Η ουκρανική Εθνοφρουρά (σσ. η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και θεωρείται ότι, από το 2014, έχει επανδρωθεί εθελοντικά και με μέλη εθνικιστικών οργανώσεων) έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους και τις εξόδους της Μαριούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εθνοφρουρά επιχειρεί να εμποδίσει με στρατιωτική καταστολή όσους κατοίκους θέλουν να φύγουν.

Η Μαριούπολη – στην οποία υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στα χωριά της περιοχής – είναι το σημαντικότερο λιμάνι της Αζοφικής, μεταλλουργικό, εμπορευματικό κέντρο και ανήκει γεωγραφικά στο Ντονμπάς.

Με την έναρξη του εμφυλίου στην Ουκρανία την Άνοιξη του 2014, στην Μαριούπολη έλαβαν χώρα σκληρές μάχες, μεταξύ του ουκρανικού στρατού και της Εθνοφρουράς, εναντίον των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς, που κατέληξαν στη διατήρηση της πόλης υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τα «συνταγματικά» σύνορά τους, είναι εκείνα του Ντονμπάς μέχρι και το 2014. Αυτό σημαίνει, ότι αυτή τη στιγμή κατέχουν το 1/3 του Ντονμπάς, με την Μαριούπολη να βρίσκεται στο υπόλοιπο περίπου 70% που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

image