Σε πλοία θα μείνουν οι ευάλωτοι πρόσφυγες, εντός του ΚΥΤ της Μόριας σε σκηνές οι υπόλοιποι, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επανήλθε στον σχεδιασμό για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης που ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους του νησιού. 

Ads

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις 

Αυτά ανακοίνωσαν στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια. 

Ο Νότης Μηταράκης αφού σημείωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες, θύματα ή αγνοούμενοι από την πυρκαγιά, ανέφερε ότι 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν παραμείνει στο ΚΥΤ, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, ενώ από τους πρόσφυγες που έμεναν στο ΚΥΤ χωρίς στέγη έμειναν 3.500 άνθρωποι. 

Ads

Κατόπιν ανακοίνωσε ότι περίπου 1.000 άτομα, οι πιο ευάλωτοι από τους αιτούντες άσυλο, θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που παραχώρησε δωρεάν ιδιωτική εταιρεία, ενώ αύριο θα πλεύσουν στο νησί και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στέγασης.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι στη Λέσβο έχουν ήδη μεταφερθεί σκηνές και άλλα υλικά από άλλα νησιά, ώστε οι υπόλοιποι πρόσφυγες να διαμείνουν εντός του ΚΥΤ της Μόριας, σε χώρους που, όπως είπε, δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

Δεν διευκρίνησε που θα βρεθούν νέοι χώροι στέγασης καλώντας και πάλι την τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει τους κατάλληλους». Ήδη όμως έχει γίνει γνωστό ότι έχουν επιλέγει τα δυο κλειστά στρατόπεδα σε Κλιτς και Λεμονού για να στεγάσουν προσωρινά τους άστεγους. Μάλιστα το μεσημέρι με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου έφθασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης μεγάλος αριθμός σκηνών που θα στηθούν στα δυο στρατόπεδα και όπου αλλού επιλεγεί.

Ο Νότης Μηταράκης όμως επανήλθε και στο ζήτημα των νέων κλειστών κέντρων κράτησης που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε εξ’ αρχής σχεδιασμό της κυβέρνησης και συναντούσε της αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. «Παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. Ο σεβασμός στην τάξη αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για τη διαδικασία ασύλου. Χρειάζεται να υπάρχει κλειστή ελεγχόμενη δομή για να προσφερθούν ασφαλείς συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και για τους κατοίκους».

Αντιδράσεις για τα στρατόπεδα Κλιτς και Λεμονού 

Αναφορικά με τα στρατόπεδα Κλιτς και Λεμονού στα οποία σχεδιάζεται να στεγαστούν προσωρινά οι πρόσφυγες της Μόρια, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Έξω από το στρατόπεδο Κλιτς συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων. Επιπλέον, τοπικοί σύλλογοι και κάτοικοι να καλούν σε κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης κοντέινερ και σκηνών.

Η δημοτική αρχή εξέφρασε, επίσης, τη διαφωνία της για τις προωθούμενες ενέργειες, ενώ σύμφωνα με το τοπικό σάιτ stonisi.gr, έθεσε βέτο για τη χρήση των στρατοπέδων. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης., συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη και διαφώνησε κάθετα, απορρίπτοντας τις προτάσεις του κυβερνητικού κλιμακίου, περί εγκατάστασης μεταναστών τόσο μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, όσο και στην περιοχή Λεμονού και στην περιοχή Κλιτς Λάρσου.

«Οι προτάσεις αυτές του κυβερνητικού κλιμακίου θεωρούνται εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης άστοχες και ανεδαφικές. Ενέχουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης, διαταράσσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επιτείνουν το αίσθημα της αδικίας. Σεβόμενοι τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ», τόνισε. 

«Δεν θα δεχτούμε νέες δομές»

Τέλος ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι η αρχή δεν θα δεχθεί τη δημιουργία νέας δομής. «Η Λέσβος αλλά και γενικότερα οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να μετατραπούν στην Σπιναλόγκα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε οι νήσοι μας να συνεχίσουν να γίνονται πεδία μαχών και καταστροφών. Δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης».

«Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζοντας την βούληση και την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί οιαδήποτε νέα δομή και ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί σε συντονισμένες κινήσεις σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες για την επίλυση του προβλήματος. Η φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια ώστε να ενδιαιτηθούν οι μετανάστες αναδεικνύεται εκ νέου μια καλή λύση, όπως είχαμε προτείνει παλαιότερα. Τα σημερινά δραματικά γεγονότα έβαλαν τέλος στην ύπαρξη του Κ.Υ.Τ Μόριας. Στα αποκαΐδια της δεν μπορεί να στηθεί νέα “Μόρια”. Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη λύση ύστερα από όλα όσα έχει υποφέρει».