Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης με ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ρωσικός στρατός προελαύνει με επιχειρήσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα σε τέσσερα μέτωπα: Εισβολή από Βορρά μέσω Λευκορωσίας, Βορειοανατολικά στο Χάρκοβο, Ανατολικά στο Ντονμπάς και Νότια στην Οδησσό. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το Κίεβο και αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ουκρανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να πέσει εντός 96 ωρών. 

Ads

Ο Ρώσος Πρόεδρος στο διάγγελμά του έκανε λόγο για υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. Πρόκειται για τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέντσκ και του Λουγκάνσκ, το σύνολο δηλαδή της περιφέρειας του Ντονμπάς, των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε τη Δευτέρα ύστερα από σχετικό αίτημα των ηγετών τους. Με φόντο την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, ο Βλ. Πούτιν έστειλε μήνυμα στην Ουκρανία για τους δύο όρους που θέτει ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Η χώρα να αποδεχτεί ένα ουδέτερο καθεστώς και να δεσμευτεί για αποστρατικοποίηση. 

Το χρονικό των εξελίξεων

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Μια σύνοψη των εξελίξεων

Η ρωσική στρατιωτική εισβολή ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης με μια σειρά από χτυπήματα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως σε Χάρκοβο, Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο. Ακολούθησε μια «εισβολή ευρείας κλίμακας» που εξελίχθηκε σε τέσσερα μέτωπα: από Βορρά μέσω Λευκορωσίας, Βορειοανατολικά στο Χάρκοβο, Ανατολικά στο Ντονμπάς και Νότια στην Οδησσό. Οι Ουκρανικές δυνάμεις αποδείχθηκαν ανήμπορες να αντιδράσουν και ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα φτάνοντας μάλιστα μέχρι και επαρχεία του Κιέβου. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ουκρανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να πέσει εντός 96 ωρών. 

Ads

Τα χτυπήματα που προηγήθηκαν, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, ήταν για την «απενεργοποίηση» της ουκρανικής αεράμυνας και των αεροπορικών βάσεων. Πλέον το βασικό μέτωπο είναι στην ανατολική Ουκρανία στο Ντονμπάς. 

Όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός έπληξε στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι. «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Το Κίεβο ανακοίνωσε πως δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, κυρίως στρατιώτες αλλά και άμαχοι μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, από την επίθεση της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα θύματα ανέρχονται περίπου σε 60 και οι τραυματίες αγγίζουν τους 150. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα και σε δραματικό τόνο δήλωσε πως δεν γνωρίζει για πόσο ακόμη θα υπάρχει ο ίδιος και η χώρα του. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με διάγγελμά του κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να πάρουν τα όπλα και να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. «Ο στόχος της ρωσικής επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος, να καταλάβει με τη βία το ουκρανικό έδαφος και να εδραιώσει τον κατοχικό έλεγχο» ανέφερε το πρωί της Πέμπτης σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, 

ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ καταδίκασαν τις ρωσικές επιχειρήσεις και προχωρούν στην επιβολή νέων σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία, ωστόσο ο γγ Γ. Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ευρωπαική ηγεσία κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις και ανέφερε πως η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα. Πρόσθεσε ότι περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Από την πλευρά τους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και o Σαρλ Μισέλ ανέφεραν πως η Ρωσία φέρνει ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη και υπογράμμισαν πως ο Πουτιν θα λογοδοτήσει. Όπως είπαν, οι νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν θα υποβαθμίσουν σοβαρά τη ρωσική οικονομία και ανάπτυξη

Οι χάρτες με τα σημεία κλειδιά της ρωσικής επίθεσης

image

image