Δύο χρόνια μετά την ταινία του «Η Μαχαιριά» (The Cut – 2014), ο αξιόλογος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία: «Βερολίνο, Αντίο» (Tschick – 2016). Ο Γερμανός καλλιτέχνης, τουρκικής καταγωγής, επιστρέφει με μία κωμωδία – μόλις η δεύτερη της ενδιαφέρουσας φιλμογραφίας του, μετά το εξαιρετικό «Soul Kitchen» του 2009 – και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βόλφγκαγκ Χέρντορφ. Το φιλμ θα προβληθεί στο 1ο Adaptation Film Festival. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάωνσης.

Ads

Βερολίνο, Αντίο / Tschick / Goodbye Berlin
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν / Fatih Akin
Σενάριο: Hark Brohm, Lars Hubrich, Wolfgang Herrndorf (novel)
Πρωταγωνιστούν: Alexander Scheer, Friederike Kempter, Nicole Mercedes Müller
Χώρα: Γερμανία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 93 λεπτά
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 21:45, στον Κινηματογράφο «Μικρόκοσμος»

image

Ο δεκατετράχρονος Μάικ (Tristan Göbel) προέρχεται από μία πλούσια μεγαλοαστική οικογένεια του Βερολίνου. Η μητέρα του είναι αλκοολική και βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ ο πατέρας του περνά τις διακοπές του με την γραμματέα του. Ο καινούργιος του συμμαθητής o Τσικ, έχει καταγωγή από τη Ρωσία.

Ads

Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να πάνε διακοπές μαζί, μ’ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Και κάπως έτσι, ξεκινά η απότομη ενηλικίωση των ηρώων μας, μαζί με τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα.

image

«Τα γυρίσματα ήταν τα πλέον εξοντωτικά που έχω κάνει. Ίσως παρόμοια ήταν η κατάσταση στην ταινία «Μαζί Ποτέ». Δεν είχαμε χρόνο να δούμε τι κάνουμε σωστά και τι λάθος, έπρεπε απλά να συνεχίζουμε.» – Φατίχ Ακίν

image

H ταινία «Βερολίνο, Αντίο» (Tschick – 2016), είναι ένα ταξίδι ζωής για δύο έφηβους που διασχίζουν την Ανατολική Γερμανία. Ένα ταξίδι γεμάτο απρόοπτα, χιούμορ, ένταση και περιπέτεια.

«Έτσι λοιπόν είχε η κατάσταση τώρα: Αφού ταξιδέψαμε εκατοντάδες χιλιόμετρα στα μήκη και πλάτη της Γερμανίας, περάσαμε την άβυσσο πάνω από ρημαγμένες γέφυρες, γίναμε ο κινούμενος στόχος του Χορστ Φρίκε, διασχίσαμε πλατώματα, γκρεμοτσακιστήκαμε, το αυτοκίνητό μας αναποδογύρισε πέντε φορές και δεν πάθαμε ούτε γρατσουνιά, έρχεται τώρα ένας ιπποπόταμος μέσα από τους θάμνους και διαλύει το πόδι του Τσικ μ’ έναν πυροσβεστήρα.» – Βόλφγκαγκ Χέρντορφ / «Βερολίνο, Αντίο»

image

Η νέα δημιουργία του Φατίχ Ακίν, αποτελεί μία μεταφορά του best-seller του Βόλφγκαγκ Χέρντορφ / Wolfgang Herrndorf, «Βερολίνο, Γεια». Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κριτική.

Η ταινία «Βερολίνο, Αντίο» (Tschick – 2016), θα πραγματοποιήσει την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του Adaptation Film Festival, το οποίο διεξάγεται από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμο». Πρόκειται για ένα Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, που επικεντρώνεται σε προσαρμογές λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, αλλά και σε graphic novels. Η επίσημη κυκλοφορία της ταινίας στις Αίθουσες θα γίνει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου από την εταιρεία διανομής Rosebud.21.

Διαβάστε επίσης:
Η Λογοτεχνία συναντά τον Κινηματογράφο: Adaptation Film Festival

Φατίχ Ακίν / Fatih Akin

image

Ο Φατίχ Ακίν, είναι ένας ιδιαίτερα αξιόλογος σκηνοθέτης το έργο του οποίου αξίζει αναμφισβήτητα την προσοχή του θεατή. Ένα κινηματογραφικό σύμπαν, σκληρό, ρεαλιστικό, μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινο, με πλάνα «Βαθιά Κοφτά Ανθρώπινα».

«Η δημοκρατία δεν έρχεται με το ταχυδρομείο. Αυτό δε συμβαίνει πουθενά, ούτε στη Δύση. Είμαι καλλιτέχνης και θέλω να ασχοληθώ με αυτό μέσα από την τέχνη μου και όχι από το Facebook ή το Twitter […] Η σχέση μου πλέον με την Τουρκία, είναι όπως αυτή μ’ έναν κακό γάμο. Ήρθε η ώρα να πάρουμε διαζύγιο…» – Φατίχ Ακίν

image

Διαβάστε επίσης:
Φατίχ Ακίν: Ένας σκηνοθέτης με πλάνα «Βαθιά Κοφτά Ανθρώπινα»
Φατίχ Ακίν: «Σήμερα αισθάνομαι Έλληνας!»

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «Πενήντα πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι» μετά τα βιβλιοπωλεία και στον κινηματογράφο