Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από τη Βουλή, παρείχε κάλυψη στον στενό του σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, περιλαμβάνεται στην λίστα Φαλτσιανί με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού και ήταν και ο λόγος που δεν προχώρησαν οι έλεγχοι. «Το όνομά του ήταν στη λίστα και οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ads

Το ρεπορτάζ της La Stampa επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του. «Ντροπή σας κύριε Τσίπρα που αναφερθήκατε στο στενό μου σύμβουλο. Η Ελλάδα χρωστάει πάρα πολλά στον Παπασταύρου. Μακάρι να είχαμε άλλους 10 σαν αυτόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρει στη ΝΔ ένα νέο “Κατρούγκαλο”», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην εισαγωγή του, απαντώντας στον πρωθυπουργό πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε στον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ επειδή εντός αυτής υπήρχαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «είναι της ευθείας, της αντρικής σχολής», σχόλιο που πολλοί εξέλαβαν ως σεξιστικό. Μετά τις αντιδράσεις ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «αν το σχόλιο του το έλαβαν ορισμένοι ως σεξιστικό, το παίρνει πίσω…».

«Διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν σε αυτή τη Βουλή. Ιδίως που σήμερα επισκέπτεται τη χώρα ο εκπρόσωπος του Ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλατε να είστε εγκρατής», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ.

Ads

Διαβάστε αναλυτικά:

Η δήλωση προκάλεσε την απάντηση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος φώναξε από το έδρανό του ότι «εγώ λογοκρισία δεν δέχομαι». «Ανοίξτε το μικρόφωνο στον κ. Σαμαρά, γιατί αισθάνεται ότι λογοκρίνεται μετά από 27 λεπτά», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, για να συνεχίσει ο πρώην πρωθυπουργός:

«Εγώ δεν δέχομαι λογοκρισία, δεν δέχομαι λογοκρισία για αυτό το κόμμα. Είμαι σε αυτή την αίθουσα 27 χρόνια. Τέτοια συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί από κανέναν πρόεδρο της Βουλής. Δεν έχω μιλήσει τόσο καιρό. Δεν δέχομαι τέτοια συμπεριφορά για αυτό το κόμμα που έδωσε τα πάντα για τη δημοκρατία και το ύφος αυτού του Κοινοβουλίου. Τέτοια συμπεριφορά δεν δεχόμαστε και το εννοώ».