Μια από τις διάσημες αυτοπροσωπογραφίες του Vincent Van Gogh, η οποία φιλοξενείται στο ομώνυμο μουσείο του Άμστερνταμ, δεν απεικονίζει το διάσημο ζωγράφο, αλλά τον αδερφό του Theo, υποστηρίζουν τώρα ερευνητές.

Ads

Σε μια μελέτη, η οποία φτάνει τις 600 σελίδες, ειδικοί ερευνητές του μουσείου Van Gogh του Άμστερνταμ υποστηρίζουν ότι στον επίμαχο πίνακα του 1887 τελικά απεικονίζεται ο Τεό, αγαπημένος αδερφός του ζωγράφου κι όχι ο ίδιος, όπως πίστευαν ως τώρα. Ο ισχυρισμός αυτός έχει ιδιαίτερη, μάλιστα, σημασία, δεδομένου ότι τους κριτικούς του έργου του Van Gogh πάντα προβλημάτιζε το γεγονός ότι ο ζωγράφος δεν έχει κάνει ποτέ το πορτραίτο του αδερφού του, τον οποίο αγαπούσε πολύ και από τον οποίο στηριζόταν.

image

Αριστερά ο Vincent Van Gogh, δεξιά ο αδερφός του Theo

Η εκτίμησή των ειδικών στηρίζεται στη μελέτη των χαρακτηριστικών και των διαφορών τους μεταξύ των δύο αδερφών, ειδικά στα μάτια και τα αυτιά τους. “Ακόμη, η γενειάδα του Theo είναι πιο ανοιχτού χρώματος και διαφέρουν επίσης καιστον τρόπο ντυσίματός τους”, αναφέρει ο Louis van Tilborgh, ένας εκ των ειδικών που κλήθησαν να μελετήσουν το πορταίτο.

Ads

“Ο πίνακας μοιάζει περισσότερο στις φωτογραφίες του αδερφού του ζωγράφου, απ’ ότι στον ίδιο”, καταλήγει ο ερευνητής.