Ο Ισλανδός σκηνοθέτης Μπένεντικτ Έρλινγκσον, παρουσιάζει με καυστικό χιούμορ τον ανηλεή αγώνα μίας δυναμικής γυναίκας, η οποία καλείται να επιβιώσει μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις, διεκδικώντας συχνά πυκνά τα αυτονόητα δικαιώματα της, κυνηγώντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η ταινία «Γυναίκα σε Πόλεμο» είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο, μέσα από την ψηφιακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

Στα χιονισμένα βουνά της Ισλανδίας, μια αφοσιωμένη ακτιβίστρια και οικολόγος, έχει ξεκινήσει έναν μοναχικό πόλεμο ενάντια στο εργοστάσιο αλουμινίου που απειλεί να καταστρέψει το τοπίο της περιοχής στην οποία μεγάλωσε και ζει.

Καθώς όμως αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση, λαμβάνει ένα γράμμα που την ειδοποιεί πως η αίτηση που είχε υποβάλει πριν χρόνια για να υιοθετήσει ένα παιδάκι, έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι από την Ουκρανία την περιμένει.

Το πεδίο της μάχης είναι πλέον μπροστά της και η ηρωίδα μας, ενάντια σε όλους και σε όλα, κόντρα σε κάθε πιθανότητα, είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα και να δοκιμάσει τα όρια της, προκείμενου να υπερασπιστεί τον δίκαιο αγώνας της.

Ads

«Αυτή η ταινία είναι μια ηρωική ιστορία τοποθετημένη στο σύγχρονο κόσμο μας που συνεχώς απειλείται. Πρόκειται για μια ηρωική ιστορία, μια περιπέτεια. Ένα σοβαρό «παραμύθι» που το αφηγείσαι, χαμογελώντας. Η ηρωίδα μας στέκεται σε αυτόν τον κόσμο σαν τη θεά Άρτεμις, την προστάτιδα του ιερού και της φύσης. Μόνη, αντιμέτωπη με έναν πλανήτη που αλλάζει με ταχύτητα, αναλαμβάνει τον ρόλο να σώσει τη μάνα – γη και τις μελλοντικές γενιές. Η οπτική μας είναι πολύ κοντά σε αυτή της ηρωίδας και γι’ αυτό έχουμε τόσο καλή αντίληψη και «χαρτογράφηση» της ψυχολογίας της. Υπάρχει ένα βιβλίο της Άστριντ Λίντγκρεν, το «Αδελφοί Λεοντόκαρδοι», στο οποίο υπάρχει ένας διάλογος ανάμεσα στα δύο αδέλφια: «Τότε ο Τζόναθαν είπε πως υπάρχουν κάποια πράγματα που οφείλεις να κάνεις, ακόμα κι αν είναι δύσκολα και επικίνδυνα. «Γιατί αυτό;» ρώτησα ξαφνιασμένος. «Αλλιώς δεν είσαι πραγματικά άνθρωπος, αλλά μια μικρή σκατούλα.»» Αυτή η ταινία είναι για μια γυναίκα που προσπαθεί να σταθεί ως αληθινός άνθρωπος.» – Μπένεντικτ Έρλινγκσον

Η «Γυναίκα σε Πόλεμο», είναι ένα χαρούμενο, εφευρετικό, ενεργητικό και φεμινιστικό έπος μιας δυναμικής γυναίκας, η οποία ζει με πάθος μια διπλή ζωή, ως δασκάλα μουσικής, αλλά ταυτόχρονα και ως παθιασμένη περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η ηθοποιός, Χαλντόρα Γκειρχαροσντότιρ.

Μια ανέλπιστη, ιδιόρρυθμη και συναρπαστική εποποιία για την άνιση μάχη ανάμεσα σε έναν άνθρωπο που αρνείται να συμβιβαστεί στους προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους που του έχουν από πριν υποδείξει. Ένας αγώνας του Δαβίδ με τον εκάστοτε Γολιάθ που συναντάμε στον δρόμο μας. Μία συγκινητική ωδή για τη θερμή καρδιά που κρύβεται σε μια παγωμένη χώρα.

Η ταινία εξιστορεί με χιούμορ τις περιπέτειες μιας γυναίκας που, ενώ δίνει μάχη απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα, πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμαστεί για μια ευχάριστη εξέλιξη στη ζωή της. Το φιλμ τιμήθηκε με το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018, καθώς και με το Βραβείο SACD της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών το 2018.

Ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε επί της μεγάλης οθόνης και στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ενώ τον Ιανουαρίου του 2019 κυκλοφόρησε κανονικά και στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο καταλυτικός ρόλος της Μουσικής

«Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν κυριευτεί από κάποιο δαιμόνιο ή πως τους ακολουθεί κάποιος δαίμονας που τους εμπνέει με καλές ιδέες. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η διάνοια του Σωκράτη οφειλόταν στο δαιμόνιό του. Ένα δαιμόνιο μπορούσε να είναι ένα είδος μούσας, η οποία ψιθυρίζει καλές συμβουλές στο αυτί του κάθε ήρωα […] Οι μουσικοί και η ουκρανική χορωδία αποτελούν ένα είδος τέτοιων δαιμονίων, που προσπαθούν να εμφυσήσουν στην ηρωίδα μας θάρρος, δύναμη και καλές ιδέες. Και ακριβώς όπως ο ελληνικός χορός (στις αρχαίες τραγωδίες) έτσι κι εκείνοι απευθύνονται τόσο στην ηρωίδα όσο και στο κοινό και υπογραμμίζουν σημαντικές αποφάσεις με κάποια δυναμική χορογραφία.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισλανδός σκηνοθέτης, Μπένεντικτ Έρλινγκσον και συμπληρώνει:

«Αλλά υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που ήθελα να φαίνονται οι μουσικοί στην ταινία κι αυτό έχει να κάνει με την ιδέα της «αποστασιοποίησης», μια έννοια που έχει αποδοθεί στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, αλλά η οποία έχει μακρά ιστορία στο χώρο του θεάτρου και της ψυχαγωγίας. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που ένας μουσικός παίζει το μουσικό θέμα μπροστά στην κάμερα είναι σαν να θέτει ο δημιουργός εισαγωγικά στη συγκεκριμένη σκηνή, προκειμένου να μας υπενθυμίσει πως βρισκόμαστε στο σύμπαν μιας μυθοπλασίας και πως, πίσω από όλα όσα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας, υπάρχει ένα μήνυμα ή ένα συμπέρασμα στο οποίο το κοινό οφείλει να καταλήξει με βάση το θέαμα που παρακολουθεί. Θα λέγαμε πως, με αυτόν τον μηχανισμό, θέλω να έρθω σε μια συμφωνία με το κοινό αναφορικά με το είδος της ταινίας που παρακολουθεί και τους κανόνες, τους οποίους αυτή ταινία ακολουθεί. Είναι η ιστορία μιας ηρωίδας σε έναν κόσμο κορεσμένο από ιστορίες για ήρωες που σώζουν τον κόσμο. Ανήκω στη μερίδα εκείνη του κοινού που, πιθανώς, να χρειάζεται κάποιο χέρι βοηθείας προκειμένου να αφεθεί και να απολαύσει μια τέτοιου είδους ιστορία.»

Μπένεντικτ Έρλινγκσον / Benedikt Erlingsson

Ισλανδός σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός. Είναι ευρέως γνωστός ως θεατρικός σκηνοθέτης, καθώς και για τους ρόλους του σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Τα μονόπρακτά του είναι από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία του ισλανδικού θεάτρου και παρουσιάζονταν ζωντανά από τον ίδιο επί χρόνια.

Το «Of Horses and Men», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ως σεναριογράφου και σκηνοθέτη, κέρδισε περισσότερες από είκοσι διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Νέων Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 2013 και το βραβείο του Σκανδιναβικού Συμβουλίου Κινηματογράφου το 2014. Είναι επίσης κάτοχος του βραβείου Gan Foundation for Cinema του 2016.

Παραλαμβάνοντας το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπένεντικτ Έρλινγκσον δήλωσε σχετικά:

«Η ταινία μιλάει για τη δημοκρατία, τα ΜΜΕ, τη μάχη για το περιβάλλον και το δικαίωμα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν δράση, ακόμα κι αν παραβιάζουν τους κανόνες. Η ταινία μου συνιστά επίσης ένα προειδοποιητικό κάλεσμα. Υπάρχει μια παράξενη κουλτούρα άρνησης και μετάθεσης του προβλήματος. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη γενιά μας. Οι γυναίκες συνεχώς σώζουν τον κόσμο. Μερικές φορές χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές απ’ ότι οι άνδρες. Πρέπει να σώσουμε τον κόσμο και στον περιβαλλοντικό αγώνα οι γυναίκες παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο».

https://www.youtube.com/watch?v=xknrgnWb6iw

Γυναίκα σε Πόλεμο / Woman at War / Kona fer í stríð
Σκηνοθεσία: Μπένεντικτ Έρλινγκσον
Σενάριο: Μπένεκτιτ Eρλινγκσον , Ολαρουφ Εγκίλ Εγκιλσον
Πρωταγωνιστούν: Χαλντόρα Γκαϊρχαρδσντοτίρ, Γιόχαν Σίγκουρνδσον, Χουάν Καμίλο Ρόμαν Εστράντα, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον
Φωτογραφία: Μπεργκστάιν Μπγιόργκουλφσον
Μοντάζ: Νταβίντ Αλεξάντερ Κορνό
Μουσική: Νταβίντ Μπορ Γιόνσον
Χώρα Παραγωγής: Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 101 λεπτά
Διαθέσιμο δωρεάν στο ERTFLIX μέχρι και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου

https://www.youtube.com/watch?v=Vu8Qa02d3Hk