Έναν χρόνο μετά την «Ευνοούμενη» με τις δέκα Υποψηφιότητες για Όσκαρ, κι ενώ ήδη ετοιμάζει την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «1280 Μαύρες Ψυχές» (Pop. 1280) του Τζιμ Τόμσον, ο Γιώργος Λάνθιμος, παρουσιάζει την μικρού μήκους ταινία του «Nimic», με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, ο οποίος επιστρέφει από την κόλαση του Λαρς φον Τρίερ και από «Το Σπίτι Που Έχτισε Ο Τζακ».

Ads

Ο Γιώργος Λάνθιμος προτείνει μία πιο εκλεπτυσμένη κι ανάλαφρη εκδοχή των δυστοπικών του αλληγοριών, παίζοντας με τους χαρακτήρες και τις προσωπικότητές τους. Το «Nimic» είναι ένα αποτελεσματικό θρίλερ, τοποθετημένο σ’ ένα αφιλόξενο, αποστειρωμένο περιβάλλον και μέσα από τη σήμα – κατατεθέν φορμαλιστική ματιά του σκηνοθέτη.

Η μοιραία συνάντηση ενός βιολοντσελίστα με μία άγνωστη γυναίκα στο μετρό θα έχει σημαντικές συνέπειες στη ζωή του, σε ένα μικρό σε διάρκεια, αλλά γοητευτικό στην αισθητική και τις ιδέες του φιλμ που παρουσίασε σχεδόν μυστικά τον προηγούμενο μήνα στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, ο Γιώργος Λάνθιμος.

image

Ads

Το «Nimic» είναι ένα αίνιγμα που χωρά στον συμπυκνωμένο χρόνο μιας μικρού μήκους τον δημιουργικό «παραλογισμό» των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου και τον επιστρέφει στη σουρεαλιστική διαφυγή των συνεργασιών του με τον Ευθύμη Φιλίππου.

Η ταινία συνοψίζει δειγματοληπτικά τη φιλμογραφία του Έλληνα σκηνοθέτη με τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά σε πλήρη συμφωνία ύφους. Είμαστε ξεχωριστοί ή μήπως η ζωή μας στην πορεία γίνεται μία κοινή αλληλουχία και το «άτομο» ψευδαίσθηση; Το «Nimic» ρωτά με οικονομία αφήγησης και ιδιοσυγκρασιακή άνεση.

image

Η ελληνική πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις 22:00 στον Κινηματογράφο Ιντεάλ και θα προηγηθεί της προβολής της ταινίας «Ο Αποτεφρωτής» (The Cremator, 1969, 96′) του Γιουράι Χερζ, ταινίας που επηρέασε αρκετά το έργο του Λάνθιμου, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας πέρυσι για την προετοιμασία της ταινίας του «Η Ευνοούμενη».

Διαβάστε επίσης:

image

Nimic
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος
Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντίλον, Δάφνη Πατακιά, Susan Elle
Φωτογραφία: Diego Garcia
Μοντάζ: Dominic Leung, Γιώργος Μαυροψαρίδης
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 12 λεπτά

Το 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείται από την Τετάρτη 18, μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και της φετινής διοργάνωσης.