Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης; Αφιέρωμα στην 58η διοργάνωση, μέσα από επιλεγμένα και αξιόλογα φιλμ, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί στο «Πρώτο Πλάνο» – το επίσημο περιοδικό του Φεστιβάλ – και τα παρουσιάζουμε πρώτοι στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr. Πρόκειται για οκτώ (8) αξιόλογες ταινίες, οι οποίες δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για δυνατές κινηματογραφικές στιγμές και συγκινήσεις.

Ads

«Tehran Taboo» του Αλί Σουσαντέχ

image

Οι ζωές τεσσάρων ανθρώπων μοιραία διασταυρώνονται στην Τεχεράνη, σε αυτό το ιδιαίτερο ροτοσκοπικό animation του Αλί Σουσαντέχ, το οποίο προβλήθηκε τον Μάιο στο 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και μας ξεναγεί στην καθημερινή πραγματικότητα του Ιράν.

«I Dream in Another Language» του Ερνέστο Κοντρέρας

image

Ads

Ο Μεξικανός κινηματογραφιστής Ερνέστο Κοντρέρας, παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία: «I Dream in Another Language» (Sueño en otro idioma – 2017). Ένα ερωτικό τρίγωνο από το παρελθόν κρύβει ένοχα μυστικά και φεύγει τον Ιανουάριο από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς, έχοντας στις αποσκευές του, το Βραβείο Κοινού.

«Ava» της Λεά Μισιούς

image

Η Γαλλίδα σεναριογράφος Λεά Μισιούς (Ismael’s Ghosts – 2017), καθέται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη και παρουσιάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της: «Ava» (2017). Μία αινιγματική ιστορία ενηλικίωσης, με πρωταγωνίστρια την 13χρονη Άβα (Noée Abita). Το φιλμ προβλήθηκε τον Μάιο στο 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας το Βραβείο SACD Award, αλλά και το Βραβείο Palm Dog – Jury Prize, για τον επιβλητικό μαύρο σκύλο, Lupo.

«Sea to Shining Sea» του Μαξιμόν Μόνιχαν

image

Τέσσερα χρόνια μετά το αξιόλογο φιλμ «La voz de los silenciados» (2013), ο Μαξιμόν Μόνιχαν, επιστρέφει σκηνοθετώντας, υπογράφοντας το σενάριο και πρωταγωνιστώντας σ’ ένα ιδιαίτερο road movie, το οποίο μέσα από ένα παλιό και σκονισμένο Subaru, μας ταξιδεύει στην ακτογραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Assholes» του Πίτερ Βακ

image

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Μάρτιο, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου South by Southwest (SXSW), το φιλμ «Assholes» αποτελεί το μεγάλο μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού, Πίτερ Βακ (Consent – 2010, I Believe in Unicorns – 2014).

«Tom of Finland» του Ντόμ Καρουκόσκι

image

Ο καταξιωμένος Φινλανδός σκηνοθέτης, Ντόμ Καρουκόσκι, επιστρέφει με τη νέα του ταινία, «Tom of Finland» και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του επίσης Φινλανδού καλλιτέχνη Τούκο Λάακσονεν (Touko Laaksonen: 8 Μαίου του 1920 – 7 Νοεμβρίου του 1991), γνωστού ως Tom
of Finland. Ποιος ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα
πασίγνωστα έργα και πώς έγινε gay icon από τη Φινλανδία έως την Αμερική;

«Newton» του Αμίτ Μασουρκάρ

image

Το «Newton» αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ινδού σκηνοθέτη, Αμίτ Μασουρκάρ (Sulemani Keeda – 2013). Το φιλμ πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φλεβάρη στο 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και απέσπασε το Βραβείο: C.I.C.A.E. Award (International Confederation of Art Cinemas). Πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Rajkummar Rao, στον ρόλο του Newton / Νιούτον, ο οποίος αποφασίζει να παρουσιαστεί  ως εθελοντής στο εκλογικό κέντρο ενός μικρού χωριού στα βάθη της ζούγκλας.

«Person to Person» του Ντάστιν Γκάι Ντέφα

image

Ο ηθοποιός Ντάστιν Γκάι Ντέφα (Κολύμπα Μικρό μου Ψαράκι Κολύμπα / Swim Little Fish Swim – 2013), παρουσιάζει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του: «Person to Person» (2017). Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Ιανουάριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς, το φιλμ ακολουθεί διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων της Νέας Υόρκης, καθώς εκείνοι περιηγούνται σε προσωπικές σχέσεις και απροσδόκητα προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Στο καστ συναντάμε και τον δημοφιλή νεαρό ηθοποιό Μάικλ Σέρα / Michael Cera (Juno – 2007, Scott Pilgrim vs. the World – 2010).

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 2, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις Αίθουσες του Λιμανιού.