Οι πρώτες εντάσεις κάνουν την εμφάνισή τους στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ανακοινώσεις τους επιδίδονται σε «ασκήσεις ψυχραιμίας» προτάσσοντας το «ενιαίο και ισχυρό μέτωπο». Την Τετάρτη στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας για το πακέτο μέτρων των 11,5 δις. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου προανήγγειλε ότι η η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ εντός Αυγούστου. 

Ads

 
Σήμερα, Τρίτη, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν χωριστές συναντήσεις «διευκρινιστικού χαρακτήρα» με τους εκπροσώπους της τρόικας.
 
«Ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους. Ως τότε, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο» αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση από την Ιπποκράτους σχετικά με τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και των επικεφαλής της τρόικας.
 
«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» σχολίασε ο Σίμος Κεδίκογλου.
 
Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται τη λήψη των μέτρων  11,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και αυτό φέρεται να διαμήνυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους εκπροσώπους της τρόικας.
 
Όπως αναφέρουν στην Ιπποκράτους αν η απόφαση της κυβέρνησης ήταν αυτή, χωρίς την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, τότε:
 
α. Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
 
β. Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Οι πηγές από την Ιπποκράτους αναφέρουν πως το πακέτο των 11,5 δις έχει νόημα παρά μόνο σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο τονίζουν πως η ύφεση είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις και τα μέτρα των 11,5 δις θα προκαλέσουν νέα βαθύτερη ύφεση.
 
Αυτό σημαίνει ότι ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς», αναφέρουν. Η άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πριν καν επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες.
 
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά έδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση στις εξαγγελίες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα και επαναδιαπραγμάτευση και τονίζουν ότι είναι άδικο για τη χώρα, αλλά και για τη κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «αγωνίζεται», όπως λένε, να πείσει την τρόικα, κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό.  

Νωρίτερα, οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντηση διευκρινίστηκαν επιμέρους οικονομικά ζητήματα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημοσιάς στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Γιάννης Εμίρης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο ΟΠΑΠ. 

Ads

Διαβάστε επίσης: