Ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν έκτακτη συνεδρίαση μέσα στη μέρα, την ώρα που σύσσωμοι καταδικάζουν την επίθεση, κάνοντας λόγο για «παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Ads

Μπορέλ: Η ΕΕ θα απαντήσει με τις αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ στη Ρωσία» για την επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής  Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο… (οι ηγέτες της ΕΕ) θα υιοθετήσουν ένα ισχυρότερο πακέτο, το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ», είπε.

Ads

Επιπλέον, έκανε λόγο για μια «από τις πιο σκοτεινές ώρες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ειδικότερα, σε δήλωσή του προς τον Τύπο, ανέφερε: «Μια μείζων πυρηνική δύναμη επιτέθηκε κατά γειτονικής της χώρας και απειλεί με αντίποινα οποιαδήποτε άλλη χώρα επιχειρήσει να τη βοηθήσει.

Δεν πρόκειται μόνο για την πιο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για παραβίαση βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Έχει υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και άγνωστες συνέπειες για το μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου [Σαρλ] Μισελ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεδριάσει απόψε. Θα συμφωνήσουν και θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση για την έγκριση της ισχυρότερης δέσμης μέτρων και της αυστηρότερης δέσμης κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ.

Ως Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, θα επικοινωνήσω με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο προκειμένου η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και να απευθύνει αυστηρή και ενωμένη έκκληση να σταματήσει αμέσως αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά και η ρωσική ηγεσία να αντιμετωπίσει πρωτοφανή απομόνωση.

Δεν είναι θέμα συνασπισμών, αλλά διπλωματικών παιχνιδιών εξουσίας. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Αφορά το μέλλον της παγκόσμιάς μας κοινότητας.

Θα είμαστε ενωμένοι με τους διατλαντικούς εταίρους μας και με όλα τα ευρωπαϊκά έθνη για την υπεράσπιση αυτής της θέσης. Ενωμένοι, λέμε όχι στη βία και στην καταστροφή ως μέσο αποκόμισης πολιτικών οφελών.

Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα εθνών στον κόσμο. Και αυτό δεν θα πρέπει να το υποτιμά κανείς. Άμεσα θα σχεδιάσουμε επείγουσα βοήθεια για την Ουκρανία που βρίσκεται σε αυτή τη δεινή κατάσταση.

Επίσης θα δραστηριοποιηθούμε για τη στήριξη επιχειρήσεων εκκένωσης, και για το προσωπικό μας, στις περιοχές που πλήττονται από τη ρωσική επίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους διατλαντικούς και τους ομονοούντες εταίρους της, έχει καταβάλει άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση ασφάλειας που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες αυτές και, αντ’ αυτού, επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση του πολέμου.

Ο Πρόεδρος [της Ρωσίας, Βλαντιμίρ] Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτή την άσκοπη επίθεση. Σήμερα, οι σκέψεις μας πάνε στον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε δίπλα του».

Καταδίκη και από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε «έντονα» σήμερα «τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και του οποίου η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μέλη.

«Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση», συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια «κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Όλαφ Σολτς: Μαύρη ημέρα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε σήμερα στην Ουκρανία «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και μίλησε για «μαύρη ημέρα» για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση που διέταξε με «αδίστακτο» τρόπο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και εκφράζει «αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης θα εξασφαλίσουν ότι η Ρωσία πλήρωσε «πικρό τίμημα» για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν φέρνει καταστροφή στους άμεσους γείτονές του, παραβιάζει την κυριαρχία και τα σύνορα της Ουκρανίας», είπε ο κ. Σολτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters: «Θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων αθώων ανθρώπων στην Ουκρανία – ενός αδελφού λαού της Ρωσίας. Τέλος, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην ήπειρό μας. Για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν».

«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της. Πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».

Φον ντερ Λάιεν – Σαρλ Μισέλ: Αδικαιολόγητη επίθεση

Από τη μεριά τους, την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

Ισπανία και Πορτογαλία καταδικάζουν την επίθεση

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ντράγκι: Στηρίζουμε τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας: «Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η Ιταλία, σ’ αυτή την δραματική φάση, στηρίζει τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ, με στόχο να απαντήσουμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

Η Γαλλία «καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο»

«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Πολωνία: Ζήτησε τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε να υπάρξει άμεση απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «τις ισχυρότερες δυνατές» κυρώσεις. «Πρέπει να απαντήσουμε άμεσα στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Μοραβιέτσκι.

«Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις. Η στήριξή μας στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι πραγματική», τόνισε.

Ουγγαρία: Το χειρότερο δυνατό σενάριο

Η Ουγγαρία δεν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι ο πόλεμος είναι «το χειρότερο δυνατό σενάριο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας», επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο.

«Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε. 

Τσεχία: Αδικαιολόγητη η επίθεση

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι προσέθεσε, επίσης στο Twitter: «Μαζί με Συμμάχους, θα απαντήσουμε σε αυτή τη βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».