράφια της Μυτιλήνης, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια τακτική – της «επικοινωνιακής διαχείρισης» ενός τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος και της εργαλειοποίησης της τραγωδίας για την προώθηση ακόμη πιο απροκάλυπτων πολιτικών γκετοποίησης, απώθησης αλλά και κινητοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών του μίσους.

Η πρώτη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την τραγωδία στόχευσε στο να φτιάξει κλίμα προβοκάτσιας – η οποία, μέχρι στιγμής ούτε αποκλείεται αλλά ούτε αποδεικνύεται. Αμέσως μετά, ο Στέλιος Πέτσας φρόντισε να προτάξει το γεγονός ότι μεταξύ των αστέγων βρίσκονται και φορείς του κορονοϊού, διευκολύνοντας τον – γνωστό – περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να διακηρύξει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Μυτιλήνη αποτελούν «υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί». Κανείς εκ των δύο βέβαια δεν θέλησε να θυμίσει πως η μετάδοση του κορονοϊού στην Μυτιλήνη ξεκίνησε εκτός της Μόριας και όχι από τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στιβαγμένοι στην δομή. Όπως δεν θέλησε να παραδεχθεί και το αυτονόητο – πως, υπό αυτές τις συνθήκες διαβίωσης που επέτρεψε η κυβέρνηση σε εποχή πανδημίας, είναι απλώς θαύμα το ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο ΚΥΤ. Και εν τέλει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να προτρέξει και να υπαινιχθεί και πιθανό τουρκικό δάκτυλο πίσω από την πυρκαγιά, ποντάροντας προφανώς στο «εθνικοπατριωικό» κλίμα της εποχής.

Ads

«Εξετάζουμε και το σενάριο της προβοκάτσιας», είπε συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Mega. Προανήγγειλε επίσης ότι δεν θα επιτραπεί να φύγει από το νησί κανείς απ’ όσους ήταν μέσα στο ΚΥΤ, ενώ σε ερώτηση για το εαν η κυβέρνηση εξετάζει εαν υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, είπε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για ποιος ευθύνεται, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα, γνωστά συστήματα στήριξης της ΝΔ που δραστηριοποιούνται στα social media διασπείρουν μαζικές φήμες και σενάρια περί τούρκων πρακτόρων, ενώ οι αναρτήσεις κάποιων εξ αυτών λίγο απέχουν από την «λύση» που πρότεινε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου: «Για εμάς», δήλωσε ο κ. Βελόπουλος, « η λύση είναι μία, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση χωρίς λόγο. Να μεταφερθούν όλοι στη Μακρόνησο και στην Γυάρο. Όλοι μα όλοι οι λαθρομετανάστες και από εκεί να απελαθούν τάχιστα».

Υπό αυτό το σκηνικό, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση πέραν της δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου ότι οι ανέστιοι προσφυγες θα στεγαστούν προσωρινά σε σκηνές. Και μάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία η προειδοποίηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν θα επιτρέψει η εν λόγω κρίσιμη κατάσταση να γίνει ευκαιρία για να προωθήσει ο κ. Μηταράκης και η ΝΔ τα κλειστά κέντρα» κράτησης προσφύγων.