Με κλειστές πόρτες και ανοιχτά όλα τα μέτωπα συνεδρίασε στη Βουλή η Κοινουβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που αριθμεί πλέον μόλις 13 μέλη και αμέτρητα προβλήματα στρατηγικής και πολιτικής επιβίωσης.

Ads

Στην πολιτική σημειολογία της ημέρας καταγράφεται ήδη ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε – για μια από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία του – να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, την ίδια ώρα που για πρώτη φορά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ συνεδρίασε με παρόντες τους δημοσιογράφους.

Στην πολιτική ουσία, βασικό θέμα συζήτησης στην συνεδρίαση ήταν η εσωτερική – έως υπαρξιακή – κρίση μετά την καθίζηση στις εκλογές, αλλά και η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και συνολικά απέναντι στη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ήδη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την Παρασκευή υπέρ της εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Πρόκειται για μια κίνηση που θέλει να καταδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ θα τάσσεται υπέρ των πρωτοβουλιών εκείνων που προσβλέπουν στην δημιουργία κλίματος συναίνεσης.

Ads

Ανάλογο είναι το κλίμα και σε ό,τι αφορά τη στάση του συνολικά έναντι των νομοσχεδίων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα, όπου προκρίνεται η κριτική μεν στάση, με «α λα καρτ» όμως στήριξη των όποιων θετικών κινήσεων.

Πολύ πιο σύνθετα, ωστόσο, παραμένουν τα ζητήματα στο εσωκομματικό πεδίο, με την μάχη για την διαδοχή Βενιζέλου ήδη ανοιχτή και με τους δελφίνους να ανταγωνίζονται σε αριθμό τα… μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Η εικόνα των τελευταίων ημερών ότι για ένα κόμμα του 4,67% ενδιαφέρονται 10 υποψήφιοι είναι κωμικοτραγική», δήλωσε χαρακτηριστικά στον BHMA FM ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αφήνοντας ωστόσο και ο ίδιος ανοιχτό παράθυρο για την διεκδίκηση της ηγεσίας.

Στους λοιπούς υποψηφίους διαδόχους του Ευάγγελου Βενιζέλου παραμένουν στον στίβο Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κυριάκος Πιερακάκης και η λίστα αυξάνεται καθημερινά…