Το νομοσχέδιο που συζητιέται στην Βουλή για το μεταναστευτικό έχει προκαλέσει  από παντού φωνές κριτικής για διάφορους λόγους. (ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετακλητοί υπάλληλοι, μυστικά κονδύλια, φωτογραφικές αναθέσεις, προχρονολογημένες υπογραφές κά) Συχνά προβάλλεται ως δικαιολογία όλων αυτών ο αιφνιδιασμός της έκτακτης κατάστασης. Πως φθάσαμε όμως ως εδώ;

Ads

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Κατ’ αρχάς υπήρξε η εποχή της εμφατικής διάλυσης του Υπουργείου ως αχρείαστου, αφού επρόκειτο για κάποιο τεχνητό ψευδοπρόβλημα, & της άμεσης αφαίρεσης του ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες. Κορυφώθηκε αυτή η φάση του αρχικού ενθουσιασμού με την διατράνωση της στρατηγικής αποτροπής: «θα κάνουμε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες χειρότερες κι από το Αφγανιστάν».

Όσο περισσότερο αποτύγχανε η πράξη, τόσο η θεωρία εκτρεπόταν προς φαιδρότητες. Κορυφαίες στιγμές υπήρξαν η σκυταλοδρομία της σχετικής αρμοδιότητας τουλάχιστον με πέντε διαφορετικά σχήματα, σε μια παραλλαγή του «Πάρε τον Μουτζούρη» (όχι τον Περιφερειάρχη). Ακολούθησε η ιδεολογικοποίηση του μπάρμπεκιου ως συμβόλου δήθεν ταυτότητας του έθνους και του πολιτισμού μας καθώς και η καινοτόμος θαλάσσια ανάσχεση (πανάκριβο δίκτυ 2,5 Km).

Η διόγκωση των προσφυγικών camps στο Αιγαίο, η επιστροφή μόλις λίγων δεκάδων στην Τουρκία και η σημαντική αύξηση των εισροών έδειξαν ότι παρά τον ενθουσιασμό : «Ώδινεν όρος και έτεκε μυ». Οπότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να σταματήσει την επίδειξη βολονταρισμού και αποδέχθηκε πια την σκληρή πραγματικότητα, προχωρώντας μάλιστα σε έμπρακτη αυτοκριτική, δια της ανασύστασης του σχετικού Υπουργείου.

Ads

Πολλοί πίστεψαν πως επιτέλους συνειδητοποίησαν ότι είχαν πέσει στο κλασικό λάθος, να πιστέψουν την ίδια τους την προπαγάνδα! Όμως η αυτοκριτική αποδείχθηκε ανειλικρινής και κάτω από τις πιέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας, σύντομα παλινδρόμησαν. Το επιχείρημα περί δημιουργίας λόγω πρόσκλησης από τον ΣυΡιζΑ βρικολάκιασε, με την κατηγορία ότι οι προηγούμενοι δεν φύλαγαν … τα σύνορα, ούτε καν στον Έβρο! Ο εμφυλιοπολεμικός υπαινιγμός της νέας εθνικοφροσύνης περί ελαφρώς ‘προδοτικής’ αριστερής στάσης αγνόησε τελείως μια ενοχλητική λεπτομέρεια. Τους αριστερούς Νενέκους είχαν διαδεχθεί πλέον δεξιοί-μπουρλοτιέρηδες. Ήταν ανεξήγητο πως οι τότε Αρχηγοί Στρατού & Αστυνομίας καθώς και αρκετοί μεσαίοι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι, όπως ο σημερινός ΓΓ υποδοχής ή ο επικεφαλής του Κέντρου επιχειρήσεων Υγείας, αναβαθμίστηκαν από την νέα κυβέρνηση ενώ υπηρέτησαν πιστά την …. «προδοτική» Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου τόσοι προδότες εξελίχθηκαν τόσο γρήγορα σε μπουρλοτιέρηδες. Αντέχουν όλα αυτά στην κοινή λογική;

Ακολούθησε η προσπάθεια μετατροπής των νησιών, επισήμως, στο Λαζαρέτο της Ευρώπης με μια επιχείρηση που θύμιζε τις καλύτερες αυταρχικές παραδόσεις της παράταξης. Ένας εθνικά κρίσιμος χώρος, επελέγη ψυχρά να θυσιαστεί με κριτήριο την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους και με πρόφαση την κοινή δήλωση Ε Ε – Τουρκίας. Ο υποτροπιάζων βολονταρισμός είδε την Λέσβο ως Εξάρχεια και την Χίο ως Κουκάκι με αποτέλεσμα να τραπεί  σε ένδοξο φυγή, ανάλογη μιας σύγχρονης Δουνκέρκης.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Η πολυπλοκότητα του προβλήματος έμελλε να επιπλακεί, δυστυχώς, με την πανδημία. Η  απόφαση διαμοιρασμού παντού, σε μικρές δομές, με όριο το 1% του γηγενούς πληθυσμού, συναντούσε τις ιδιοτελείς αντιδράσεις όσων είχαν ωριμάσει πολιτικά κατά την πολυετή δημαγωγία. Μικροί επαρχιώτες Όρμπαν κολάκευαν ήδη αδίστακτα το εκλογικό τους ακροατήριο και όσο για τα υπόλοιπα: «γαία πυρί μιχθήτω».

Απέναντι στις πιέσεις των Ευρωπαικών και των Διεθνών Οργανισμών η κυβέρνηση εφάρμοσε μια παρελκυστική πολιτική κωλυσιεργίας. Συνεχίζει ακόμη την ευγενή παράδοση των παλινωδιών μόνο που αυτή την φορά κυριολεκτικά παίζει με την φωτιά. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή έπαρση του κ. Νότη Μηταράκη στην Βουλή όταν απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση είπε: μας προαναγγέλλατε χιλιάδες θυμάτων αλλά εμείς το περάσαμε χωρίς κανέναν θάνατο στις προσφυγικές δομές! Απευθύνθηκε από το βήμα της ελληνικής Βουλής, προς όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, βγάζοντας την γλώσσα του.

Τόσο πολύ συγκινήθηκε από την μακροσκελή τεκμηριωμένη ερώτηση που του υπέβαλε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ Παπανδρέου (εδώ η ερώτηση γιατί είναι πιο πιθανό να διαβάσετε για αυτήν στην Deutsce Welle παρά στα ελληνικά ΜΜΕ) που μας εξομολογήθηκε την αγωνία του, περιμένοντας τα αποτελέσματα του Pasteur. Δεν διευκρίνησε, ωστόσο, γιατί δεν  γίνονται μαζικές δειγματοληψίες ούτε αν ελέγχεται τουλάχιστον το σύνολο όσων αναχωρούν. Το πιο ωραίο είναι που ο βοηθός «Μωυσής» βιάστηκε να διατρανώσει και τον τελικό θρίαμβο έναντι της νόσου. Όταν οι πλάκες του Μωυσέος είναι πληρωμένες, γράφουν ό,τι θέλεις. Μέσα στο θανατικό αποτελεί πάντως ο κ Υπουργός μια ευχάριστη νότα, με τα επιχειρήματα επιπέδου Γεωργίας Βασιλειάδου στο «Η κυρία Δήμαρχος»

Ας σημειωθεί ότι μπροστά στις ανάγκες του παλαιοκομματισμού εμπλουτισμένου με τον ‘επιστημονικό’ τρόπο πολιτεύεσθαι, βάσει δημοσκοπικών προσταγών, θυσιάζονται αδίστακτα οι πλέον αγαπητοί των αστικών μύθων. Η θυσία υπέρ της δημόσιας υγείας, δικαιωμάτων και δημοκρατικών διαδικασιών (αλλά όχι όλων), η ala carte επίκληση του φιλοευρωπαικού πνεύματος «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ», το κρυφτούλι της πολιτικής πίσω από τις επιστημονικές υποδείξεις (μόνον όποτε αυτές βολεύουν) ακόμη και η επιλεκτική αυστηρότητα της Πολιτικής Προστασίας, όλα κάμπτονται μπροστά στην απειλή του πολιτικού κόστους!

Αυτό έδειξαν τόσο η περίπτωση της Ευρυτανίας με την παράνομη συγκέντρωση των πολιτικών παραγόντων της και την πολιτική κάλυψη του δημάρχου Αθηναίων, όσο και οι απαντήσεις στην Eπίτροπο κα Yohansson και η έλλειψη έστω και ενός επιστήμονα διατεθειμένου να στηρίξει τα όσα γίνονται και κυρίως όσα δεν γίνονται στο Αιγαίο. Τίποτε όμως από αυτά δεν αναδείχθηκε από τα ΜΜΕ οπότε ουδέν πρόβλημα. Ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι τρομάζουν μπροστά στην απροκάλυπτη φίμωση και στις φιλικές παροτρύνσεις των δημοσκόπων ότι το θέμα αυτό δεν πουλάει και είναι αντιδημοφιλές. Όμως πολιτική ασκούμενη ως marketing απορρυπαντικών είναι κυνισμός!

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΠΙΘΑΝΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ: Η διασπορά της νόσου στις δομές κινδυνεύει ακόμη να εκδηλωθεί αιφνιδιαστικά και μαζικά, όπως έδειξε το Κρανίδι, και να οδηγήσει τότε σε αποτρέψιμους θανάτους. Είναι επίσης πιθανόν να υποστούν σφοδρό πλήγμα οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες και να υπάρξει διασπορά της νόσου σε γεροντικούς πληθυσμούς των νήσων ακριβώς γιατί εκεί δεν υπάρχει καθόλου η οργάνωση που περιόρισε τα πράγματα στο Κρανίδι. Η ήπια πορεία του παρόντος επιδημικού κύματος μπορεί να διακυβευθεί, τουλάχιστον με την έννοια της παράτασης ή της τοπικής έξαρσης (περίπτωση Σιγκαπούρης).

Εξάλλου η ασκούμενη πολιτική τίποτε καλό δεν προοιωνίζει ακόμη και για την προετοιμασία ενόψει δεύτερου πιθανού κύματος κατά το φθινόπωρο Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή των νησιών, μιας τέτοιας εξέλιξης, είναι προφανείς. Σε επίπεδο δε εθνικής πολιτικής το στίγμα θα είναι ανεξίτηλο και θα αξιοποιηθεί δεόντως από την Τουρκία που εξάλλου επιδιώκει να υποδύεται τον εκπρόσωπο των μουσουλμάνων όπου γης. Εσωτερικά μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε κορύφωση των εκδηλώσεων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, δεδομένου ότι η παρουσία των προσφύγων θα βιωθεί πλέον ως απειλή θανάτου. Ποιος θα θυμάται τότε πως όλα αυτά αποτέλεσαν απλώς την αυτοεκπληρούμενη προφητεία ανθρώπων δέσμιων της δημαγωγίας τους, της κουτοπόνηρης διαχείρισης παγκοσμίων κρίσεων και της απόλυτης πρόταξης του πολιτικού κόστους μπροστά από κάθε ηθική, πολιτική ή πατριωτική τους υποχρέωση;