Καταθέσεις χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά από τους προστατευόμενους μάρτυρες μεθοδεύει η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis. Η καταστρατήγηση του διεθνούς πλαισίου προστατευόμενων μαρτύρων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αναγκάζοντας τη ΝΔ σε μερική αναδίπλωση. Αν και αποφασίστηκε οι προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν με τις ίδιες συνθήκες που κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πληροφορίες αναφέρουν πως η απόπειρα να καταθέσουν χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους δεν έχει εγκαταλειφθεί και η τελική στάση θα φανεί μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, όταν και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κατάθεση των μαρτύρων.

Ads

Το μέγεθος της αντιθεσμικής απόπειρας αποκαλύπτεται και από την απαντητική επιστολή της ΕΛΑΣ, του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, προς την Επιτροπή στο οποίο ξεκάθαρα αναφέρεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν χωρίς να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους. Την εν λόγω επιστολή είχαν στα χέρια τους τα στελέχη της πλειοψηφίας, ωστόσο την παρέβλεψαν. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το ΚΚΕ κράτησε τη θέση που έχει δηλώσει εξαρχής και είναι εν γένει κατά του καθεστώτος προστασίας μαρτύρω, υποστηρίζοντας πως όλες οι καταθέσεις πρέπει να γίνονται πάντα επώνυμα. 

Το αίτημα για αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύτων τέθηκε αρχικά από τον βουλευτή της ΝΔ Αθ. Πλεύρη (σημ: για τον οποίο υπάρχει και ζήτημα ασυμβίβαστου καθώς είναι δικηγόρος του Αντ. Σαμαρά σε υπόθεση που κατά δήλωσή του σχετίζεται με τη Νοvartis). Τέθηκε μάλιστα σε αντίθεση με όσα είχαν προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα από στελέχη της πλειοψηφίας, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Μπούγας ισχυρίστηκε ότι «ο νόμος για για την ανωνυμία υπάρχει για να προστατεύει τους μάρτυρες από τον υπόκοσμο όχι από τους βουλευτές». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν στοχοποιηθεί από τον «υπόκοσμο», όπως ανέφερε ο κ. Μπούγας, αλλά από τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ και τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis. Το ζήτημα προκαλεί σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και θα έχει ως αποτέλεσμα σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, τόσο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει ότι συνιστά πραξικόπημα, όσο και γιατί συναντά τις αντιδράσεις των ίδιων των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς παραβιάζεται όλο το διεθνές θεσμικό πλαίσιο προστασίας μαρτύρων.

Mάλιστα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν σκοπεύουν να αποκαλύψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους καθώς διακινδυνεύεται η ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους. Η κατηγορηματική τους άρνηση έχει εκφραστεί και με σχετική επιστολή προς την Επιτροπή. Ως επιχείρημα η πλευρά της πλειοψηφίας χρησιμοποίησε την εκδοχή ότι οι δύο μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» έχουν καταθέσει το Δεκέμβρη στον Άρειο Πάγο αυτοπροσώπως χωρίς κάλυψη, κάτι που διαψεύδεται στον πλέον επίσημο τόνο αφού στην επιστολή τους που έφτασε στην Επιτροπή, αναφέρουν ρητά ότι στον Άρειο Πάγο έχουν καταθέσει με καλυμμένα χαρακτηριστικά. 

Ads

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει με νόημα πως «δεν θα ανεχτεί πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα, καθώς έχει παρέλθει αυτή η εποχή». Μιλώντας στην Επιτροπή ο εισηγητής Σπύρος Λάππας υπενθύμισε ότι ο νόμος είναι σαφής όπως και το έγγραφο της ΕΛΑΣ ήταν επίσης σαφές για τη δικαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στη ΓΑΔΑ και ότι δεν είναι δυνατόν «να ρίξουν τους μάρτυρες στα σκυλιά». Μοιραία, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει με έγγραφό της, η αρμόδια εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με την επιλογή αυτή τινάζεται στον αέρα η ποινική διερεύνηση του τεράστιου σκανδάλου.

Μπάχαλο με νέες διαρροές

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, μια νέα διαρροή και μάλιστα από σημαίνον πρόσωπο της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή, ανέτρεψε τη στάση  της ΝΔ που διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ. Όπως είπε η εν λόγω πηγή δεν υπάρχει δεδομένη απόφαση για εξέταση των μαρτύρων την Τρίτη στη ΓΑΔΑ χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως «η πλειοψηφία δεν θέλει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους αλλά να καταθέσουν όπως ακριβώς και ενώπιον των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου». 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας, τονίζουν πως η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να τους εκφοβίσει. «Από τη μία τα μέλη της ΝΔ  λένε δημοσίως ότι θα “βγάλουν τις κουκούλες” από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω “πηγών της” πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές». «Ο κ. Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στο εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς;», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει, είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα». 

Τινάζουν στον αέρα τη διερεύνηση του σκανδάλου

Υπενθυμίζεται ότι τόσο βουλευτές όσο και στελέχη ή διωκόμενοι για την τεράστια υπόθεση διαφθοράς έχουν απειλήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες πώς θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και θα επιχειρήσουν την ουσιαστική εξόντωσή τους, στη βάση του αφηγήματος των «κουκουλοφόρων». Η ίδια η στάση της πλειοψηφίας δείχνει ότι έχει επιβληθεί στη ΝΔ από τη σαμαρική πτέρυγα που έχει στοχοποιήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες. 

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι η μεθόδευση αυτή, μεταχειρίζεται την επιτροπή που διερευνά μια παράπλευρη υπόθεση, εντελώς προσχηματικά προκειμένου να προκαλέσει την πλήρη συγκάλυψη του σκανδάλου και να αναιρέσει στην πράξη τις δικονομικές εγγυήσεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ως σημαντικό εργαλείο της δικαιοσύνης για την αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς. 

Στην κομισιόν το θέμα της προστασίας μαρτύρων 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα το θέμα των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων έχει τεθεί από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου υπόψην την Κομισιόν. Η σχετική οδηγία 1937/2019 συστήνει την ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου για την πληρέστερη προστασίααμαρτύρων δημοσίων συμφέροντος που αποκαλύπτουν σοβαρές υποθέσεις και ο Σ. Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν τη λήψη μέτρων προκειμένου να συμμορφωθεί η ελληνική πλευρά με την οδηγία.

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Παράλληλα, όπως είχε ήδη διαφανεί, η πλειοψηφία της Προανακριτικής επιχειρεί να διευρύνει το κατηγορητήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο  και το επόμενο διάστημα, πρόκειται να υποβάλει σχετικό ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να γνωστοποιηθεί αν θα απαιτηθεί συνεδρίαση της ολομέλειας που θα αποφασίσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου ή μπορεί να προχωρήσει η Επιτροπή από μόνη της.