Στα όπλα για να αμυνθούν της ρωσικής επίθεσης κάλεσε τους πολίτες της χώρας του, ακόμη και όσους είχαν στερηθεί διάφορα δικαιώματα λόγω ποινικού μητρώου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε διάγγελμά του την Πέμπτη. Υποσχέθηκε αμνηστία σε όσους έχουν παραβεί τον νόμο και έχουν τιμωρηθεί, αν βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας, ενώ τόνισε πως θα δώσει όπλα σε όποιον πολίτη το επιθυμεί.

Ads

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να καταδικάσουν την επίθεση που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η Rωσία είναι στο δρόμο του κακού, και η βούληση αυτού του κακού να σβήσει έναν ολόκληρο λαό δεν θα περάσει», επεσήμανε.

Επίσης, ενημέρωσε πως η Ουκρανία έχει διακόψει πλέον διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Aνέφερε πως υπάρχουν τραυματίες στα νοσοκομεία, αλλά τόνισε πως και η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Τέλος, ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν με αγαθά και υπηρεσίες τους πολίτες.

Ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

Ads

«Ο στόχος της ρωσικής επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος, να καταλάβει με τη βία το ουκρανικό έδαφος και να εδραιώσει τον κατοχικό έλεγχο» ανέφερε το πρωί της Πέμπτης σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας,

«Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας από διαφορετικές κατευθύνσεις, μεταξύ άλλων από το έδαφος του προσωρινά κατεχόμενου Ντονμπάς και της Κριμαίας, καθώς και από τη Νοτιοανατολική περιοχή.

Πρόκειται για μια πράξη πολέμου, μια επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, μια βάναυση παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και των βασικών κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η Ουκρανία έχει ενεργοποιήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το μαχητικό πνεύμα του ουκρανικού στρατού είναι υψηλό, οι υπερασπιστές μας είναι έτοιμοι να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση στο επιτιθέμενο κράτος και θα προστατεύσουν το ουκρανικό έδαφος με όλη τους τη δύναμη.

Η Ουκρανία καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα. Μόνο ενωμένες και αποφασιστικές ενέργειες μπορούν να σταματήσουν την επιθετικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Οι εταίροι μας θα πρέπει να θεσπίσουν αμέσως ένα πακέτο νέων κυρώσεων. Καλούμε επίσης τις φιλικές πρωτεύουσες να συνεχίσουν να ενισχύουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας παρέχοντας όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Όχι μόνο η ζωή και η ασφάλεια των Ουκρανών πολιτών, αλλά και η ασφάλεια των πολιτών ολόκληρης της Ευρώπης και το μέλλον της παγκόσμιας τάξης εξαρτώνται από την κοινή μας απάντηση.».

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: «Μείνετε σπίτι»

Απευθυνόμενος στον Ουκρανικό λαό, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρέζνικοφ αναφέρει, ότι «ο εχθρός άρχισε εντατικούς βομβαρδισμούς των μονάδων μας στα ανατολικά και σε στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και αεροδρόμια σε άλλες περιοχές.».

Πρόσθεσε, ότι «ο ουκρανικός στρατός κρατά τις γραμμές του και αντεπιτίθεται στα ρωσικά στρατεύματα.».

«Οι στρατιώτες μας κάνουν τα πάντα για την προστασία σας. Σήμερα, σας απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση: Μείνετε ήρεμοι! Μείνετε στο σπίτι αν είναι δυνατόν. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά ο στρατός μας χρειάζεται την υποστήριξή σας τώρα περισσότερο από ποτέ. Η ηρεμία και η εμπιστοσύνη σας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι η καλύτερη βοήθεια!

Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.».