Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχώρησε σε μια έκκληση προς τους ουκρανούς πολίτες να πάρουν τα όπλα για να αμυνθούν, ακόμη και όσοι είχαν στερηθεί διάφορα δικαιώματα λόγω ποινικού μητρώου, διότι «θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με κάθε τρόπο». «Πολεμήστε στις πόλεις, στις πλατείες, όπου ζείτε», πρόσθεσε.

Ads

Υποσχέθηκε αμνηστία σε όσους έχουν παραβεί τον νόμο και έχουν τιμωρηθεί, αν βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας, ενώ τόνισε πως θα δώσει όπλα σε όποιον πολίτη το επιθυμεί. «Με βάση απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όσοι μπορούν να πάρουν όπλα θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν ακόμη και αν υπήρχαν κυρώσεις σε βάρος τους, καθώς πλέον αυτές αίρονται».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να καταδικάσουν την επίθεση που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η ρωσία είναι στο δρόμο του κακού, και η βούληση αυτού του κακού να σβήσει έναν ολόκληρο λαό δεν θα περάσει», επεσήμανε.

Επίσης, ενημέρωσε πως η Ουκρανία έχει διακόψει πλέον διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Ακόμη, ανέφερε πως υπάρχουν τραυματίες στα νοσοκομεία, αλλά τόνισε πως και η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.

Ads

Τέλος, ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν με αγαθά και υπηρεσίες τους πολίτες.