Ακυρώνει η ΕΛΑΣ τη ΝΔ για το ζήτημα της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας επιχείρησαν με διάφορες μεθοδεύσεις να καταστρατηγήσουν το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων προκειμένου αυτοί να δώσουν καταθέσεις χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους αποκαλύπτοντας έτσι την ταυτότητά τους. 

Ads

Εξαιτίας των αντιδράσεων ακολούθησαν αντιφατικές διαρροές από την πλειοψηφία και τελικά σημαίνον στέλεχος που συμμετέχει στην επιτροπή να υποστηρίζει ότι η ΝΔ «θέλει να καταθέσουν οι μάρτυρες όπως ακριβώς και ενώπιον των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου». Οι ίδιοι οι μάρτυρες δε, υποστηρίζουν σε επιστολές τους ότι στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Τα πράγματα έρχεται να ξεκαθαρήσει το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ με την απαντητική επιστολή του προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που όπως αποκαλύπτεται έχει σταλεί από την προηγούμενη Πέμπτη. Σε αυτή αναφέρει ρητά τα μέτρα διασφάλισης της ανωνυμίας των μαρτύρων, όπως και την πρότασή του για την εξέτασή τους και η οποία είναι: σε «ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα» με την μετάδοση «μόνο ήχου» και «αλλοίωση φωνής».

Διαρροές… μεθόδευσης 

Από την προηγούμενη Πέμπτη, η πλειοψηφία διαρρέει ότι το εν λόγω Τμήμα άνοιγε με το έγγραφό του το δρόμο για τη διά ζώσης κατάθεση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, γεγονός που θα οδηγούσε στην αποκάλυψη των στοιχείων τους. Ωστόσο, το έγγραφο δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε και στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή. 

Ads

Τελικά αποκαλύπτεται ότι το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει το Documento, καθορίζει επακριβώς τον τρόπο που πρέπει να καταθέσουν οι μάρτυρες ώστε να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους που είναι και η ουσία του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα.

Το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων υποστηρίζει ότι «το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της εφαρμόζεται ιδίως: Α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας… Β. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του…». Εν συνεχεία, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας.

Έτσι πρέπει να καταθέσουν οι μάρτυρες 

Και παρατίθεται η πρόταση του Τμήματος προς την Επιτροπή: «Συνεπώς, με σκοπό την υλοποίηση του αιτήματος σας για την εξέταση των ανωτέρω μαρτύρων με τη διασφάλιση της μυστικότητας των καταθέσεων και της ταυτότητάς τους, η υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων κατά την επ’ ακρωατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση των μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας και την μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή, με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής διαδικτύου».

Και προστίθεται: «Η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων, ενώ κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε διά ζώσης εξέτασή τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νόμο».

Και καταλήγει η επιστολή: «Τέλος, σε περίπτωση που επιθυμείτε τη διά ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για τη διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της υπηρεσίας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, που βρίσκεται στον 14ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου Αθηνών, η οποία πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις».

Σημειώνεται τέλος ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή ότι η εξέταση πρέπει να γίνει στη ΓΑΔΑ, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν πως αυτό προτείνεται από τον Άρειο Πάγο επειδή μόνο εκεί υπάρχουν τα απαιτούμενα μέσα για την διασφάλιση της μυστικής ταυτότητας των μαρτύρων. Σε κάθε περίπτωση, αύριο έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» στις 16:00 στη ΓΑΔΑ.