Σειρήνες πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. Πρόκειται για τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέντσκ και του Λουγκάνσκ, το σύνολο δηλαδή της περιφέρειας του Ντονμπάς, των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε τη Δευτέρα ύστερα από σχετικό αίτημα των ηγετών τους – Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο τέλος του κειμένου

Ads

Το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν αναφορές για διάφορες πολεμικές εστίες στο σύνολο της Ουκρανίας (Χάρκοβο, Μαριούπολη κ.α,), ακόμη και για χτυπήματα στο Κίεβο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια «εισβολή ευρείας κλίμακας». Ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά χτυπημάτων για την «απενεργοποίηση» της ουκρανικής αεράμυνας και των αεροπορικών βάσεων και οι μεγάλες επιχειρήσεις εξελίσσονται μόνο στην ανατολική Ουκρανία στο Ντονμπάς. 

Όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός έπληξε στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι. «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», ανέφερε σε ανακοίνωση. 

Στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο, δεν καταγράφεται κάποια σημαντική αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό. Οι δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονετσκ και του Λουγκάνσκ, σε συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις, προωθούνται ώστε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της περιφέρειας του Ντονμπάς.

Ads

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα. Η ουκρανική ηγεσία ζητάει από τους πολίτες να παραμείνουν σε ασφαλείς χώρους και καθησυχάζει, λέγοντας πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η κρίση θα ξεπεραστεί. ΗΠΑ και ΕΕ καταδικάζουν τις ρωσικές επιχειρήσεις και αναμένεται να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. 

Ο χάρτης

image

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά, περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες στην εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς να αποχωρήσουν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».




Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία – Στοχευμένα ρωσικά χτυπήματα

Μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στην Ουκρανία, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές της Ουκρανίας και στους ουκρανούς συνοριοφύλακες, με τις εκρήξεις να ακούγονται σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του προς τον ουκρναικό λαό μετά τις εξελίξεις στη χώρα κάλεσε τους Ουκρανούς να μείνουν σπίτι και να παραμείνουν ήρεμοι.  «Ο στρατός λειτουργεί. Θα είμαι μαζί σας όλη την ώρα. Μείνετε δυνατοί. Θα κερδίσουμε γιατί είμαστε η Ουκρανία. Δόξα στην Ουκρανία», είπε.  Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα τελεί υπό στρατιωτικό νόμο σε όλα τα εδάφη του κράτους. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία, δηλαδή πολύ πέρα από το Ντονμπάς, και υποστήριξε πως υπάρχουν πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο ρώσος πρόεδρος, ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως άκουσαν ήχους ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο, αλλά και στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ. Ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με ΜΜΕ, ακούστηκαν και στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και στο Χάρκοβο, την περιφέρεια που συνορεύει με το Ντονμπάς στα βόρεια της χώρας. 

Οι εκρήξεις φαίνεται να συνδέονται με τα χτυπήματα της ρωσίας κατά της ουκρανικής αεράμυνας, των αεροδρομίων και συγκεκριμένων στρατιωτικών στόχων. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πως τα συστήματα αεράμυνας του ουκρανικού στρατού έχουν κατασταλεί και η υποδομή των αεροπορικών βάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει απενεργοποιηθεί,

Συνεχής Ροή Εξελίξεων

► Διαβάστε τις νεώτερες εξελίξεις εδώ : Επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

► Η Κίνα στην ανακοίνωσή της αποφεύγει να μιλήσει για εισβολή και επανέλαβε μια έκκληση προς όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε την περιγραφή των ρωσικών ενεργειών ως εισβολής που έκανε ένας ξένος δημοσιογράφος.

Ουκρανία: Η ρωσική πράξη πολέμου απειλεί την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε διάγγελμά του, κάλεσε τους Ουκρανούς να πάρουν τα όπλα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως «ο στόχος της ρωσικής επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος, να καταλάβει με τη βία το ουκρανικό έδαφος και να εδραιώσει τον κατοχικό έλεγχο». 

►Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

► Σοκ στις αγορές μετά τη ρωσική επίθεση: Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο και 41% αύξηση στο φυσικό αέριο. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

► Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχώρησε σε μια έκκληση προς τους ουκρανούς πολίτες να πάρουν τα όπλα για να αμυνθούν, ακόμη και όσοι είχαν στερηθεί διάφορα δικαιώματα λόγω ποινικού μητρώου. Διαβάστε αναλυτικά εδω. 

► Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, διέψευσε τις αναφορές ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας συμμετέχουν στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Τα στρατεύματά μας δεν συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση», φέρεται να είπε ο Λουκασένκο.

► Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών. Η κυβέρνηση της Εσθονίας σημειώνει ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Βαρσοβία, με τη σειρά της, επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία. Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

► Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες. Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

► Φωτιά σε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών μετά από πλήγμα, στην περιοχή της Βινίτσια στο νότο, μεταξύ του Κιέβου και των συνόρων με τη Μολδαβία.

► Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ μιλώντας για την επίθεση στην Ουκρανία ζήτησε «μην αποκαλείτε αυτή πόλεμος». «Είναι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», είπε. 

► Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως από τις συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας έχουν σκοτωθεί 50 Ρώσοι στρατιώτες. 

► Έρχεται δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ – Εντός της ημέρας η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

► «Καθήκον μας η απελευθέρωση της γης μας», λένε οι αυτονομιστές του Ντονμπάς, που προελαύνουν, σε συνεργασία με τον ρωσικό στρατό, για την κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας που περιλαμβάνει τις αυτόνομες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. 

► Για οκτώ νεκρούς από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κάνει λόγο η ουκρανική κυβέρνηση. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

► Πληροφορίες για αποκλεισμό της Μαριούπολης από την ουκρανική Εθνοφρουρά. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

► Εικόνες από τη Μαριούπολη

►Εικόνες από το Κίεβο – Ουρά αυτοκινήτων, πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη

► Εικόνες από τα καταφύγια. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

► Εικόνες από τις εκρήξεις στην Μαριούπολη

► Έλληνας κάτοικος Κιέβου μιλά στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί

► Βίντεο από αεροδρόμιο που φλέγεται

►Δύο χωριά στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ πέρασαν στη Ρωσική κυριαρχία

Διαβάστε αναλυτικά: Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την επίθεση της Ρωσίας

Εικόνες απο την σύρραξη ανάμεσα σε Ρωσία-Ουκρανία

► Tα συστήματα αεράμυνας του ουκρανικού στρατού έχουν κατασταλεί και η υποδομή των αεροπορικών βάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει απενεργοποιηθεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι στρατιωτικές συνοριακές υπηρεσίες της Ουκρανίας «δεν δείχνουν καμία αντίσταση». «Τα συστήματα αεράμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν κατασταλεί», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τονίζει επίσης ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν επιφέρουν κανένα πλήγμα σε πόλεις της Ουκρανίας και όρτι τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό. Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας διέψευσε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης για καταρρίψεις ρωσικών αεροσκαφών. Διαβάστε αναλυτικά: Ρωσία: Ο ουκρανικός στρατός «δεν δείχνει καμία αντίσταση» – Εκτός μάχης η ουκρανική αεράμυνα

► Ο Ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε πως κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. 

► Η Ευρώπη καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας, τονίζοντας πως πρόκεται για «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου. Διαβάστε αναλυτικά: Αντιδράσεις από την Ευρώπη για την ρωσική εισβολή 

► Επιλεγμένα χτυπήματα από αέρος σε στρατιωτικού ενδιαφέροντος σημεία καταφέρουν οι Ρώσοι σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, με την εισβολή να βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις ώρες ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κινήσεις τανκς από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των Ρώσων έχουν καταστραφεί συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και τέθηκαν «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας. 

► Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ: Βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες σε όλη τη γραμμή του μετώπου

► Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας. Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε. Διαβάστε αναλυτικά: Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας 

► Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι δεν επλήγησαν πόλεις της Ουκρανίας με πυρά πυροβολικού. «Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν προκαλούν κανένα πλήγμα με πυραύλους ή πυρά πυροβολικού στις πόλεις της Ουκρανίας, ανέφερε στο RIA Novosti εκπρόσωπος του  ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

► Στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα που είναι σε εξέλιξη από τα ξημερώματα.  Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές της Ουκρανίας και στους ουκρανούς συνοριοφύλακες, με τις εκρήξεις να ακούγονται σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.