Ευδιάθετος και με όρεξη για κουβέντα, παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί ο Γερμανός σκηνοθέτης, Τουρκικής καταγωγής, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, με τον δημοφιλή δημιουργό να βρίσκεται για δύο ημέρες στη χώρα μας, όντας προσκεκλημένος της εταιρείας διανομής Rosebud 21, με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της νέας του ταινίας, «Η Μαχαιριά» («The Cut»). Το Tvxs.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρουμε μία πρώτη εικόνα των όσων ενδιαφερόντων θεμάτων, συζητήθηκαν.

Ads

Η συζήτηση ξεκίνησε σε καλό κλίμα κι έτσι συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της, με τον Ακίν να απαντάει χαριτολογώντας στην κλασσική ερώτηση, για τον αν αισθάνεται περισσότερο Γερμανός ή Τούρκος, απαντώντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα αισθάνομαι Έλληνας!», για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Δεν θα ήθελα να διαχωριστεί η Ελλάδα από την Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη. Μαζί είναι κανείς πιο ισχυρός

image

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε σχετικά με την ολοκλήρωση της νέας του ταινίας ο Ακίν δήλωσε: «Η δημοκρατία δεν έρχεται με το ταχυδρομείο. Αυτό δε συμβαίνει πουθενά, ούτε στη Δύση. Είμαι καλλιτέχνης και θέλω να ασχοληθώ με αυτό μέσα από την τέχνη μου και όχι από το Facebook ή το Twitter.» Ενώ ερωτηθείς για τη σχέση του με την Τουρκία, ο σκηνοθέτης απάντησε: «Η σχέση μου πλέον με την Τουρκία, είναι όπως αυτή μ’ έναν κακό γάμο. Ήρθε η ώρα να πάρουμε διαζύγιο…»

Ads

Τον σκηνοθέτη παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο Ζήνος Παναγιωτίδης, εκ μέρους της Rosebud 21, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι του είχε υποσχεθεί, καθώς μάλιστα δεν είχε μπορέσει ο Ακίν να δώσει το παρών τον Νοέμβριο στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Οι δυο τους έχουν πολύ καλή σχέση, με τον Ακίν να έχει δώσει το παρών στη χώρα μας σε όλες τις ταινίες του και τα ντοκιμαντέρ του που είχαν λάβει διανομή στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ προς τιμήν του κ. Παναγιωτίδη, ο Ακίν είχε ονομάσει “Ζήνο” τον ήρωα του στο “Soul Kitchen” (2009). Έναν χαρακτήρα τον οποίο ερμηνεύει ο Αδάμ Μπουσδούκος, στενός συνεργάτης και φίλος του δημιουργού.

Ερωτηθείς για τις επιρροές του, ο Φατίχ Ακίν αναφέρθηκε στον Μάρτιν Σκορσέζε, περιγράφοντας τον ως τον κινηματογραφικό του πατέρα, ενώ ειδική μνεία έκανε και στον Ηλία Καζάν και στο έργο του, χαρακτηρίζοντας το “America America” του 1963, ως μία από τις αγαπημένες του ταινίες.

Το φιλμ «Η Μαχαιριά» («The Cut») μας μεταφέρει στο Μαρντίν, το 1915. Μία νύχτα, η Τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει όλους τους Αρμένιους άντρες. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο νεαρός σιδεράς Ναζαρέτ Μανουγκιάν (Nazareth Manoogian τον υποδύεται υποδειγματικά ο Ταχάρ Ραχίμ / Tahar Rahim) που αναγκάζεται να αποχωριστεί την οικογένειά του με τη βία.

image

Αφού καταφέρνει να επιβιώσει από τη φρίκη της γενοκτονίας, χρόνια αργότερα ο Μανουγκιάν πληροφορείται ότι οι δίδυμες κόρες του, ίσως να είναι ζωντανές. Ακολουθώντας τα ίχνη τους οδηγείται, από της ερήμους της Μεσοποταμίας, πάνω από την Αβάνα, στα άγονα λιβάδια της Βόρειας Ντακότα. Κατά τη διάρκεια της Οδύσσειάς του θα συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Κάποιοι θα τον βοηθήσουν, ενώ άλλοι θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν στο οδοιπορικό του.

«Έκανα κάποια έρευνα και έκανα και το ταξίδι του ήρωα, από την Ανατολία, στην Κούβα και στην Αμερική. Γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους που μας βοήθησαν συμβουλευτικά, ιστορικούς, ή ανθρώπους που είχαν βιώματα από εκείνη την εποχή, οικογενειακά για παράδειγμα. Ρώτησα, πού θα έκρυβαν στη διάρκεια της σφαγής έναν Αρμένιο; Κι ένας μου είπε, πολλοί κρύβονταν σ’ ένα φούρνο. Δε μου άρεσε ο φούρνος γιατί έχει ψωμί ολόγυρα, ο ήρωας δε θα αναγκαστεί να πεινάσει κι έτσι επέλεξα ένα σαπωνοποιείο, γιατί βολεύει δραματουργικά. Ο χώρος της ταινίας είναι πραγματικός, είναι ένα σαπωνοποιείο που βρήκαμε στο Χαλέπι, στην τωρινή Συρία, που τότε ήταν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τουλάχιστον, τότε υπήρχε ακόμη, όταν κάναμε το γύρισμα. Τώρα δεν είμαι σίγουρος. Είχε για μένα και μια αισθητική σημασία η επιλογή, ότι χρειάζεται να φτιάχνεις σαπούνι, να παραμένεις καθαρός για να επιβιώσεις.» – Φατίχ Ακίν

image

Η ταινία «The Cut» (2014) ολοκληρώνει την τριλογία του Φατίχ Ακίν: «Η Αγάπη, ο Θάνατος και ο Διάβολος» (Love, Death and the Devil). Πρώτο μέρος της οποίας αποτελεί η αγαπημένη δημιουργία “Μαζί Ποτέ” (Head-On / Gegen die Wand – 2004) που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Δεύτερο μέρος της τριλογίας αποτελεί η επίσης πολύ καλή ταινία του Ακίν, “Η Άκρη του Ουρανού” (The Edge of Heaven – Auf der anderen Seite) που τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου όσο και το Οικουμενικό Βραβείο, στο Φεστιβάλ των Καννών.

Στο φιλμ «The Cut» (2014) πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Γαλλο-Αλγερινός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ (A Prophet – 2009, Το Παρελθόν – 2013), ο οποίος εδώ ερμηνεύει έναν Αρμένιο σιδερά που γυρίζει όλο τον κόσμο για να βρει τις δύο κόρες του, τις οποίες έχασε, μετά τις σφαγές και τη συστηματική βία που άσκησαν οι Τούρκοι στον Αρμένικο πληθυσμό. Περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο…

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «The Cut»
Αφιέρωμα στον Φατίχ Ακίν: Ένας σκηνοθέτης με πλάνα “Βαθιά Κοφτά Ανθρώπινα”
Ο Φατίχ Ακίν στην Αθήνα για τη νέα του ταινία: «Η Μαχαιριά»

image

Το απόγευμα της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου, θα προβληθούν στο Ινστιτούτο Γκαίτε οι άλλες δύο ταινίες που ανήκουν στην τριλογία «Αγάπη, Θάνατος και Διάβολος», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Συγκεκριμένα, το «Ποτέ Μαζί» θα προβληθεί στις 18:00, ενώ «Η Άκρη του Ουρανού» θα προβληθεί την Τετάρτη στις 20:30. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα (Ομήρου 14-16).

image

Η ταινία του Φατίχ Ακίν, «Η Μαχαιριά» («The Cut») θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας στις 5 Μαρτίου και της Θεσσαλονίκης στις 23 Μαρτίου, σε διανομή της Rosebud 21 και σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment.