Νέα ανατροπή σημειώνεται στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αλλά και αναταραχή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας γύρω από την υπόθεση της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων. Οι δύο μάρτυρες καταθέτουν στις 16.00 της Τρίτης στη ΓΑΔΑ αλλά χωρίς να είναι σαφές τι προκρίνει η πλειοψηφία.

Ads

Πριν από λίγη ώρα και ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου εξετάζεται η μάρτυρας Κυβέλου, σημαίνον πρόσωπο από την πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή, φέρεται να ανέτρεψε τη στάση  της ΝΔ απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Νοvartis, όπως μάλιστα καταγράφηκε σε επίσημο τόνο και διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ, με την αντίστοιχη επιχειρηματολογία.

Σύμφωνα με τη θέση αυτή, δεν υπάρχει δεδομένη απόφαση για εξέταση των μαρτύρων την Τρίτη στη ΓΑΔΑ χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, κάτι που προκαλεί ήδη τεράστια πολιτική σύγκρουση. Μάλιστα, το πρόσωπο που ευθύνεται για τη διαρροή, υποστηρίζει ότι «η πλειοψηφία δεν θέλει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους αλλά να καταθέσουν όπως ακριβώς και ενώπιον των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου». Μόνο που η ΝΔ έχει διαρρεύσει από την πλευρά της ότι είχαν καταθέσει αυτοπροσώπως αλλά οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε επιστολή τους προς την Προανακριτική δηλώνουν ρητά ότι κατέθεσαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι κυρίως εσωτερικό αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr για αρκετές ώρες στο γραφείο του στη Βουλή βρέθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αποκάλυψης και εξόντωσης των προστατευόμενων μαρτύρων και βρίσκεται σε γραμμή αμφισβήτησης της ηγεσίας της ΝΔ. Οι κινήσεις αλλά και οι διαρροές προς τα ΜΜΕ φαίνεται ότι απηχούν τις θέσεις Σαμαρά αλλά και αυτές του διωκόμενου ήδη Α. Λοβέρδου, που κινείται στην ίδια γραμμή και εκφράζεται μέσα από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στην Προανακριτική.

Ads

Όμως, μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από τη Βουλή, η αρχική γραμμή αρχίζει να αμφισβητείται και να συσκοτίζονται οι ακριβείς προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων της Νovartis. Κυρίως φαίνεται ότι δεδομένης της ακραίας επιλογής που συνιστά η απόπειρα αποκάλυψης των προστατευόμενων μαρτύρων, ενδεχομένως να δημιουργείται και εσωτερικό ρήγμα στη ΝΔ.