Η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους της «επόμενης ημέρας» με το Κίεβο όταν ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ads

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός της.

Αυτοί είναι οι όροι, όπως σημειώνει ο Πεσκόφ, «που θα επέτρεπαν την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί επί του παρόντος ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της».

► Διαβάστε επίσης: Ουκρανοί βουλευτές καλούν τον Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν

Ads

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε πως ο Ρώσος Πρόεδρος είναι αυτός που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει αρκεί «η ηγεσία της Ουκρανίας να είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό».

«Η επιχείρηση έχει τους στόχους της και πρέπει να επιτευχθούν. Ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν», ανέφερε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας πως εάν το Κίεβο συμφωνούσε να ικανοποιήσει τους όρους της Ρωσίας, η τρέχουσα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ακυρωθεί.