Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με επιστολές τους που απέστειλαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, επισημαίνουν την ανάγκη προστασίας της ανωνυμίας  τους, ενώ διαψεύδουν σε ανύποπτο χρόνο ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από βουλευτές της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή πως έχουν  καταθέσει αυτοπροσώπως στον Άρειο Πάγο. Κυρίως, βέβαια, δηλώνουν στον πλέον κατηγορηματικό τόνο, ότι δεν επιθυμούν  να καταθέσουν χωρίς προστασία. 

Ads

Τι αναφέρουν στις επιστολές

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» στην επιστολή της επισημαίνει ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει με κανένα τρόπο την κατάθεση χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων καθώς και ότι έχει καταθέσει με φυσική παρουσία μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας διαφθοράς, προκειμένου να τεθεί σε καθεστώς προστασίας.

Όσον αφορά στην πρόσφατη κατάθεση στον Άρειο Πάγο σημειώνει “εξετάστηκα έπειτα από κλήση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη ως μάρτυρας στα πλαίσια της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διενεργείται για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis αφού προηγουμένως τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία της ταυτότητάς μου, του προσώπου κλπ στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της ένορκης κατάθεσης μου έχει ήδη περιέλθει σε γνώση της Προανακριτικής Επιτροπής”.

Ads

Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» στην επιστολή του αναφέρεται στο σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει για αντίποινα σε βάρος του αλλά και κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του, αν καταθέσει με φυσική παρουσία και επαναλαμβάνει ότι ενώπιον του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατέθεσε με καλυμμένα χαρακτηριστικά. 

Ουσιαστικά με τις επιστολές του καταγράφουν την άρνησή τους να καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά αλλά προσθέτουν ότι όσα γνώριζαν για την υπόθεση είναι ήδη σε γνώση της Προανακριτικής Επιτροπής και, προφανώς, δεν γνωρίζουν κάτι σχετικό με το αντικείμενο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. 

image