Παραδομένο στις φλόγες για δυο 24ωρα έμεινε το πανέμορφο νησί της Ελαφονήσου, με τους ιθύνοντες να μιλούν για μεγάλη οικονομική και οικολογική καταστροφή στο νησί. 

Ads

Αυτή τη στιγμή, η φωτιά είναι σε ύφεση με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν να επιχειρούν το νησί.  

Στο «μέτωπο» των καταστροφών από την πυρκαγιά δεν έχουν καταγραφεί κατεστραμμένα σπίτια ή περιουσίες, όμως εκτιμάται ότι το 25% του νησιού έχει γίνει στάχτη. 

«Η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα.

Ads

Κι αυτό γιατί η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικράτησε στο νησί αλλά και οι δυο συνεχείς εκκενώσεις του διάσημου κάμπινγκ του Σίμου έγιναν η αιτία χιλιάδες επισκέπτες να απομακρυνθούν από την Ελαφόνησο. 

Η Χρύσω Καταγά, κάτοικος της Ελαφονήσου, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο του Open τόνισε πως από το νησί έχουν φύγει σχεδόν 10.000 άνθρωποι.

«Υπολογίζεται ότι η συνολική επιφάνεια των αγροτοδασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα», δήλωσε ο ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, που επισκέφτηκε το νησί. 

«Πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή για το νησί, που προήλθε από φωτιά που ξέσπασε στις γνωστές μπαρουταποθήκες, τις χωματερές. Για την αιτία όμως και τον τρόπο αντιμετώπισης οφείλουμε να μιλήσουμε μετά την πλήρη κατάσβεση και την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών», πρόσθεσε λέγοντας ότι πρέπει να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και να καταγραφούν οι ζημιές στον αγροτικό χώρο και σε τυχόν περιουσίες που καταστράφηκαν.