Έναν χρόνο μετά το νεανικό road trip «Βερολίνο, Αντίο» (Tschick – 2016), ο αξιόλογος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία: «In the Fade / Aus dem Nichts» (2017). Ο Γερμανός καλλιτέχνης, τουρκικής καταγωγής, επιστρέφει εντυπωσιακά με ένα ριζοσπαστικό πολιτικό φιλμ βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το οποίο παρακολουθεί τη δική των νεοναζί στη Γερμανία και τη σύνδεση τους με την Χρυσή Αυγή. Πανελληνία πρεμιέρα στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Ads

«Είμαι κατά κάποιον τρόπο ο «άλλος» (στη Γερμανία) με το background μου. Έχω μαύρα μαλλιά, οι γονείς μου είναι από την Τουρκία. Κάπως έτσι, είμαι ο τέλειος στόχος για αυτές τις ξενοφοβικές επιθέσεις. Πριν μερικά χρόνια, υπήρχε μια λίστα, ένα website με το όνομα «Nuremburg 2.0» με ονόματα πολιτικών και καλλιτεχνών. Το όνομα μου ήταν σε αυτή τη λίστα, ως στόχος των νεοναζί. Αυτό με οδήγησε στο να γράψω και να κινηματογραφήσω (την ταινία) επειδή είμαι πιθανός στόχος αυτών των ομάδων. Αυτό που έκανα με αυτήν την ταινία ήταν ενός είδους αντεπίθεσης.» – Φατίχ Ακίν

image

In the Fade / Aus dem Nichts
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν / Fatih Akin
Σενάριο: Fatih Akin, Hark Bohm
Διεύθυνση φωτογραφίας: Rainer Klausmann
Μοντάζ: Andrew Bird
Ήχος: Kai Storck
Μουσική: Joshua Homme
Ηθοποιοί: Νταϊάν Κρούγκερ, Νούμαν Ακάρ, Ούλριχ Τουκούρ, Γιοχάνες Κρις
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 105 λεπτά
Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 20:30, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον
Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 19:30, στην Αίθουσα “Τζον Κασσαβέτης”

Ads

image

Η ζωή της Katja (Νταϊάν Κρούγκερ / Diane Kruger) καταρρέει μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση. Μετά τον καιρό του πένθους και της αδικίας, έρχεται ο χρόνος της εκδίκησης.

Ο Φατίχ Ακίν, είναι ένας ιδιαίτερα αξιόλογος σκηνοθέτης το έργο του οποίου αξίζει αναμφισβήτητα την προσοχή του θεατή. Ένα κινηματογραφικό σύμπαν, σκληρό, ρεαλιστικό, μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινο.

image

Στη νέα του ταινία, μία γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα.

Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής.

image

Η ταινία λαμβάνει χώρα στην γερμανο-τουρκική κοινότητα του Αμβούργου. Η έκρηξη μιας βόμβας οδηγεί μία γυναίκα να αναζητήσει εκδίκηση για την οικογένειά της.  Η γεννημένη στη Γερμανία Ντάιαν Κρούγκερ πρωταγωνιστεί, ενώ στο καστ βρίσκουμε, επίσης, τον Ντένις Μοσκιάτο, τον Νούμαν Ακάρ και τον Ούλριχ Τουκούρ. Σε ρόλο έκπληξη συναντάμε τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη.

Η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν, «In the Fade», θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, τον Ιανουάριο του 2018, σε διανομή της εταιρείας Rosebud.21.

Φατίχ Ακίν / Fatih Akin

image

Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός, ο Φατίχ Ακίν γεννήθηκε το 1973 στο Αμβούργο της Γερμανίας από Τούρκους μετανάστες. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Αφού γύρισε δύο μικρού μήκους ταινίες, κατάφερε να κάνει επιτυχία με το ντεμπούτο του Ακαριαίο χτύπημα ή Βαθιά, κοφτά, ανθρώπινα. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε με το μελόδραμα «Μαζί Ποτέ», για το οποίο κέρδισε την Χρυσή Άρκτο και τα βραβεία καλύτερης ευρωπαϊκής και καλύτερης γερμανικής ταινίας. Κατέγραψε την πολυμορφία της μουσικής σκηνής της Κωνσταντινούπολης με τον «Ήχο της Πόλης», ενώ η επόμενη ταινία του, «Η Άκρη του Ουρανού», κέρδισε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες το 2007.

«Η δημοκρατία δεν έρχεται με το ταχυδρομείο. Αυτό δε συμβαίνει πουθενά, ούτε στη Δύση. Είμαι καλλιτέχνης και θέλω να ασχοληθώ με αυτό μέσα από την τέχνη μου και όχι από το Facebook ή το Twitter […] Η σχέση μου πλέον με την Τουρκία, είναι όπως αυτή μ’ έναν κακό γάμο. Ήρθε η ώρα να πάρουμε διαζύγιο…» – Φατίχ Ακίν

image

Διαβάστε επίσης:
Ο Φατίχ Ακίν μεταφέρει στο Σινεμά το μυθιστόρημα του Βόλφγκαγκ Χέρντορφ: «Βερολίνο, Αντίο»
Φατίχ Ακίν: Ένας σκηνοθέτης με πλάνα «Βαθιά Κοφτά Ανθρώπινα»
Φατίχ Ακίν: «Σήμερα αισθάνομαι Έλληνας!»
Η γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από την κάμερα του Φατίχ Ακίν

image

Η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν, «In the Fade», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την εξαιρετική Νταϊάν Κρούγκερ. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα Συνέντευξη Τύπου:

58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 58ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή.

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στoυς Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:
Τα Highlights του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Έντεκα αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία
Οκτώ ταινίες που θα δούμε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Εικονικής Πραγματικότητας

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείτε από την Πέμπτη 2, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.