Το Φθινόπωρο είναι μία ιδιαίτερη εποχή για όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, καθώς φιλοξενεί τα τρία σημαντικότερα ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου. Η αρχή γίνεται παραδοσιακά με τις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες φέτος συμπληρώνουν 25 επιτυχημένα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας και το γιορτάζουν με 115 μεγάλου μήκους ταινίες και 63 μικρού. Στο Αφιέρωμα – Οδηγό Επιβίωση που ακολουθεί, επιχειρούμε να αποκωδικοποιούμε το φετινό πρόγραμμα και να παρουσιάσουμε τα highlights της διοργάνωσης.

Ads

Ταινία Έναρξης
«Παράσιτα» (Parasite – 2019) του Μπονγκ Τζουν – Χο

Σεβόμενοι την επιθυμία του σκηνοθέτη να μην αποκαλυφθούν σημαντικά σημεία της περίτεχνης πλοκής του φιλμ, όπως ζητήθηκε από τον ίδιο, το «Parasite», παρουσιάζει την ιστορία μιας τετραμελούς οικογένειας μικροαπατεώνων, που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια από τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της σημερινής Σεούλ. Μια αχτίδα ελπίδας εμφανίζεται, ωστόσο, όταν ο νεαρός γιος της φαμίλιας βρίσκει δουλειά στο πολυτελές σπίτι ενός ιδιοκτήτη πολυεθνικής εταιρείας, δημιουργώντας με ύπουλο τρόπο τις συνθήκες ώστε και οι υπόλοιποι παρίες συγγενείς του να μπορέσουν να επωφεληθούν της ευκαιρίας, δίχως να φαντάζεται, παρ’ όλα αυτά, όσα πρόκειται να συμβούν.

image

Ads

Αυτό που ακολουθεί, είναι ένα ψυχαγωγικό και ευφυές roller coaster έντασης, ανατροπών και ριψοκίνδυνης ισορροπίας ανάμεσα στο αστείο και το δραματικό, το οποίο ο 50χρονος σκηνοθέτης φέρει εις πέρας με τρομερό έλεγχο του υλικού του, με αλάνθαστη δεξιοτεχνία και με ένα ραδιούργο σενάριο που όσο αποκαλύπτει τα μυστικά του στο κοινό, άλλο τόσο συναρπαστικό γίνεται.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης από τη Νότια Κορέα, Μπονγκ Τζουν – Χo, ήταν τον Μάιο ο μεγάλος νικητής του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, καθώς τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, για το «Parasite» του. Το φιλμ αποτελεί την ταινία έναρξης στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας, δίνοντας μας την ευκαιρία να το απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη.

Το 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, περιλαμβάνει: 115 μεγάλου μήκους ταινίες, 63 μικρού μήκους, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, εκλεκτά μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία του Φεστιβάλ, όπως οι Γουίτ Στίλμαν ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και Μάγκι Χερτ (BFI), ως Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, ξεχωριστούς καλεσμένους, μεταξυ των οποίων οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς, Γέρζι Σκολιμόφσκι, Αριάν Λαμπέντ, Φατίχ Ακίν και ο πρωταγωνιστής στην ταινία του «Χρυσό Γάντι», Γιόνας Ντάσλερ, οι πρωταγωνιστές στην τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς «Sorry we Μissed you», Ντέμπι Χάνιγουντ και Κρις Χίτσεν, αλλά και εκλεκτούς ομιλητές όπως οι Δήμητρα Γαλάνη, Μάριος Φραγκούλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τζορτζ Χάλστον, Ορσαλία Παρθένη, Ιωάννης Τσεκλένη  και Κατερίνα Κοσκινά.

Ακόμη, στην 25η διοργάνωση των Νυχτών Πρεμιέρας θα παρουσιαστούν τρία εξαιρετικά Αφιερώματα: το «Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος», σε συνδιοργάνωση με το Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα, η ρετροσπεκτίβα «Αστικοί Μύθοι: Το ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιανγκ» με την υποστήριξη του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τάιπεϊ στην Αθήνα και την παρουσία της συνθέτριας του σκηνοθέτη και συντρόφου του εν ζωή Κάιλι Πενγκ και το καθιερωμένο πλέον θεματικό αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο «Πρώτη Ώρα Σινεμά: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

image

Το νέο ελληνικό σινεμά μικρού μήκους και μεγάλου βεληνεκούς πρωτοστατεί με ταινίες σκηνοθετών όπως το «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά, το οποίο θα προβληθεί πριν από τον «Αποτεφρωτή», του Γιουράι Χερζ (Αφιέρωμα στο Τσεχικό Νέο Κύμα), ταινία που ο Έλληνας σκηνοθέτης τοποθετεί ανάμεσα στις βασικές επιρροές του για την οσκαρική «Ευνοούμενη».

Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να δούμε σε πανελλήνια πρεμιέρα την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Αριάν Λαμπέντ, «OLLA» και τον «Ηλεκτρικό Κύκνο» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη παρουσία των ιδίων στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων και του Διαγωνιστικού Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους αλλά και την «Λεωφόρο Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου.

Στις ειδικές προβολές μετράμε το «Αποκάλυψη Τώρα: Final Cut», του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το «Στο Φως του Φεγγαριού» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, παρουσία του ίδιου με τον ανεπανάληπτο Τζέρεμι Άιρονς και το θρυλικό «Repo Man» του Άλεξ Κοξ.

image

Πολυβραβευμένες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο θα φιλοξενηθούν και φέτος στο ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα «Festival Darlings», όπως η Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου «Συνώνυμα», το υπέροχο «Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, τα τιμημένα με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής των Καννών «Γεράκια της Νύχτας».

Επίσης, το animation-έκπληξη «Ο Μπουνιουέλ στον Λαβύρινθο με τις Χελώνες», το οσκαρικό φαβορί και εισπρακτικό φαινόμενο που ονομάζεται «Τρυφερός Αποχαιρετισμός» και το «Φως στο Σκοτάδι», σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ, Κέισι Άφλεκ που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές.

image

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινιάζει το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Ταινία Λήξης
«Ενήλικοι στην Αίθουσα» (Adults In The Room – 2019) του Κώστα Γαβρά

image

Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στην τελετή λήξης και απονομής των βραβείων του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία του σπουδαίου σκηνοθέτη και των συντελεστών της ταινίας.

Πίσω από κλειστές πόρτες, μια ανθρώπινη τραγωδία εξελίσσεται. Ένα παγκόσμιο θέμα, μια ιστορία ανθρώπων παγιδευμένων σε ένα απρόσωπο δίκτυο εξουσίας. Οι σκληροπυρηνικές συναντήσεις του Eurogroup επιβάλλουν στην Ελλάδα μια δικτατορία λιτότητας δίχως να νοιαστούν για την επιβίωση των Ελλήνων. Μια κλειστοφοβική παγίδα δίχως διαφυγή ασκεί πίεση στους πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων ώστε να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ τους. Μια τραγωδία σύμφωνα με την αρχαία ελληνική έννοια όπου οι χαρακτήρες δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, αλλά καθοδηγημένοι από τις συνέπειες της δικής τους αντίληψης για το τι είναι σωστό να κάνουν.

Το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» και αφηγείται τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. (Eurogroup), για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους στις αρχές του 2015.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Φεστιβάλ και με αφορμή την προβολή της ταινίας του, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας δημιουργός θα δώσει Συνέντευξη Τύπου μαζί με συντελεστές της ταινίας, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, στις 14.00.

Διαβάστε επίσης:

Το 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείτε από την Τετάρτη 18, μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και της φετινής διοργάνωσης.

Πληροφορίες:

  • Στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2, Οντεόν Όπερα 1 & 2, Ιντεάλ, Άστορ,  Παλλάς και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Τιμή Εισιτηρίου: 6 ΕΥΡΩ
  • Η προπώληση των εισιτηρίων (από το www.aiff.gr και τo www.viva.gr διαδικτυακά και στα φυσικά σημεία πώλησης) ξεκίνησε από εχθές Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται κανονικά.
  • To ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε διαδικτυακά εδώ.