Μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις και την αποχώρηση της ΝΔ με πρόσταγμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απέδωσε την ένταση στις «ύβρεις που δέχτηκε η ΝΔ» και στην στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου δηλώνοντας πως «η ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχτεί ξανά τέτοια παράσταση». Για «κίνηση εντυπωσιασμού λόγω έλλειψης επιχειρημάτων» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσιπρας εκφράζοντας τη λύπη του και σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και κρίνει.

Ads

«Ήρθαμε στη Βουλή για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις και την προσπάθεια συναίνεσης και εισπράξαμε ύβρεις. Σα να μην έφτανε αυτό η Πρόεδρος της Βουλής δυναμίτισε κυριολεκτικά τη συζήτηση παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου πρωθυπουργού. Ελπίζω να γίνει σαφές ότι η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ανεχτεί τέτοια παράσταση συντονισμένη από εκείνος που δεν θέλουν βοήθεια αλλά διχασμό. Είναι η τελευταία φορά που δεχόμαστε τέτοια παράσταση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η ένταση σημειώθηκε μετά από επαναλαμβανόμενες αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά το επίμαχο δημοσίευμά του Βήματος, σε βάρος της διεύθυνσης του οποίου ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε αγωγή «κατά των χαλκείων της διαπλοκής». Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στην υπόθεση του συμβούλου του Σταύρου Παπασταύρου, είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρει στη ΝΔ ένα νέο “Κατρούγκαλο”», ενώ στη δευτερολογία του είπε πως «αν είχε κάνει ένας δικός μας αυτά που έκανε ο Κατρούγκαλος θα είχαμε αυτή την ανοχή από τα μέσα ενημέρωσης».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να παρέμβει με τους βουλευτές της ΝΔ να ισχυρίζονται πως δεν έχει το δικαίωμα να λάβει το λόγο. Ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε να φωνάζει εκτός μικροφώνου, ενώ στη συνέχεια, και πάλι εκτός μικροφώνου, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής πως ρίχνει λάδι στη φωτιά επειδή του δίνει το λόγο. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε πως θα αποχωρήσει δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόσταγμα στον Αντώνη Σαμαρά να καλέσει σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να αποχωρήσει, όπως και έγινε.

Ads

Διαβάστε αναλυτικά:

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του εξέφρασε τη λύπη του «γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση λόγω έλλειψης επιχειρημάτων προτίμησε να εξασκηθεί σε μια γυμναστική επί της διαδικασίας και μάλιστα εν αδίκω».
«Φρονώ πως ο κ. Μεϊμαράκης παρέσυρε τον κ. Σαμαρά σε μια άστοχη ενέργεια γιατί προφανώς γνωρίζει τον κανονισμό. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν και οι δύο πως ο κανονισμός είναι σαφής και δίνει τη δυνατότητα σε υπουργό της κυβέρνησης να ζητήσει το λόγο επί προσωπικού. Πιστεύω πως αυτή η ενέργεια, που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε φοιτητική παράταξη, έγινε για λόγους εντυπώσεων για να καλυφθεί η σημερινή συζήτηση και η ουσία της σε διαξιφισμούς επί της διαδικασίας. Αυτό δεν τιμά το κοινοβούλιο, ούτε αυτούς που το επιχειρούν. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και κρίνει«, τόνισε.